Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2022

Odgovori
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Če prav razumem članek, govori o neučinkovitosti kalcijevega foliarnega škropljenja preko plodov. Foliarno itak razumem, da vstopa v rastlino preko listnih por. Ne glede na članek pa iz prakse vidim, da je učinkovito. Da včasih to ni potrebno in da mi kakšen samosevec uspešno dozori brez vsakega zalivanja je pa tudi res.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Kakor jaz razumem, pravi tudi, da se kalcij iz listov ne more razširiti do plodov Rolling Eyes . Moja gorska princesa je imela prvih nekaj plodov spodaj črnih, kasnejši pa so bili v redu. Če bi poškropila, bi najbrž mislila, da je pomagalo foliarno dodajanje kalcija. A so se razmere očitno uredile same od sebe Wink ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Bom ponovil, kar sem že enkrat napisal: listi so "pljuča" rastline, korenine pa "usta". Spodobi se in pravično je, da rastlino hranimo skozi "usta".
Sicer pa objave na internetu ni za jemati 100%. Našel sem članek, ki priporoča dodajanje kalcija z vodo, kjer so prej skuhali 20 jajc na 3,6 litre vode. https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/soil-fertilizers/calcium-fertilizer.htm:
To make calcium spray for plants with eggshells, boil 20 eggs in a pan covered with 1 gallon (3.6 kg.) of water. Bring to a rolling boil, then remove from heat and allow to cool for 24 hours. Strain the water of shell fragments and store in an airtight container in a cool, dark place.

Iz jajc lahko potem sredi poletja pripravimo pirhe.
copatka

Tonček polepšal si mi večer Laughing Laughing Laughing
Na spletu pa itak vsak najde tisto, kar si želi najti Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Saj ne, da bi verjela vsemu, kar piše na internetu, a nekaj zaupanja le imam, da tako na široko ne bi ponujali pripravkov, če bi bili povsem neučinkoviti.

Razmišljam: da sam kalcij brez dodatkov lahko da res ne prodre v rastlino preko listov. Da pa morda tule pomagajo dodatki = aminokisline? Kot pri naši prehrani. Če uživamo sam magnezij, nič od tega, če so zraven prave kisline, ga telo sprejme. Pa naj mi nihče tule ne modruje, da so tudi magnezijevi pripravki za naše telo brez učinka. Sama na sebi sem to preverila, parkrat, tudi z bolečimi posledicami in pristala pri prepričanju, da še kako pomaga. Tisti naravni iz Donata pač ni vedno in pri vsakomur dovolj. Tudi nekateri vitamini se izločijo le s pomočjo ustrezne mešane prehrane. Mar ni možno, da bi bilo v rastlinskem svetu podobno? Sicer pa: vsak po svoje, po lastni glavi in pameti.
noam

Odgovor Napisal/-a noam »

Rastlina potrebuje kalcij za izgradnjo celičnih sten, in to za vse dele rastline. Če korenine zaradi suše ne morejo načrpati dovolj vode (in s tem v njej raztopljenega kalcija), pač zmanjka za od njih najbolj oddaljene dele, se pravi plodove, ker se ves kalcij, ki ga rastlina vendarle uspe dobiti, porabi že prej za stebla in liste. Če dodajaš kalcij preko listov, konkretno ta res ne pride do plodov, se pa lahko porabi v samih listih in potem za plodove ostane več tistega iz zemlje. Zato ta ukrep deluje. Pogoj je seveda, da je rastlina sposobna vseeno vsaj nekaj kalcija dobiti preko korenin. Če tega ni, potem pa tudi škropljenje nima učinka.
Tonček

Podpišem!
Urejen, prosvetljen vrtičkar ne bo imel težav s kalcijem pri paradižniku, če bo pravočasno dodal kalcij z gnojenjem v zemljo in bo pravilno zalival. Ko berem, kakšne packarije se zlivajo na liste ubogega paradižnika, me boli srce in krvavi duša, ali obratno, kaj pa vem.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj sem imela "delo na višini". Morqala sem nadgraditi "instalacijo" pri Piccadillyu. Je kar visok gospod...

IMG-20220818-105145_________________naredimo svet lepši
Tonček

Ta tvoj paradajz kriči:
"Pridi me rabutat ti,
ko po dnevu se znoči!"
copatka

Haha, Tonček, pridi no jutri na Paradajzmanijo, da se bomo še v živo malo nasmejali! Laughing

Tole potovanje kalcija po rastlinah je res zanimivo. In očitno imajo različne potrebe po njem.
Vsi moji paradižniki namreč rastejo v koritih in loncih, v enaki mešanici zemlje in substratov in vedno zalivam vse hkrati. Pa se je ta gniloba pojavila le na eni rastlini sorte gorska princesa, ki si deli korito s sorto galapagos. Medtem ko na drugih princesah, ki rastejo v samostojnih loncih, je ni bilo. In na nobeni drugi sorti prav tako ne.
Očitno lahko sklepam, da je v boju za kalcij v tem koritu zmagal galapagos Very Happy . Sklep - ne bom ju več sadila skupaj Wink .
Saj ne da bi me ta gniloba pretresla, ker se je pojavila le na eni rastlini od približno 30-ih, a rada razumem in razčistim dogajanje. Ampak narave najbrž ne bomo nikoli čisto razumeli ...

Brbr, upam, da ti je kdo držal lestev Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori