Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2022

Odgovori
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Letošnje šokantno poletje je prizadelo rastline. Opažam, da mi že drugi halapenjo Samira propada zaradi gnilobe koreninskega vratu, čeprav sem mu nudil vse možno. Pa tudi ljudje...
Aja, paradajzmanija. Bojim se, da bo tam kakšna žlica vode in bi me nekatere osebe utopile v njej.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tonček, se bojim, da tat na vrtu ne bi zdržal prav dolgo. Imam namreč velik trop krvoločnih čuvajev. Pasma: komar navadni in tigrasti Laughing

Copatka: Ni bilo nkjer nikogar..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kako ste kaj s smrdljivci, ki kažejo ekstra ljubezen do paradajzkov? Ne gre za to, da bi kakšnega rabil, temveč me zanima, kako se jih znebite, ko so že razmnoženi. Hvala!
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Nimam rešitve, so pa pri nas na malinah, ne na paradižniku.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ja, na malinah so tradicionalno. Letos je zgleda neka bolj avanturistična generacija, so rekli dovolj klasike in se lotili rastlinjaka...
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pri nas so na malinah vedno, pojavljajo pa se tudi na paradižnikih, hibiskusih, vrtnicah. Lani sem včasih poškropila s Thimy-jem od Plantelle, pa je bilo za nekaj časa malce bolje. Najbolje je seveda vse pobrati, če se jih le opazi in če ne uidejo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Smrdljivci so radi tudi na divji trti - viniki, pa na fižolu in še kje. Pri meni se prosto gibljejo. Jih je ravno prav in ne delajo kakšnih sitnosti. No, ko se kakšnega dotaknem mi je malo neprijetno v nosu - se ne morem navaditi njihovega vonja..._________________naredimo svet lepši
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Smrdljivcev, svojih pomladnih, sem se na v kleti prezimljenih sadikah fig znebil z kisom za vlaganje - ker so bile sadike še v fazi mirovanja, kisa tudi redčil nisem. En "nanos" je bil povečini dovolj.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Na paradižnikih verjetno niso enake, kot na jagodičevju - zelene ali rjave.

Za paradižnike so bolj značilne južne smrdljive stenice Nezara viridula. Te so še hujša nadloga.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pri meni so največja nadloga na paradižnikih, nato na paprikah, manj na hibiskusih. Ostalo ignoriram Wink .

Zoprna golazen, tudi letos so mi demolirali nekaj paradižnikov Evil or Very Mad ! Vendar manj kot lani Wink .

Lani sem še uporabljal kak sistemik, letos vidim, da se jih da odstraniti tudi z Piretroidi in največ tri dni karence. No, tudi piretroidi niso čisto nedolžni.

Pri uporabi piretroidov pomaga učinkovitosti če škropljenje ponovimo, najmanj dvakrat v razmaku tedna dni.

11. avgust.
vrtne plodovke sem šprical z insekticidom Karate Zeon, neka učinkovita verzija piretrina, (CS) kapsulirana suspenzija)
1,5 ml na 10 L vode na 100m2) = 0,15 ml/1,0 l vode/10 m2 priporočajo samo dvakrat v sezoni.

18. avgust
Vrtne plodovke škropil z Biotip floral, 1,25ml/1,0 l vode/10 m2

Mati vseh zmag Cool je sprotno iskanje zalege na vrtu, ko imaš skupaj nekaj deset mladičev. Zoprno je, da se takoj razbežijo ko te zagledajo,
ko sem se na vrt vrnil z pripravljenim insekticidom, so se že skrili.

Sedaj sem si nabavil Raptol sprej, že pripravljen za uporabo, v 0,5 l plastenki. Piretrin in olje navadne ogrščice -
Namenjeno za zatiranje listnih uši, rdečih pajkov, pršic, ščitkarjev, tripsov in kaparjev. Plastenko imam kar pri gredah s plodovkami!_________________mfranc
Odgovori