Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sedum maximum - hermelika (in njene okrasne sorodnice)
-
- Site Admin
Sedum maximum - hermelika (in njene okrasne sorodnice)
(Prenos iz arhiva)
Glej tudi - trajnice
OPIS
muha:
Nezahtevna in trpežna, kot večinoma vse sočnice. Pri nas naj bi rastla tudi v naravi, a je doslej še nisem nikjer zasledila.
Na mojem zeliščnem vrtu:
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Če je že po listih ne moremo ločiti, po rasti in cvetenju jo prav gotovo - levo in desno od zdravilne sta grmička okrasnih:
Razmnožujemo jo s potaknjenci. Dovolj je že en sam listek s pripadajočim delčkom stebla.
Barva cveta: rumenkasto bela.
Uporaba:
liste zmečkamo in z njimi obložimo manjše praske, pike žuželk, manjše opekline.
Lahko jih tudi namočimo v žganju, ki ga potem pijemo kot aperitiv ali za boljšo prebavo po obilnejšem in bolj kaloričnem obroku.
dodala: muha
Na mojem zeliščnem vrtu:
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Če je že po listih ne moremo ločiti, po rasti in cvetenju jo prav gotovo - levo in desno od zdravilne sta grmička okrasnih:
Razmnožujemo jo s potaknjenci. Dovolj je že en sam listek s pripadajočim delčkom stebla.
Barva cveta: rumenkasto bela.
Uporaba:
liste zmečkamo in z njimi obložimo manjše praske, pike žuželk, manjše opekline.
Lahko jih tudi namočimo v žganju, ki ga potem pijemo kot aperitiv ali za boljšo prebavo po obilnejšem in bolj kaloričnem obroku.
dodala: muha
Metuljc. Ali bom nadležen, če te prosim za kakšno razlago. So to morda kakšni "tipi" sicer ene vrste Sedum maximum? Sliki ne prikazujeta celih rastlin, pa kljub vsemu upam, da se vidi razlika. Oblika listov, obarvanje stebla... Seveda, ko imaš čas.
Metuljc. Ali bom nadležen, če te prosim za kakšno razlago. So to morda kakšni "tipi" sicer ene vrste Sedum maximum? Sliki ne prikazujeta celih rastlin, pa kljub vsemu upam, da se vidi razlika. Oblika listov, obarvanje stebla... Seveda, ko imaš čas.
Nikakor nisem kaj posebej doma med okrasnimi rastlinami. Na tvojih fotkah je hermelika, kakršna pri nas raste v naravi (razširjena je po vsej Sloveniji). Malo nazobčani listi, rumenkasti cvetovi. Rdeča obarvanost je pri sočnicah pogosto znak pomanjkanja vode (ali dejanskega, ker vode močno manjka v prsti ali pa voda je, a ni dostopna, kar je značilno za zelo slana tla, recimo za solinske bazene) in kopičenja nekih ionov, se ne spomnim zdaj, katerih. Na fotki orhy bi presodila (nisem pa gotova), da je kakšen od vrtnarskih različkov, ki pa jih ne poznam. Bo torej kar držalo, da sta rastlini različni.
Samo v info: slike so moje - piše spodaj: dodala muha .
To hermeliko sem dobila s pripombo, da je originalna iz narave. Skoraj bi verjela, ker vse gojene rastejo v strnjenih pokončnih šopih. Razen po listih in po barvi stebla sta si juglansova in moja dovolj podobni, da bi verjela, da gre za različici samoraslih. Je pa to seveda le moja domneva.
To hermeliko sem dobila s pripombo, da je originalna iz narave. Skoraj bi verjela, ker vse gojene rastejo v strnjenih pokončnih šopih. Razen po listih in po barvi stebla sta si juglansova in moja dovolj podobni, da bi verjela, da gre za različici samoraslih. Je pa to seveda le moja domneva.
Vsak čas se ji bodo obarvali cvetovi
_________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija
_________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija