Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Zeleni ajvar
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Zeleni ajvar
(Prenos iz arhiva)
Živjo, na Paradajzmaniji sem obljubila recept za ajvar iz rumenih paprik. Jaz ga delam takole:
5kg rumenih paprik (babure)
4kg jajčevcev
700ml sončničnega olja
100-150ml kisa za vlaganje
100-250g senfa
2x velika žlica soli
1 velika žlica sladkorja
1 glavica česna
Jajčevce olupimo in jih posujemo z malo soli, ter počakamo, da začnejo izločati vodo. Po cca 30-45 minutah jih rahlo ožamemo, če gre, in jih nato do mehkega spečemo v pečici.
Paprike operemo, v pečici (še bolje na žaru, ali pa pod peko) pečemo cele, s peclji vred, zopet do mehkega. Ko jih vzamemo iz pečice, jih pokrijemo z alu folijo in kuhinjsko krpo in nekaj časa počakamo, saj tako kožica lepše odstopa in jih lažje olupimo. Odstranimo tudi peclje in semena.
Vso očiščeno pečeno zelenjavo nato spustimo skozi najbolj grobo pasirko ali mlinček. Jaz dve tretjini zelenjave spasiram, eno tretjino pa nasekljam na roke, ker imam rada večje koščke paprike v ajvarju.
Prepasirano zelenjavo nato prestavimo v lonec, dodamo sol, olje, kis, gorčico in narezano glavico česna ter kuhamo uro do uro in pol. Dlje časa kot se ajvar kuha, bolj je gost in mazav.
Polnimo vrelega v vroče sterilizirane kozarce.
Lp, Beki
5kg rumenih paprik (babure)
4kg jajčevcev
700ml sončničnega olja
100-150ml kisa za vlaganje
100-250g senfa
2x velika žlica soli
1 velika žlica sladkorja
1 glavica česna
Jajčevce olupimo in jih posujemo z malo soli, ter počakamo, da začnejo izločati vodo. Po cca 30-45 minutah jih rahlo ožamemo, če gre, in jih nato do mehkega spečemo v pečici.
Paprike operemo, v pečici (še bolje na žaru, ali pa pod peko) pečemo cele, s peclji vred, zopet do mehkega. Ko jih vzamemo iz pečice, jih pokrijemo z alu folijo in kuhinjsko krpo in nekaj časa počakamo, saj tako kožica lepše odstopa in jih lažje olupimo. Odstranimo tudi peclje in semena.
Vso očiščeno pečeno zelenjavo nato spustimo skozi najbolj grobo pasirko ali mlinček. Jaz dve tretjini zelenjave spasiram, eno tretjino pa nasekljam na roke, ker imam rada večje koščke paprike v ajvarju.
Prepasirano zelenjavo nato prestavimo v lonec, dodamo sol, olje, kis, gorčico in narezano glavico česna ter kuhamo uro do uro in pol. Dlje časa kot se ajvar kuha, bolj je gost in mazav.
Polnimo vrelega v vroče sterilizirane kozarce.
Lp, Beki