JABOLČNI KIS
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Pred leti je bilo v tej temi tudi vprašanje, kako se lahko uporabi klobuk, ki ga sicer zavržemo, ko ga odstranimo med procesom kisanja. Razen za dodajanje novemu kisu, seveda. Ga je kdo poskušal uporabiti za kakšno drugo fermentacijo? Pa kakšna je sploh sestava ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Dobila sem dve gajbi odpadlih jabolk, primernih za kisanje.
Včeraj sem pripravila prvo gajbo. Vse lepo obrezala, očistila. Ko sem jabolka sočila na sokovniku, kot to običajno počnem, se je izkazalo, da so izredno suha, takorekoč brez soka. Ne vem, sicer, koliko je bilo jabolk, ampak izstisnilo se je samo cca 4L soka. Suhe snovi pa je bilo toliko, da sem morala sokovnik vsake nekaj minut ustaviti in očistiti.
Zdaj imam še eno gajbo in razmišljam, ali se lotiti priprave, ali ne..._________________naredimo svet lepši
Včeraj sem pripravila prvo gajbo. Vse lepo obrezala, očistila. Ko sem jabolka sočila na sokovniku, kot to običajno počnem, se je izkazalo, da so izredno suha, takorekoč brez soka. Ne vem, sicer, koliko je bilo jabolk, ampak izstisnilo se je samo cca 4L soka. Suhe snovi pa je bilo toliko, da sem morala sokovnik vsake nekaj minut ustaviti in očistiti.
Zdaj imam še eno gajbo in razmišljam, ali se lotiti priprave, ali ne..._________________naredimo svet lepši
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Mislim, da bom preostala jabolka bolj na drobno narezala, ali kar naribala in pomešala z že iztisnjenim sokom. Mogoče dodala še malo vode, a raje ne bi.
Metuljc, sem že hotela napisati recept, kako pripraviti kis iz jabolčnih krhljev. Začel bi se takole: jabolčne krhlje za en dan namočiš v vodo...
_________________naredimo svet lepši
Metuljc, sem že hotela napisati recept, kako pripraviti kis iz jabolčnih krhljev. Začel bi se takole: jabolčne krhlje za en dan namočiš v vodo...
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Julija sem imela na voljo precej beličnikov. Poleg ostale rabe sem jih nsmenila tudi za kisanje. Sicer je lastnik rekel, da beličniki niso za kis, a kaj bo on vedel, saj je vodovodar in ne kuhar ali gospodinjec.
A glej ga zlomka: namok ima nekam čuden, neprijeten vonj in čisto nič kisa😟
No, pa je le vodovodar vedel o kisanju več kot jaz. Kot pravino: na napakah se učimo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
A glej ga zlomka: namok ima nekam čuden, neprijeten vonj in čisto nič kisa😟
No, pa je le vodovodar vedel o kisanju več kot jaz. Kot pravino: na napakah se učimo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
- Lpmami
- Prispevkov: 8592
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
lpmami: Mogoče so bili beličniki prezreli? Iz kašastih najbrž res ne more nastati kis.
brbr: zakaj ne bi dodala vode? Če bi narava zalivala, bi bila dodana že v osnovi, če ni, pač popraviš, a ne? Velikokrat sem že prebrala za pridelavo domačega kisa, da jabolka ali olupke zdrobiš in zaliješ z vodo. No, tako dober, kot iz jabolčnega soka seveda ni, skisa se pa.
brbr: zakaj ne bi dodala vode? Če bi narava zalivala, bi bila dodana že v osnovi, če ni, pač popraviš, a ne? Velikokrat sem že prebrala za pridelavo domačega kisa, da jabolka ali olupke zdrobiš in zaliješ z vodo. No, tako dober, kot iz jabolčnega soka seveda ni, skisa se pa.