Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Isatis tinctoria - silina ali oblajst

TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Aha, če jo bi pa sedaj nabral, dal v skrinjo in spomladi uporabil pa verjetno nebi šlo?
Samo firbcam Smile
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

TwityPity je napisal/a:
nabral, dal v skrinjo in spomladi uporabil ...Samo firbcam Smile

Jaz tega nisem delala, tudi za druge barvilke nisem brala, da bi.
Sem pa brala neko študijo, ki kaže, da se pri običajnem zamrzovanju svežih listov prekurzorji indigotina nekako uničijo oziroma ne razvijejo.
Torej - ne bi šlo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

ooooOOO ... kolk sta simpatični s kapicami.
Rožica mi je pa čisto nepoznana.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Sanjarka Ana je napisal/a:
ooooOOO ... kolk sta simpatični s kapicami.

Se vidi, da je Kati (v rjavkasti kapi) tabornica in sva naredili nekaj še dosti bolj razigranih fotk. Samo - obraz nerada objavljam, njenega pa sploh ne bi želela._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

zanimivo, zanimivo, a ne zaradi obrazov, zaradi teh listov bo treba poskušati. ali jih kuhaš v vodi ali samo namakaš, kakšen je postopek. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami, občutek mi pravi, da si iz barvarske stroke (Kranj pa tamkajšnja dolgoletna tekstilna industrija). Če imam prav, imaš ogromno znanja in izkušenj iz tega področja.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Muha, občutek te vara.
Nisem ne iz barvarske ne iz tekstilne industrije. Pa tudi če bi bila, bi si s tem lahko bolj malo pomagala, ker sta barvanje s sintetičnimi barvami in z rastlinskimi dva različna svetova._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Voda, žal pri modrem barvanju ne gre tako enostavno. Kot sem zapisala v začetku:
"Barvanje pa ni tako enostavno kot z drugimi rož'cami, s katerimi barvam volno, svilo in bombaž, ampak zahteva kar nekaj znanja in natančnosti."
Tu je treba kuhati, ohlajati, ustvarjati bazično okolje, reducirati in nato oksidirati. Kar zapleteno.
Pri drugih rastlinah je pa postopek v osnovi res kuhanje oziroma močno segrevanje ali pa dolgo namakanje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

lpmama, up super res. Sem si tudi sama že nekaj probavala na to temo, samo ko ni časa za vse. Sem tudi že sejala silino, samo bolj neuspešno, no samo eno leto mi je nekaj ratalo, pa ravno takrat potem ni bilo časa kaj ustvarit. Si si informacije nabrala po netu ali si si morda tudi kakšno knjigo kupila? Meni so zelo všeč knjige od Jenny Dean. Si jih pa bolj ko ne, bolj ogledujem. Le njeno Wild colour sem si sposodila in nekaj tudi skopirala. Wink
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Aye-Aye, tudi jaz zelo "obrajtam" knjige od Jennie Dean, imam dve, pa tudi njeno spletno stran. Osnovna je bila zame od Rite Buchanan The Dyer's Garden.
Si torej že kaj barvala ali si še v fazi "nabiranja znanja"? In kaj misliš barvati?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori