Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Coleus blumei hybrid- navadna pisana kopriva

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi pri meni še ni zacvetela in je tudi zato čudovita. Druge so zdaj že bolj uboge, ker ne morem sproti odstranjevati cvetov.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Plamenka, ena izmed tvojih lepotic je naredila cvetek.

Večino sem včeraj posadila, ker so pognale lepe korenine, nekaj jih je pa še v vodi, ker koreninice po moji presoji še niso dovolj razvite. Hvala še enkrat. Jih imaš ti notri ali jih zasajaš tudi ven med okenske in balkonske zasaditve?
Uporabniški avatar
Melona

muha je napisal/a:

Še moji letošnji potaknjenci, dobro mašilo kot podrast potonkam in hibiskusom. Še vedno niso zacveteli. Ne ti, ne matična rastlina, ki je bila prezimljena.

To so tiste, ki so bile na Paradajzmaniji v kozarčku. Nekaj vejic enake je prinesla tudi Plamenka. Splača se jo prezimiti. Rada se ukorenini in nasploh je kar trpežna. Zdi se mi sicer, da ima malenkost raje bolj senčno lego, a vztraja tudi na soncu.

Muha, potakneš kar ven ali najprej v vodo? Kdaj?
Uporabniški avatar
Plamenka

Melona, lepo so se prijele.
Svoje imam poleti zunaj, posadim jih v večje lonce in korita, ki so v senci, ponavadi več različnih skupaj ali pa s kako drugo rastlino. Na vrt sem posadila le dve, ki sta bili višek, a sta na soncu slabo rasli.
Pozimi jih poskušam prezimiti notri. Naredil manjše potaknjence, ki jih ukoreninim v vodi in potem posadim v lončke. Lani sem jih po nasvetu imela kar v vodi, pa ni uspelo. Prav tako mi v lončkih le redke preživijo zimo, pa sem poskušala v različnih prostorih. Na stopnišču je premrzlo, v dnevni sobi presuh zrak, v malem zimskem vrtu, kjer prezimim par lončnih in vzgajam sadike zelenjave, je najbrž prevlažno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Melona: kakor kdaj, kar mi je pri roki. Tele iz fotografije sem dobila lani jeseni in jih dala v vodo. Čez zimo so toliko napredovale, da sem poščipala vršičke, te sem posadila kar direktno v lončke z zemljo. Ko so se preveč razrasle, sem spet porezala vršičke = to kar je na sliki, je iz te zadnje runde. Direktno na gredo ne sadim, je težko skrbeti za pravilno vlago do ukoreninjenja.

Letošnji jesenski potaknjenci so spet šlo kar v v korito, kamor sem posadila še Skalno krešo- lobularia maritima - enoletni grobeljnik. Pravzaprav ni enoletni, le prezimi ne na prostem v naših klimatskih razmerah.
Uporabniški avatar
Melona

Hvala obema.
Uporabniški avatar
Melona

Zacvetela tudi druga.

Uporabniški avatar
Plamenka

Letos jih nisem sejala. Štiri sem uspela prezimiti, danes pa sem kupila še tri in zdaj jih imam dovolj.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zanimive, posebno tale desno spodaj. Ne veš, ali je kopriva ali praprot.
Uporabniški avatar
Plamenka

Ja, ta spodnja je letošnja novost. Je pa bolj krhka.
Odgovori