Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Habanada
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Habanada
(Prenos iz arhiva)
Habanada, Capsicum chinense, še eden čili, ki naj bi imel okus habanera, brez njegove "zoprne" pekoče ostrine.
Na trgu je precej variacij slavnega habanera, ki naj bi imeli minimalne skovile, tam do 1000. Vsaj tri takšne čilije sem gojil, pa so me vsi razočarali z okusom.
Zato sem bil bolj pozitivno presenečen s tole sorto. Križanec med oranžnim habanerom in sladko papriko, ki sploh nima skovilov.
Jih pa lepo nadomešča z okusom. Pikanten, prijeten sadni okus.
Michael Mazourek, profesor ki se ukvarja z izboljševanjem odpornosti rastlin proti boleznim in škodljivcem, je tole verjetno naredil za hobi.
Trinajst generacij je bilo potrebno za stabilnost sorte.
Grmi so nizki, pri meni pod 50 cm, drugo leto bo v loncu. Zelo roden, plodovi 2 do 4 cm se kar drenjajo na grmu.
_________________mfranc
Na trgu je precej variacij slavnega habanera, ki naj bi imeli minimalne skovile, tam do 1000. Vsaj tri takšne čilije sem gojil, pa so me vsi razočarali z okusom.
Zato sem bil bolj pozitivno presenečen s tole sorto. Križanec med oranžnim habanerom in sladko papriko, ki sploh nima skovilov.
Jih pa lepo nadomešča z okusom. Pikanten, prijeten sadni okus.
Michael Mazourek, profesor ki se ukvarja z izboljševanjem odpornosti rastlin proti boleznim in škodljivcem, je tole verjetno naredil za hobi.
Trinajst generacij je bilo potrebno za stabilnost sorte.
Grmi so nizki, pri meni pod 50 cm, drugo leto bo v loncu. Zelo roden, plodovi 2 do 4 cm se kar drenjajo na grmu.
_________________mfranc
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
AB, nič-nič, zero, nula, ništrc! Scoville Heat Units (SHU): 0
Celo želel bi da ima med 500 do 1000 skovilov, ampak takoj bi verjetno padel v "kloako" mnogih čilijev s temi skovili; vsi po spisku
(vsaj deset sem jih imel, nekaj jih še sadim) variirajo od nule do nekaj/veliko tisoč skovilov. Večina ima, ko pečejo, prav zoprno pekoče skovile.
No, prvega ki sem ga poskušal, je bil NuMex Suave Orange (Plamenka, če si mi to ti dala, sem prvo imel nekaj drugega ... - ampak slično "pakovanje".)
V glavnem neokusna stvar, rastel in rodil pa je "ko pr norc". Nekje v arhivu imam sliko polno rodnega grma na vrhu kompostnika.
To sem storil v afektu, ne samo da ni bil užiten, celo zrastel je proti metru in zasenčil ostale čilije ._________________mfranc
Celo želel bi da ima med 500 do 1000 skovilov, ampak takoj bi verjetno padel v "kloako" mnogih čilijev s temi skovili; vsi po spisku
(vsaj deset sem jih imel, nekaj jih še sadim) variirajo od nule do nekaj/veliko tisoč skovilov. Večina ima, ko pečejo, prav zoprno pekoče skovile.
No, prvega ki sem ga poskušal, je bil NuMex Suave Orange (Plamenka, če si mi to ti dala, sem prvo imel nekaj drugega ... - ampak slično "pakovanje".)
V glavnem neokusna stvar, rastel in rodil pa je "ko pr norc". Nekje v arhivu imam sliko polno rodnega grma na vrhu kompostnika.
To sem storil v afektu, ne samo da ni bil užiten, celo zrastel je proti metru in zasenčil ostale čilije ._________________mfranc
AB, hotel sem samo dodati, da je takale, brez skovilov, odličen za grickanje, pri malici, ali pri katerem koli obroku:
če povem z drugimi besedami, pri obrokih "grickam" tudi kakšne druge papričice, kar najdem doma. Npr. jalapeno Chernobyl (ta je res samo "navadna" sladka paprika),
Corno di Toro Orange (do 500 SHU, letos zopet brez skovilov), Aji Jobito, ta ima letos kar nekaj pekočine, ocenjujem jo na 1000 SHU. Ampak so bolj za uravnoteženo prehrano .
Habanada je užitek za borbončice ._________________mfranc
če povem z drugimi besedami, pri obrokih "grickam" tudi kakšne druge papričice, kar najdem doma. Npr. jalapeno Chernobyl (ta je res samo "navadna" sladka paprika),
Corno di Toro Orange (do 500 SHU, letos zopet brez skovilov), Aji Jobito, ta ima letos kar nekaj pekočine, ocenjujem jo na 1000 SHU. Ampak so bolj za uravnoteženo prehrano .
Habanada je užitek za borbončice ._________________mfranc