Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ravnanje v sušnih razmerah

Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Andrej, med Mengšem in Kamnikom sem že večkrat opazil, da na njive in vrtičke dovažajo ilovico in glineno zemljo z območja Komende in tistih koncev. Dobijo jo ob izkopih za hiše in urejanju zemljišč. Znanec vrtičkar jo je dobil zastonj, saj je bila lastniku v napoto.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

AB, na barju je voda visoko, koruza zato ni žejna četudi prst slabo zadržuje vodo.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

K tej temi spada razmišljanje tegale strica iz Romunije na permies.com (angleško) - https://permies.com/t/190304/drought-proof-permaculture-project
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

muha je napisal/a:
Andrej Banko: nekaj imam v spominu, da so pravili, kako barjanska zemlja ne zadržuje dobro vlage. Več bo vedel mfranc in pa seveda ferdo36. Morda bi bilo v tvojih razmerah bolje vmešati par prikolic ilovice? Skupaj s preperelim listjem?

Sem mislil, da se bo oglasil Ferdo, kot čistokrvni morostar, pardon, barjan Wink Verjetno je spregledal ....

Sam sem pred doberim pol stoletja prišel zidat hišico na grede okoliških vrtičkarjev. Urejeno gradbišče novega naselja.
Te grede so sedaj pod skoraj metrsko debelino našega dodajanja materiala. Prvo, nasutje za to da smo lahko z mehanizacijo (kolesni bager) zabijali pilote,
nato pa še zajetna višina rodne zemlje.

Tudi sicer pa je barje pri meni zelo obrobno, celo prave šote sploh (še) ni. Takrat, v začetku sem celo pobiral kak izkopan material iz globokih komunalnih izkopov.
Recimo za vodovod. Neka štrena, mešanica zametkov šote, prepredena z nekimi rastlinskimi žilami, milimeter do dva debeline.
Tako trpežna zadeva, da se grud materiala skoraj ni dalo razbiti.

Ferdo se v nasadu sigurno ukvarja z pravim barjem._________________mfranc
Odgovori