Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cornus mas - rumeni dren

Odgovori
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Ja, je razlika, hvala.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

GrGr je napisal/a:
Kot divji dren je bil mišljen dren iz hoste nad hišo.
Kot rumeni pa kultivar, cepljen

Cepljeni je tipično rumeni dren, tisto divje rastoče pa je lahko rumeni ali pa rdeči (c. sanguinea).

Če je tadivji biološko ista vrsta, torej rumeni, mu načeloma nič ne fali in je povsem OK uporaben, razen da je drobnejši, pa tudi glede tega so lahko kar velike variacije, kako je izpadla genetska loterija. Ne tako velike kot pri mirabolani, vseeno pa kar.

Če je tadivji rdeči, je pogojno užiten in imaš lahko probleme ali pa ne, stvar posameznika.

Da bi pomotoma zamenjal rumenega in rdečega, bi se moral kar potruditi, ker sta močno različna tako glede cvetenja (oblika in termin) kot tudi ploda.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

GrGr je napisal/a:
...
Je sploh smotrno sadit (drag) cepljeni dren, če je pooolno divjega naokrog?

Je in pa ni.
Če se ga ima namen vzgajati doma zaradi zdravja, potem se zdi, da ima divji rumeni dren več zdravja v sebi kot kultiviran - a če je v okolici prosto dostopen, je zanj škoda prostora v vrtu, se ga nabere "v divjini".
Kultivirani rumeni dreni pa rodijo plodove, ki jih je veselje pojesti (tudi otroci ga jedo) in tudi drugače uporabiti, pridelek pa, razen izjemnih let, obilen in zanesljiv - in prostor v vrtu zanj ne bi smel biti problem.
Samo moje mnenje. : )
GrGr

Haha, ja, se povsem strinjam. Ker je prostor, ven sem dal velik sušeč se bezeg, gre not kultivar drena in to rumenoplodi Jantarnyj, ki je menda hudo okusen (pa že divji je njami).
Moja darling, ki je bolj parkovno usmerjena, pa posadi na svoji parceli japonskega https://zelenisvet.com/japonski-cvetni-dren/ Jedla ga verjetno ne bo, jaz pa...
Razz
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Japonski je cornus kousa? Tega bo lahko jedla Smile
mravlja

Seveda ga bo lahko jedla, saj so dobri - le malo več časa ji bo vzelo Very Happy .
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Kako različne okuse okuse imamo, meni je japonski "bljak"

Pa je bil zrel sem iz koščic vzgojil nove rastline.
GrGr

Ja, vem da je japonski dren užiten. Kolikor poznam "mojo", oblike njegovih plodov ne bo povezala s primernostjo za uživanje Smile
Podobno pečkat je debeloplodni glog, sicer zelo okusen. Ker pa je bilo letos vsega dovolj, je glog "zvisel". Pa še zaradi suše je bilo manj mesa na enako pečk. Lani je bilo povsem drugače...
mravlja

Dajmar je napisal/a:
...
Pa je bil zrel sem iz koščic vzgojil nove rastline.

Dajmar, moj je imel plodove krvavo rdeče, ko je bil zrel.
Imel, pravim... so ga zajci eno zimo pokončali, kaže, da sta bila tudi lub in les dobra.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Zzaenkrat dobro kaže.
Odgovori