Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2022
Hvala za dragocene izkušnje!
Zdajle sem pobrala vse zrele in skoraj zrele, nekaj sem jih kot test še pustila. Po temle deževju bom pa pobrala vse zelene, ki jih kasneje porabim za čatni iz zelenih paradižnikov. Mogoče jih bom do takrat še zamrznila, da ne bodo več zoreli._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Zdajle sem pobrala vse zrele in skoraj zrele, nekaj sem jih kot test še pustila. Po temle deževju bom pa pobrala vse zelene, ki jih kasneje porabim za čatni iz zelenih paradižnikov. Mogoče jih bom do takrat še zamrznila, da ne bodo več zoreli._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Lpmami, recept je od brbr v bazi receptov: http://forum.gartlc.si/gartlc-about1878-0-asc-0.html na dnu prve strani. Jaz potem improviziram - ne dam manga, ampak kakšne nektarine, dodam hokaidko, nezrela jabolka - vse, kar imam domačega . Držim se pa v glavnem začimb. Želim, da je sladko/kislo/pekoče in temu priredim sladkor, kis in čili. Je pa vsakič malo drugačen, kar je zanimivo ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
živa je napisal/a: |
Južna smrdljivka naredi ogromno škode na visokem fižolu, čisto črno je od nje. |
Včeraj sem vrgel z grede nizki fižol. O pridelku ne bi; na kratko poden od podna .
Je pa po tleh, kar sem seveda opazil šele ob "venmetanju" gomazelo stenic!
Vse smrdljivce zmečkam, pa jih je vseeno vsa leta ogromno. Ko sem še sadila sojo, je bilo polno južnih smrdljivk. Ja, letos je ogromno škodljivcev. |
Živa, še nisi nikoli našla gnezdo z jajčki, ali mladički nižjih stadijev (z videzom luštnih pikapolonic), ko se še držijo na kupu?
Na desetine jih je, in brez ukrepov dobimo iz enega gnezda na desetine odraslih zverin .
Pri meni sem jih letos s škropljenjem držal na minimumu, tako da skoraj ni napadenih plodovk, sploh tistih z izrazito načeto povrhnjico.
Pri pobiranju ali negi plodovk pa le najdem posamezne osebke. Že tako sem imel namen še enkrat škropiti, danes pa obvezno uporabim močnejšo medicino!
Večina včeraj opaženih mi je pobegnila na bližnje plodovke, tudi odfrčale so .
Jih je pa pri meni največ na plodovkah in hibiskusih; tam si ustvarijo tudi "topel domek" za naraščaj._________________mfranc
Mi smo zaključili s sezono. Tole deževje je konkretno pripomoglo k hitremu razmahu paradižnikove plesni. Vse rastline in kar je še plodov so za na deponijo. Prekrite so bile le s protitočno mrežo.
Pred tem dežjem sem pobral večino vsaj približno zrelih plodov, tako da nekaj materiala je še v gajbicah. Bo pa treba porabiti hitreje kot bi sicer. Koliko je že bilo okuženih se bo še sproti videlo.
Sezona je bila sicer količinsko zelo radodarna, a ne prav dolga. So pa zato kozarci mezge kar številčni. Zamik je bil v kasnejše zorenje in pri nas hiter konec. Najbrž pa so po Sloveniji izkušnje letos precej različne. Konec koncev se nam letos do sedaj ni bilo potrebno dosti ubadati z boleznimi na paradižniku. Nekaj "lahke konjenice" ala Algoplasmin je zadoščalo.
Pred tem dežjem sem pobral večino vsaj približno zrelih plodov, tako da nekaj materiala je še v gajbicah. Bo pa treba porabiti hitreje kot bi sicer. Koliko je že bilo okuženih se bo še sproti videlo.
Sezona je bila sicer količinsko zelo radodarna, a ne prav dolga. So pa zato kozarci mezge kar številčni. Zamik je bil v kasnejše zorenje in pri nas hiter konec. Najbrž pa so po Sloveniji izkušnje letos precej različne. Konec koncev se nam letos do sedaj ni bilo potrebno dosti ubadati z boleznimi na paradižniku. Nekaj "lahke konjenice" ala Algoplasmin je zadoščalo.
mfranc, ne najdem jih bom pozornejša. s čim boš škropil? na kitajskem zelju jih sedaj pobijam. |
Ja, danes moram res škropiti. Zadnje dni sem odlašal, lončni čiliji so bili vse te dni mokri, čeprav so pod streho.
In jih prenesti na teraso, lahko bo res jutro zelo hladno, kar sicer obljubljajo že nekaj juter.
Na teraso si najmanj želim prenesti tolpo smrdljivcev ki bi se tam veselo razširjali.
Še ne vem točno s čim jih bom. Preveril sem, s čim sem jih že - z nobenim insekticidom nisem prekoračil
število priporočenih škropljenj v sezoni. Najraje bi jih z Mospilanom. Sistemik, res je učinkovit, samo karenca je 7 dni.
Hja, verjetno pa bom uporabil Karate Zeon, precej man obremenjuje okolico.
Sedajle grem obrat plodovke na gredah. Kar nekaj je še za obrati. Ob enem bom pazil, koliko smrdljivcev je še. Mogoče ne bom več škropil. ali pa skakšnim bolj blagim (manj učinkovitim) insekticidom, npr. Biotip Floral._________________mfranc
muha je napisal/a: |
Misliš, da se te mrcine zarijejo tudi v zemljo? |
Tudi na to sem zadnjič pomislil, ko sem videl gomazenje pod fižolom. Morda tudi, vse kar sem prebral, je, da pred zimo iščejo toploto in navalijo tudi v stanovanja.
Sem pa pred nočjo že škropil. Delo s plodovkami, po nekaj deževnih dnevih, mi je prineslo resnico, da je njihovo število v porastu. Na gredah najbolj v bližini fižola. Paprike so pokasirale največ smrdljivcev in smrdljivk .
Žal jih je več tudi na lončnih čilijih. To me ni presenetilo, tam sem škropil samo enkrat in potem opazoval počasno rast smrdljivk. Občasno sem kakšno ujel; danes pa že skoraj gomazenje.
Navedeno sem škropil danes, paradižnike bom jutri.
Hja, glede na napovedi bodo lončnice kar morale bolj na toplo, če hočem da mi tudi počasne sorte še kaj zorijo.
Sem pa kljub vsemu večni optimst takole jeseni, in pričakujem še tople dneve v oktobru; morda še kakšne tedne ._________________mfranc