Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kako začeti v vrtu?
-
- Site Admin
Kako začeti v vrtu?
(Prenos iz arhiva)
Lahko prosim za kakšen nasvet. Imam vrt, ki je precej zaraščen in zanemarjen, sicer je letos nekaj malega zraslo, vendar ker se tja kjer se vrt nahaja še nismo preselili, in tudi vode še nimamo, je stanje precej klaverno. Vprašanje je sledeče kako ga naj v jesenskem času pripravim na zimo. Mislila sem da bi vse kar je sedaj zraslo (odcvetena meta, melisa, ognjič, nekaj paradižnika še je, solata ki je šla v cvet feferoni, bučke) da bi pokosila, (no razen malin te bi obrezala) in pustila na zemlji da zgnije pa bi potem v jesen to lepo preštihala? Sem čisto sveža pri vrtnarjenju, všeč so mi zaraščeni vrtovi po principu permakulture(no saj zaraščenega sedaj imam ampak nisem prepričana če je to prava pot) Hvaležna bom za kakršnikoli nasvet. Hvala
spelap, pozdravljena! če ti je všeč vrt po permakulturno poglej v temo o vrtu brez prekopavanja , morda še v temo o zastirki, boš našla veliko koristnih nasvetov, pa morda še tam kaj povprašaš, morda celo tja prestavimo tvoje vprašanje. Razen, če si želiš še kak nasvet kako to delajo ostali s prekopavanjem.
Da pustiš vse na zemlji je že dober začetek, nadaljuješ pa z debelejšo zastirko.
Da pustiš vse na zemlji je že dober začetek, nadaljuješ pa z debelejšo zastirko.
Spelap, jaz sem bolj old fashion, pa bi na tvojem mestu sedaj najprej naredila načrt, kaj bom kje naslednje leto sadila, potem bi pa tisti del vrta, kjer bi nasledjne leto sadila rastline, ki potrebujejo veliko gnojenja, pognojila z uležanim kravjim gnojem, ki bi ga že zdaj kupila pri kakem kmetu. Jaz bi zemljo dvignila, ne ravno prekopala, če me razumeš, toliko da zrahljaš, vsaj tisti del, ki ga gnojiš. Ostalo lahko narediš tudi spomladi. Če imaš zastirko ali ostanke česa, komot pustiš gor, vendar nikakor ne pusti ležati na tleh karkoli bolnega, ker imaš posledično lahko naslednje leto probleme z boleznimi na vrtu. Če si želiš posaditi česen, to stori sedaj kmalu.
Meliso ali meto samo obreži, ne prekopavaj, ker to so trajne rastline, ti bodo vsako leto rastle. Enako maline. Pri teh moraš vedet, ali so zgodnje ali pozne. Pozne rastline poreži enih 10cm od tal, zgodnje pa rodijo na dveletnih poganjkih, se pravi vse poganjke, ki še niso obrodili, pusti velike, če ne ne boš imela malin naslenje leto.
Zdaj si začni ogledovati kake zbiralnike vode in poskusi en del žleba napeljat vsaj v kak tak večji zbiralnik, da boš imela vodo na vrtu, ker brez vode je res težko.
Ne vem kaj te še zanima, ampak najboljše da vprašaš, ti bomo lažje svetovali.
Meliso ali meto samo obreži, ne prekopavaj, ker to so trajne rastline, ti bodo vsako leto rastle. Enako maline. Pri teh moraš vedet, ali so zgodnje ali pozne. Pozne rastline poreži enih 10cm od tal, zgodnje pa rodijo na dveletnih poganjkih, se pravi vse poganjke, ki še niso obrodili, pusti velike, če ne ne boš imela malin naslenje leto.
Zdaj si začni ogledovati kake zbiralnike vode in poskusi en del žleba napeljat vsaj v kak tak večji zbiralnik, da boš imela vodo na vrtu, ker brez vode je res težko.
Ne vem kaj te še zanima, ampak najboljše da vprašaš, ti bomo lažje svetovali.
Špela, žal ne vemo, iz kje si. Pa tudi, če iz drugega konca Slovenije bi se ti verjetno splačalo obiskati
permakulturno delavnico pri aladinu.Nazadnje urejal/a muha 09 Okt 2013 10:28; skupaj popravljeno 1 krat
permakulturno delavnico pri aladinu.Nazadnje urejal/a muha 09 Okt 2013 10:28; skupaj popravljeno 1 krat