Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2022
Jaz sem škropila letos prvič paprike, zelje in kitajsko zelje z insekticidom s Karate zeonom. Gledam po enem tednu kitajsko zelje in je nekaj smrdljivcev v zgodnji fazi, ko so še manjši. Kitajsko zelje imam tako naluknjano, da že dolgo ne. Padejo na zemljo, se hočejo skriti.
Sem prekrivala s protiinsektno mrežo dve leti nazaj, pa ni bilo učinka.
Z njim sem še škropila repo in kolerabo, ker dobim notri bele gosenice in je zelo zamudno to izrezovati pred ribanjem. Menda je en škodljivec zelja, ki ima rad tudi repo._________________Lp, Živa
Sem prekrivala s protiinsektno mrežo dve leti nazaj, pa ni bilo učinka.
Z njim sem še škropila repo in kolerabo, ker dobim notri bele gosenice in je zelo zamudno to izrezovati pred ribanjem. Menda je en škodljivec zelja, ki ima rad tudi repo._________________Lp, Živa
Glavna sezona je mimo; kar bogata je bila, sedaj bomo hvaležni za vsak plod posebej, ki bo dozorel.
Na grmih je še kar nekaj plodov. Precej zrelih bom obiral te dni, "problematični" so paradižniki tik pred barvanjem. Optimistično upam, da bo še kaj toplih dni. Izhajam iz tega, da je september sabotiral, in mora oktober nadoknaditi!
Pred desetletji je imel oktober skoraj dva tedna temperature do trideset stopinj. Japanke, kratke hlače, pa to ...
Hja, če bo pred kakšno otoplitvijo preveč dni z mrzlimi jutri pod 5 stopinj, ali deževnih dni z deset in manj stopinj, bo veselja konec ...
Tudi ostale plodovke na vrtu še delajo. Veliko je še jajčevcev, kar nekaj jih rabi samo nekaj toplih dni. Tik pred obiranjem sta sorti Black Beauty in Rania.
Ta je kar previsoka sorta, plodovi so sedaj na višina preko 1,5 m.
Paprike pa so precej pobrane; sploh Ljubov dlan pa ima veliko majhnih plodov, za katere pa ni možnosti da dozorijo.
Danes sem počistil paradižnike bolanega zelenja. Kar dobro se še držijo, nadpovprečno. Ne vem, ali je temu pomagala uporaba nekaj sredstev ki vsebujejo mikorizne glive, dobre bakterije, itd. Moram to še vse zabeležiti in urediti.
Zadnje pobirane plodov je bilo v ponedeljek, 19.9.
_________________mfranc
Na grmih je še kar nekaj plodov. Precej zrelih bom obiral te dni, "problematični" so paradižniki tik pred barvanjem. Optimistično upam, da bo še kaj toplih dni. Izhajam iz tega, da je september sabotiral, in mora oktober nadoknaditi!
Pred desetletji je imel oktober skoraj dva tedna temperature do trideset stopinj. Japanke, kratke hlače, pa to ...
Hja, če bo pred kakšno otoplitvijo preveč dni z mrzlimi jutri pod 5 stopinj, ali deževnih dni z deset in manj stopinj, bo veselja konec ...
Tudi ostale plodovke na vrtu še delajo. Veliko je še jajčevcev, kar nekaj jih rabi samo nekaj toplih dni. Tik pred obiranjem sta sorti Black Beauty in Rania.
Ta je kar previsoka sorta, plodovi so sedaj na višina preko 1,5 m.
Paprike pa so precej pobrane; sploh Ljubov dlan pa ima veliko majhnih plodov, za katere pa ni možnosti da dozorijo.
Danes sem počistil paradižnike bolanega zelenja. Kar dobro se še držijo, nadpovprečno. Ne vem, ali je temu pomagala uporaba nekaj sredstev ki vsebujejo mikorizne glive, dobre bakterije, itd. Moram to še vse zabeležiti in urediti.
Zadnje pobirane plodov je bilo v ponedeljek, 19.9.
_________________mfranc
Kot vidim, jih imaš pod streho.
Pokriti so to zadnje deževje praviloma zelo dobro preživeli. Pri meni pod tunelom je še vse zdravo, pri sovaščanki v bližini, sadike istih sort in vira, so že vse rjavo-črne in tik pred propadom. Dvomim, da bo še kaj zdravega dozorelo. Propada celo Galapagos, za katerega sem upala, da bo dlje zdržal. Tole močno deževje ga je očitno dotolklo in nima niti enega zelenega listka več. Tudi pri nas upamo na še nekaj sončnih dni, je vse še močno obloženo s plodovi.
Tunel sem na eni stranici že zaprla s kopreno. Na obeh ga nočem, se radi hitro zaredijo kaki nepridipravi. Čez dan se pri temperaturi kar pozna, še posebej, kadar mrzlo piha.
Začelo se je pokanje plodov. Pri stranskih vrstah kar razumem, sem jih začela intenzivneje zalivati, ker spodaj raste motovilec. A tudi v srednji vrsti, kjer jih zalivam z OLLA posodami, se pri nekaterih sortah rahlo nakazuje pokanje. Izgleda, da je pomembna tudi zračna vlaga.
Po porabi v OLLA posodah sodeč od sedaj dalje paradižnikov skoraj ni treba več zalivati Mislim na tiste pod streho, oni zunaj imajo moče že preveč.
Pokriti so to zadnje deževje praviloma zelo dobro preživeli. Pri meni pod tunelom je še vse zdravo, pri sovaščanki v bližini, sadike istih sort in vira, so že vse rjavo-črne in tik pred propadom. Dvomim, da bo še kaj zdravega dozorelo. Propada celo Galapagos, za katerega sem upala, da bo dlje zdržal. Tole močno deževje ga je očitno dotolklo in nima niti enega zelenega listka več. Tudi pri nas upamo na še nekaj sončnih dni, je vse še močno obloženo s plodovi.
Tunel sem na eni stranici že zaprla s kopreno. Na obeh ga nočem, se radi hitro zaredijo kaki nepridipravi. Čez dan se pri temperaturi kar pozna, še posebej, kadar mrzlo piha.
Začelo se je pokanje plodov. Pri stranskih vrstah kar razumem, sem jih začela intenzivneje zalivati, ker spodaj raste motovilec. A tudi v srednji vrsti, kjer jih zalivam z OLLA posodami, se pri nekaterih sortah rahlo nakazuje pokanje. Izgleda, da je pomembna tudi zračna vlaga.
Po porabi v OLLA posodah sodeč od sedaj dalje paradižnikov skoraj ni treba več zalivati Mislim na tiste pod streho, oni zunaj imajo moče že preveč.
Jaz sem pa kruta in pokritih ne zalivam že od zadnjega deževja . Pa se mi zdi, da jim nič ne manjka, očitno je dovolj zračne vlage. Zorijo itak skoraj ne več, jih kar pobiram, da do konca dozorijo notri._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Muha, strehca je, ja. Brez nje sploh ne bi več gojil paradižnika. Če se spomnim, kako sem desetletja trepetal po vsakem dežju, še bolj po deževju, in čakal na znake plesni ...
Hja, sedajle pa bi se že prilegel rastlinjak - ko bom bil večji, ga bom imel .
Tudi meni se zdi da paradižnik poka tudi od zračne vlage; zakaj pa ne, saj listi absorbirajo tekočino.
Pa še bolj sigurno je to odvisno od sorte. Sedajle še vedno najbolj zorita dva rumena/oranžna paradižnika. Dad`s Sunset in Pennsylvania dutch.
Tale zadnji je rodil v dveh obilnih rundah, sedajle pa poka brez mojega zalivanja. Vsako jesen pa me prijetno preseneti Dad`s Sunset.
Ne poka, samo malo nakaže pri peclju; prav jeseni, in brez zalivanja, pa postane zelo okusen, mesnat - oziroma maslen .
Mimogrede, letos prvič nisem sadik tretiral z Ridomil gold (po nasvetu agronoma z izpita FFS), takoj ko sem paradižnike posadil na vrt.
Naj bi v kali zatrl ev. prisotne klice, trose krompirjeve plesni.
Edina uporaba fungicida, odkar imam paradižnike pod streho. Letos sem tudi ta obrok Ridomila opustil, zato sem še toliko bolj vesel da je paradižnik še vedno brez znakov plesni.
Sicer pa Ridomila ni več na tržišču; in še mnogo drugih, ki vsebujejo Mankozeb. https://lj.kgzs.si/Portals/1/A-Splet2021/1prepoved%20uporabe%20mankozeba.pdf_________________mfranc
Hja, sedajle pa bi se že prilegel rastlinjak - ko bom bil večji, ga bom imel .
Tudi meni se zdi da paradižnik poka tudi od zračne vlage; zakaj pa ne, saj listi absorbirajo tekočino.
Pa še bolj sigurno je to odvisno od sorte. Sedajle še vedno najbolj zorita dva rumena/oranžna paradižnika. Dad`s Sunset in Pennsylvania dutch.
Tale zadnji je rodil v dveh obilnih rundah, sedajle pa poka brez mojega zalivanja. Vsako jesen pa me prijetno preseneti Dad`s Sunset.
Ne poka, samo malo nakaže pri peclju; prav jeseni, in brez zalivanja, pa postane zelo okusen, mesnat - oziroma maslen .
Mimogrede, letos prvič nisem sadik tretiral z Ridomil gold (po nasvetu agronoma z izpita FFS), takoj ko sem paradižnike posadil na vrt.
Naj bi v kali zatrl ev. prisotne klice, trose krompirjeve plesni.
Edina uporaba fungicida, odkar imam paradižnike pod streho. Letos sem tudi ta obrok Ridomila opustil, zato sem še toliko bolj vesel da je paradižnik še vedno brez znakov plesni.
Sicer pa Ridomila ni več na tržišču; in še mnogo drugih, ki vsebujejo Mankozeb. https://lj.kgzs.si/Portals/1/A-Splet2021/1prepoved%20uporabe%20mankozeba.pdf_________________mfranc
Vse paradižnike pod tunelom sem oskubila listov.
Mlado rastje je bilo še popolnoma zdravo, staro pa malček utrujeno "od življenja". Plodovi se kaj dosti itak ne bi več odebelili, cvetje ne bi dalo pridelka, tako bodi tisti, ki so že na rastlini, imeli čimveč svetlobe in sonca, da bodo lahko dozoreli in obenem obdržali še kolikor toliko normalen okus. In pa: solata in motovilec, ki rasteta spodaj, bosta dobila več svetlobe.
Pokanje plodov se je izgleda ustavilo. Določene sorte so v teh zadnjih mokrih dneh pošteno razpokale, ne glede, ali so bile zalivane klasično, ali so si jemale vode po potrebi iz OLLA posod.
Mlado rastje je bilo še popolnoma zdravo, staro pa malček utrujeno "od življenja". Plodovi se kaj dosti itak ne bi več odebelili, cvetje ne bi dalo pridelka, tako bodi tisti, ki so že na rastlini, imeli čimveč svetlobe in sonca, da bodo lahko dozoreli in obenem obdržali še kolikor toliko normalen okus. In pa: solata in motovilec, ki rasteta spodaj, bosta dobila več svetlobe.
Pokanje plodov se je izgleda ustavilo. Določene sorte so v teh zadnjih mokrih dneh pošteno razpokale, ne glede, ali so bile zalivane klasično, ali so si jemale vode po potrebi iz OLLA posod.
Zmagovalec v kategoriji: obloženost s plodovi NN sorta - ena sama sadika, kar nekaj je že bilo obranega
Sledita mu pelata San Marzano Lungo (zadaj) in seveda nepogrešljivi Goldfish (spredaj). Škoda, da ima slednji rumeno barvo, nikakor ne morem prepričati domačega ljudstva, da je ravno tako okusen, kot rdeči.
Sledita mu pelata San Marzano Lungo (zadaj) in seveda nepogrešljivi Goldfish (spredaj). Škoda, da ima slednji rumeno barvo, nikakor ne morem prepričati domačega ljudstva, da je ravno tako okusen, kot rdeči.