Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sladka batata, sladki krompir - Ipomoea batatas

Odgovori
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

poganjke se lahko prikrajša že v fazi pridobivanja sadik. ko pa raste, jih prikrajšujejo na cca 1 m nekateri. dajo mrežo kot za kumare in ko preraste, porežejo. jaz ne režem, samo gledam, da se ne ukoreninijo.
ker so bili poganjki kot sadike v vodi res zelo dolgi, sem jih porezala že takrat.
izkušnje po sajenju iz lončkov ali direktno iz vode je pa tako:
prva varianta ni občutljiva ob pomanjkanju zalivanja po presajanju,
druga varianta potrebuje zalivanje in seveda senčenje, če ni že utrjena,
s cvetovi se ne ukvarjam._________________Lp, Živa
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Jaz imam tri sadike v jumbo vreči.
Tak je cvet.

in taka rastlina.

Hvala Tiani
Nazadnje urejal/a Dajmar 07 Avg 2022 15:25; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Naši so sicer lepi zeleni gosti, vendar se jim ne da niti cveteti niti kaj dosti naokoli divjati. Nek črnogorski hibrid.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ali ste že, oziroma, kdaj boste kopali svoje krompirčke?
.... Sem malo prečitala stare zapise in vidim, da se z izkopavanjem ne mudi..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kot letošnji novinec - gušter nisem še nič, ker sem prebral, da je pomembno samo izogniti se močnejšemu minusu.
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Ha! Jaz sem tudi prebrala, da so lahko do zmrzali v zemlji ampak sem bila neučakana. Tudi moj se ni bohotil, rastel je v velikem loncu (1 sadika) in pridelala sem 2 gomolja sladkega krompirja. V redu je. Sva z Evo izkopali, da vidi, kako raste in bova jutri pojedli. V bistvu me je tale moča malce spodbudila k radovednosti.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kate, a sta debela? Jaz se ga letos kar bojim izkopati. Lani sem pridelala same kačice..._________________naredimo svet lepši
kate

Ja, lepa sta. Taka kot bi ju kupila.
Drugo leto zagotovo ponovim vajo. Res nobenega dela s to rastlino. Tudi nobenih škodljivcev. Pa, če drugega ne, je zelo dekorativna.
slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

kate je napisal/a:
...Tudi nobenih škodljivcev...
Kaj pa voluhar?
kate

Hja, sem ga imela v velikem loncu, pa se ni nanj spravil.
Odgovori