Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Razmnoževanje vrtnic

Moderator: Melona

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Poezija je napisal/a:
Ha, ha pa jo imamo.... .
Gotovo kolektivna zarota Wink Laughing Laughing Laughing .

Poezija, hvala. Tale hip grem plato odnest na severno stran.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Sem prebral zgornje citate (priznam da bolj na hitro), vendar nisem nikjer zasledil kdaj "razsaditi" potaknjence.
Po 2 mesecih je stanje takšno - vsi so se prijeli, vendar jim bo kaj kmalu postalo tesno. V posodi je 6 potaknjencev.

Sedaj pa vprašanje, kdaj jih presaditi v svoje lončke? Počakam da bodo šle v mirovanje - november, ali jih pustim do januarja/februarja 2014, in takrat presadim?

Prezimile bodo zunaj, z lončki vred vkopane na vrt in zakrite z zemljo/senom/smrekovimi vejami. Ali bi bilo bolje da jih postavim v hišo za prvo zimo?
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Presadi v malo večji lonec, tako da gruda ne razpade (že v novi posodi razreži mali plastični lonček) in vkopaj v vrt. Presajaj drugo leto.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Nimam izkušenj vem pa, da vrtnice ne marajo presajanja v rastni dobi. Tako da nujno pazi, da koreninska gruda ne razpade, presajaj pa drugo leto v fazi mirovanja.
Se vidijo koreninice?_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Ok.
doli, drugo leto spomladi ali šele jeseni? Rezanje bo zelo rizik, ker so precej skupaj - cca 3cm narazen. Zato sem tudi imel namen počakati na fazo mirovanja, jih otresti zemlje in posaditi vsako v svoj lonček.
G-ja, da gruda nebi razpadla, bo nemogoče Smile V loncu so že vidne koreninice, vendar majhne.
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Poskusi po svoje, počakaj na fazo mirovanja, posadi vsako v svoj lonec, vkopaj v vrt, zavaruj, potem jih pusti v loncih do jeseni, čez leto jim dodaj malo gnojila.
Jaz moje pobiram iz grede in sadim v lonce po enem letu, ko vidim da so se ukoreninile, včasih po letu in pol, nekako vidim, kdaj je čas. Ker včasih imajo še po enem letu zelo malo korenin. Presajam jih v fazi mirovanja.
Mislila sem, da jim daš samo več prostora tako, da odrežeš dno ali razrežeš plastično posodo in potem z njo vred preložiš v večji lonec. To za prezimitev.
Če bodo v večjem loncu, lahko počakajo tudi do jeseni. Korenine bodo prepletene. Spomladi presajaj zgodaj in jih potem zavaruj.
Najbrž bo tvoja varianta najboljša.
Nazadnje urejal/a doli 17 Sep 2013 21:32; skupaj popravljeno 2 krat
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Mislim, da tega zdaj, ko so še zelene, ne smeš narediti, presajanje v fazi "rasti" vrtnice resnično sovražijo, bodo pa punce, ki delajo potaknjence, povedale s prakse._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

Meni je marčevski potaknjenec Alexandra Giraulta maja že naredil lepe koreninice in je odgnal lepe poganjke, tako da sem ga v začetku maja posadila direktno na vrt. Danes ima že več kot meter dolge poganjke. Prav tako sem maja presajala potaknjence Bloomfield Abundance (ti so bili jesenski) in tudi te so sedaj že velike vrtnice. Pri obojih sem imela kot substrat mešanico mivke in šote, zato je bil zelo sipek in se mi je pri prasajanju bolj ali manj razsul, se pa pri tem koreninice niso poškodovale. Seveda sem rastline takoj dala v nov substrat in jih zalila, tako da se koreninice niso mogle izsušiti. Mogoče sta to dve zelo trpežni vrtnici in so zato kljub mojemu kolovratenju lepo rasle naprej. Ker so to moji prvi potaknjenci, ne pravim, da je to splošno pravilo. Samo moje skromne izkušnje...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

muha je napisal/a:
Sama sicer trdim, da pri meni ni prava lega za vrtnice, a se "zunanje sile" očitno s tem ne strinjajo in sem hočeš-nočeš padla v razmnoževalno verigo.

Sovaščanka je dobila od sina semena vrtnic iz Kitajske (8 različnih barv, o čem drugem ni navedbe Rolling Eyes ) in ker se ne znajde s sejanjem, sinovega darila pa ne bi rada zavrgla, sem se ponudila, da jih poskušam vzgojiti.

Po nasvetu Poezije sem jih 2 meseca stratificirala v hladilniku, predvčerajšnjim pa posejala. Semena so izgledala zelo lepa, sveža, polna. Če bo kaj vzklilo, se znova oglasim.

Posejano konec julija, do danes so vzklile 3. Pri prvi mi je neka živalica pri priči obglodala liste in je ostalo le stebelce. Plato sem umaknila na varnejši kraj in ostali dve lepo napredujeta. Nekaj se še dviga iz zemlje, čakam, kaj bo.

Bliža se zima, naj plato pustim v zaščiti zidov zunaj v loži ali bi ga bilo bolje umakniti na stopnišče s temperaturo okoli 12 °C ?

Polovico semen sem še pustila za naslednjo probo. Te bom posejala te dni in stratifikacijo prepustila materi naravi.
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Bravo Muha, krasno. Glede na to, da so bila semena dana v zemljo ob popolnoma nepravem času, sem si rekla pustimo se presenetiti. In res, prišla so ven. Kdaj točno pa so klile - sedaj ali že prej?

Vsekakor je sejančke dobro prenesti noter na stopnišče, saj bi zunaj pri nizkih temperaturah in tankem stebelcu gotovo pomrznili.
Prav o teh zelenih črvičkih -sem včeraj pisla. Posebej se zapodijo v šibke male rastline. Letos prosti jeseni je te nadloge ogromno in žrejo tudi liste na ostalih vrtnicah. Kdo jo razmnožuje in trosi?
To je nekaj takega kot pikapolonice, ki letijo okrog po fasadi, hodijo skozi okna v dnevno sobo in jih je vsepovsod mnogo. Samo da to niso več tiste pikapolonice, katere smo vajeni - te kot da so mutirane.... Sem malo zašla, a zdi se mi da je nekje povezava._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Odgovori