Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gobarjenje 2022
AB: si tukaj okoli hodil kaj tudi zadnje čase? Po mojem videnju in po tem, kar povedo stari gobarji, je po žledolomu zelo slaba bera. Če že je kje kaj, poberejo zgodaj zjutraj z lučjo v roki tisti, ki terene zelo dobro poznajo. Za take, kot sem jaz , ostane, da hodimo križem kražem in ob dobri gobji letini po 4 urah pohajkovanja smo srečni, če prinesemo domov kakega jurčka. Je pa tudi res, da nimam ravno oči za gobe, pred mano se znajo dobro zamaskirati. In da si, razen jurčkov in marel upam utrgati komaj še kakšno, za katero sem prepričana, da je užitna. No, z marelami je drugače, a te me ne mikajo preveč. Shranjene niso kaj prida okusa, pa naj bodo posušene ali zamrznjene, za sproti je pa ena na osebo en do dvakrat na teden več kot dovolj .
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Ravno okoli tvoje vasi res nisem nikoli gobaril. Sem pa pogost gost gozdov nekaj kilometrov zahodneje.
Nekdanja sodelavka iz Guncelj je imela lepe bere na hribu med Šentvidom in Toškim Čelom, pa je šla večkrat tudi po službi.
Je pa res, da je vsako leto po gozdovih vedno več sprehajalcev, gobarjev, "gobarjev", brcačev gob in podobnih bitij ...
Nekdanja sodelavka iz Guncelj je imela lepe bere na hribu med Šentvidom in Toškim Čelom, pa je šla večkrat tudi po službi.
Je pa res, da je vsako leto po gozdovih vedno več sprehajalcev, gobarjev, "gobarjev", brcačev gob in podobnih bitij ...
Muha, marele so krasne v omaki, mi jih tudi tako imamo radi...ravno jutri bodo na sporedu.
Iz starega foruma pa takole (celo tvoj prispevek Muha ;)):
18 Okt 2012 05:30 Naslov sporočila: Odgovori s citatom
Kosobrin je napisal/a:
Pa še recept za namaz.
Potrebujemo: 1 žlico olja, 30 dag dežnikov, 1 strok česna, sol, 5 dag surovega masla, poper, rumenjak trdo kuhanega jajca.
Priprava:
Na olju prepražimo dežnike. Nasekljamo jih v multipraktiku, dodamo česen, sol in poper. Posebej umešamo penasto maslo in dodamo gobe in rumenjak. Vse skupaj dobro premešamo.
Namažemo na popečen kruh ali prepečenec.
Dober tek!
muha je napisal/a:
Lahko jo tudi kar tako, le malce posoljeno, popečeš v ponvi, z ali brez olja. Mi smo jih kot otroci tako pekli na plošči štedilnika na drva.
tejkau je napisal/a:
GOLAŽ IZ DEŽNIKARIC
Sestavine: 4-6 klobukov, 4 čebule, 2 stroka česna, 3 žlice olja, 4 rezine slanine, 1 žlica paprike, 1 žlica moke, sol in poper.
Čebulo drobno narežemo in jo nekoliko prepražimo. Dodamo narezano slanino, malo pražimo in predenemo še strt česen. Takoj ko zadiši, dodamo še narezane dežnikaričine klobuke in pražimo, da se meso posede. Dodamo vodo, sol, poper, papriko (po okusu lahko še druge začimbe) in na koncu dodamo podmet (požvrkljana moka z vodo).
Golažu dajeta edinstven okus slanina in čebula, s katero ne smemo skopariti.
Jih pa doma paniramo tudi s šunko in sirom.
bojanp je napisal/a:
Dežnikarice v omaki(mi rečemo tudi vegetarianski vampi)
vsaj 6 mladih dežnikaric,5 strokov česna,šopek peteršilja,6 dag masla ,3 žlice drobtin,1 jušna kocka,1 žlica paradižnikovega koncentrata,sol,poper,mleta sladka paprika,6 dl vode,moka ali drobtine za podmet (če je potrebno)
POSTOPEK: Dežnikarice narežemo na rezance. Na drobno nasekljamo česen in peteršilj. Na maslu prepražimo drobtine, dodamo še česen, da zadiši in peteršilj. Zalijemo z vodo, dodamo kocko, sol, poper, papriko in paradižnikov koncentrat, zavremo. V to stresemo gobe in kuhamo še 20 minut. Če je potrebno, zgostimo s podmetom iz moke ali dodamo drobtinice._________________sonček je in .....
Iz starega foruma pa takole (celo tvoj prispevek Muha ;)):
18 Okt 2012 05:30 Naslov sporočila: Odgovori s citatom
Kosobrin je napisal/a:
Pa še recept za namaz.
Potrebujemo: 1 žlico olja, 30 dag dežnikov, 1 strok česna, sol, 5 dag surovega masla, poper, rumenjak trdo kuhanega jajca.
Priprava:
Na olju prepražimo dežnike. Nasekljamo jih v multipraktiku, dodamo česen, sol in poper. Posebej umešamo penasto maslo in dodamo gobe in rumenjak. Vse skupaj dobro premešamo.
Namažemo na popečen kruh ali prepečenec.
Dober tek!
muha je napisal/a:
Lahko jo tudi kar tako, le malce posoljeno, popečeš v ponvi, z ali brez olja. Mi smo jih kot otroci tako pekli na plošči štedilnika na drva.
tejkau je napisal/a:
GOLAŽ IZ DEŽNIKARIC
Sestavine: 4-6 klobukov, 4 čebule, 2 stroka česna, 3 žlice olja, 4 rezine slanine, 1 žlica paprike, 1 žlica moke, sol in poper.
Čebulo drobno narežemo in jo nekoliko prepražimo. Dodamo narezano slanino, malo pražimo in predenemo še strt česen. Takoj ko zadiši, dodamo še narezane dežnikaričine klobuke in pražimo, da se meso posede. Dodamo vodo, sol, poper, papriko (po okusu lahko še druge začimbe) in na koncu dodamo podmet (požvrkljana moka z vodo).
Golažu dajeta edinstven okus slanina in čebula, s katero ne smemo skopariti.
Jih pa doma paniramo tudi s šunko in sirom.
bojanp je napisal/a:
Dežnikarice v omaki(mi rečemo tudi vegetarianski vampi)
vsaj 6 mladih dežnikaric,5 strokov česna,šopek peteršilja,6 dag masla ,3 žlice drobtin,1 jušna kocka,1 žlica paradižnikovega koncentrata,sol,poper,mleta sladka paprika,6 dl vode,moka ali drobtine za podmet (če je potrebno)
POSTOPEK: Dežnikarice narežemo na rezance. Na drobno nasekljamo česen in peteršilj. Na maslu prepražimo drobtine, dodamo še česen, da zadiši in peteršilj. Zalijemo z vodo, dodamo kocko, sol, poper, papriko in paradižnikov koncentrat, zavremo. V to stresemo gobe in kuhamo še 20 minut. Če je potrebno, zgostimo s podmetom iz moke ali dodamo drobtinice._________________sonček je in .....
Seveda so dobre na vse te načine, a sveže in v zmernih količinah. Za shranjevanje pa, vsaj po mojem okusu, niso primerne. Zato jih, če jih že najdem, ne naberem več kot za sproti. Saj je se težko zadržati, če jih je veliko, a z veliko volje le gre.Nazadnje urejal/a muha 02 Okt 2022 21:14; skupaj popravljeno 1 krat
Nimam pojma, koliko od teh je užitnih, so pa luštne.
Krhka in sramežljiva si je izbrala prostor pod streho iz lubja.
Fanta, po mojem sta zašla v slabo družbo.
Kdo nam smeti po glavah, nehaj!
O, a je že dan!
V pripravah na baletno predstavo.
Po žuru.
A daš to vejo stran?
En majhen in en še manjši.
Mama?
Lepa žametna frajerja.
Utrujena.
Kuku.
Nazadnje urejal/a Melona 03 Okt 2022 07:33; skupaj popravljeno 1 krat
Krhka in sramežljiva si je izbrala prostor pod streho iz lubja.
Fanta, po mojem sta zašla v slabo družbo.
Kdo nam smeti po glavah, nehaj!
O, a je že dan!
V pripravah na baletno predstavo.
Po žuru.
A daš to vejo stran?
En majhen in en še manjši.
Mama?
Lepa žametna frajerja.
Utrujena.
Kuku.
Nazadnje urejal/a Melona 03 Okt 2022 07:33; skupaj popravljeno 1 krat