Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Pravi kostanj - Castanea sativa
crtj je napisal/a: |
... Vseeno bi rad poskusil izkaliti te kostanjčke, kar jih je na voljo. Morda pa rata. Zakopal jih bom v čakalnico za mlade rastline, torej vinske sode, ki jih imamo na južni strani hiše, pa bomo pomladi videli, a kaj je. ... |
Hm, tudi meni so všeč. Razmišljam, da jih posadim v lonec.
Se bom potem ukvarjal s "kam bi del ..." - če, seveda...
Prav globoko jih verjetno ni za dati?
Če povzamem po naravi:
ko smo doma spomladi grabili listje, je bilo spodaj sem in tja najti še kak kostanj. Vsi so bili kot sveže obrani, nekateri pa so že nakazovali kalčke.
Tule, kjer živim sedaj, ima sosed na prazni parceli velik kostanj. Ko pograbi listje, ga vrže na dogovorjen skupni kup in vsako leto vzklije kar nekaj sejančkov. Nekateri že spomladi, drugi, globje zakopani, tam enkrat julija.
Če bi jih jaz sejala, bi jih dala na zemljo, zaščitila pred lačnimi živalicami in prekrila s približno 5 centimetrsko odejo kostanjevega listja. Po možnosti nekje v senci dreves, kot je tudi v naravi.
ko smo doma spomladi grabili listje, je bilo spodaj sem in tja najti še kak kostanj. Vsi so bili kot sveže obrani, nekateri pa so že nakazovali kalčke.
Tule, kjer živim sedaj, ima sosed na prazni parceli velik kostanj. Ko pograbi listje, ga vrže na dogovorjen skupni kup in vsako leto vzklije kar nekaj sejančkov. Nekateri že spomladi, drugi, globje zakopani, tam enkrat julija.
Če bi jih jaz sejala, bi jih dala na zemljo, zaščitila pred lačnimi živalicami in prekrila s približno 5 centimetrsko odejo kostanjevega listja. Po možnosti nekje v senci dreves, kot je tudi v naravi.
mravlja je napisal/a: |
Verjetno jih ni prav na debelo za obtežiti s substratom. Kako že gre - prekrije se za debelino semena, kajne? Potem pa stratifikacija. |
Kostanji zelo radi kalijo, pri meni jih 14 raste iz semena. Posadiš v lonce, ki jih daš na hladen, pred snegom zavarovan prostor. Bi pa predlagala, da gredo spomladi kar hitro na stalno mesto, da bodo njihove glavne korenine lahko rastle naravnost navzdol.
Ker kostanji tvorijo bratstvo z ecto mikorizo, bi jim za dober začetek privoščila še to poleg odličnega, z givami bogatega komposta .