Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pričenja zoreti 2.rod Violete. Manjše kot v prvem, a prav tako sladke in slastne.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pri meni še ni sledi o zorenju drugega rodu, so pa veje polne, letos ni nobenega odpadanja plodov zaradi one nadloge, listje še zelo zeleno ....verjetno je Brown Turkey ali nekaj podobnega.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni sedaj Michurinska počasi končuje, tale bo naslednji teden začela:

Edino Chicago Hardy je pa počasna. Me zanima, če bo uspelo kaj dozoreti. Lansko leto ni.

------
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Imam samo Michurinsko in že dolgo vsak dan poberem ene 10 plodov. Ima še ogromno zelenih, bomo videli, koliko časa bo še dovolj toplo za zorenje.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

metuljc je napisal/a:
Pri meni še ni sledi o zorenju drugega rodu, so pa veje polne, letos ni nobenega odpadanja plodov zaradi one nadloge ...

Drosophile ... ? Letos sem našel samo eno, z začetka sezone, in nič več. Plastenk/pasti potem sploh nisem nastavljal. Kaže, da suše ne marajo preveč.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Vem, da ste tukaj dobri poznavalci fig za razliko od mene, mogoče pa komu le pride v poštev seznam fig, ki naj bi dobro uspevale v celinski Sloveniji. Predvsem 2x rodne. Dobrodošlo pa bo kako mnenje o naštetih sortah.

https://zelenisvet.com/figa-vzgoja-fige-notranjost-slovenije/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=domace_fige_ki_bogato_rodijo_v_sloveniji&utm_term=2022-09-14
noam

Odgovor Napisal/-a noam »

A je možno, da so se osice razširile tudi v celinski del Slovenije? Imam namreč eno figo, na kateri istočasno rastejo drastično različni plodovi. Eni so večji, mehki, podolgovati, z rjavo kožico in ne preveč sočni, celo malenkost votli. Drugi so pa bolj drobni, čisto okrogli, napeti, temno vijolični, znotraj pa nabito polni, temno rdeči in zelo sladki. Gre za drugi rod na enem in istem drevesu. Kot da bi bili nekateri plodovi oprašeni, nekateri pa ne. Zdaj pa ugibam, da mogoče imam aktivno manjšo populacijo osic, nekje pri sosedih je pa kaka moška figa. A bi bilo to mogoče?
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Seveda je mogoče in je zelo verjetno tudi res. Smo že ugotavljali, da se je osica razširila po dolini Soče in par strani nazaj, da se jo "čuti" v okolici Šentjerneja. Zanimivo bi bilo vedeti v katerih krajih (ali pa recimo katasterskih občinah) se pojavlja. Sam sem si priskrbel figovca - moško figo, mogoče pa osice pridejo same. Malo za zabavo, malo "za znanost" ... Wink
Andrej Banko

Na spomladanskem srečanju sem od Zufa dobil te mini posodice za zračno koreninjenje.
Poskusil za hec pri rdečem in črnem ribezu, pri šmarni hrušici ter pri figi.
Le pri slednji je očitno le uspelo ...
Danes sem odrezal in takoj presadil v lonček.

----
Andrej Banko

Figa Chicago Hardy :

Letos bodo prvič dozoreli plodovi drugega rodu.
Zaenkrat kaže, da je dokaj pozna. Morda se bo z leti to še kaj spremenilo ?!

Od prvega rodu sta bila le dva plodova.
Drugi rod se je začel počasi debeliti šele v drugi polovici septembra.
Nato je prišlo tisto deževje, ki je povzročilo, da so se najbolj urni plodovi kar razcveteli.
Ostalo bo, kot kaže, kar v veliki meri lepo dozorelo.
Plodovi so lepi, debeli, modro-vijolični, v glavnem s precej majhno in dokaj zaprto luknjo na vrhu, tako da mravlje težko pridejo notri.

--------
Odgovori