Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gobarjenje 2022
mFranc, jesenski gobani, kot jih opisuješ, so verjetno posledica z hrano in vodo bogatega rastišča. Zapomni si kraj srečnega dogodka in ga še kdaj obišči. Tudi sam naletim na take hruste, čeprav ne hodim na Pokljuko v času glavne sezone.
Crt, na tvoji fotki so starejše štorovke. Primerjaj z rumenovenčno mraznico, če imajo zadebeljen bet, lahko pa so tudi kake druge, enako pogojno užitne. Za nabiranje so primerne, ko so še zaprte, odprte pa, dokler so po trosovnici še bele oz svetle. Zaradi visokih dnevnih temperatur so v treh dneh že kar prestare.
Tudi sam opažam večjo rast marel v zadnjih dneh. Mogoče se odzivajo na višje temperature
Crt, na tvoji fotki so starejše štorovke. Primerjaj z rumenovenčno mraznico, če imajo zadebeljen bet, lahko pa so tudi kake druge, enako pogojno užitne. Za nabiranje so primerne, ko so še zaprte, odprte pa, dokler so po trosovnici še bele oz svetle. Zaradi visokih dnevnih temperatur so v treh dneh že kar prestare.
Tudi sam opažam večjo rast marel v zadnjih dneh. Mogoče se odzivajo na višje temperature
mFranc, najbrž opisuješ oddajo, kjer se je z novinarko pogovarjal Bojan Arzenšek, moj prijatelj in eden najboljših poznavalcev področja pri nas. Da se v GD Gorje odkrivajo nove sorte gob, ni neka zaradi take sezone izredna stvar. Gre za sistematski pristop raziskovanja in določanja. V tem daleč prednjači Tone Soklič, ki ima v bilanci že preko 200 v Sloveniji prvič odkritih sort. Seveda so med njimi tudi lesne in take, ki jih komaj vidimo pa do takih, ki jih je že srečal marsikdo, pa jih ni znal določiti. V večini primerov pa je itak tako, da večino zanimata le dve sorti. Užitne in neužitne. Določanje novo odkrite sorte pa ne gre brez mikroskopa, kemijskih reakcij in zdaj že nekaj časa aktualnih DNK analiz. Z novimi odkritji so povezana tudi številna preimenovanja in prerazvrščanja posameznih sort v nove rodove. Je pa tako ukvarjanje čisto mimo "normalnega" mnenja, da je najboljši gobar, kdor nabere največ jurčkov.
Danilo je napisal/a: |
mFranc, jesenski gobani, kot jih opisuješ, so verjetno posledica z hrano in vodo bogatega rastišča. Zapomni si kraj srečnega dogodka in ga še kdaj obišči. Tudi sam naletim na take hruste, čeprav ne hodim na Pokljuko v času glavne sezone. |
Uff, sedaj mi je žal, da tistih osebkov res nisem posebej poslikal ... .
Mogoče bo našel kakšno sliko iz leta - hmm, nekje ..18 do ..20
Zanimivo, takšne jurčke smo nabirali na Kureščku. V povprečju celo večje kot na Pokljuki. Bet je kot cilinder zraščen s klobukom.
Včasih sem pokljuške celo malo v nič dajal, zaradi tega, ker klobuki tako radi odletijo od beta ._________________mfranc
Hvala vsem glede štorovk!
Pazite zdaj to...
Na Lavrici imamo po novem študentko iz Francije. Je kolesarka, se malo pogovarjava o trasah in nenadoma ideja - kje se pa tu okoli da nabrati gobe, sem slišala, da je tega veliko?
Težko vprašanje, ker splošno znani tereni so ponavadi pobrani, tudi če ji načeloma prav povem, lahko morda hodi cel dan in nič ne najde... Zadrega... Ji nekaj razložim splošno, Orle, Molnik, Kurešček, Krim...
In potem...
Hej smo šli poskusit, tole smo nabrali v prvih dveh urah, smo že vse prebrali in pojedli, super hvala
Pazite zdaj to...
Na Lavrici imamo po novem študentko iz Francije. Je kolesarka, se malo pogovarjava o trasah in nenadoma ideja - kje se pa tu okoli da nabrati gobe, sem slišala, da je tega veliko?
Težko vprašanje, ker splošno znani tereni so ponavadi pobrani, tudi če ji načeloma prav povem, lahko morda hodi cel dan in nič ne najde... Zadrega... Ji nekaj razložim splošno, Orle, Molnik, Kurešček, Krim...
In potem...
Hej smo šli poskusit, tole smo nabrali v prvih dveh urah, smo že vse prebrali in pojedli, super hvala