Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
-
- Kraj: Domžale
Predlani mi je na srečanju eden od forumašev ( mislim, da Papasmrk ) omenil da pri mladih kakijih spomladi ni dobro preveč rezati, kar s tem vzpodbudiš močnejšo rast vej in posledično naj bi šla večina hrane v zelenje, kar lahko potem tudi privede do močejšega odpadanja cvetov in plodov.
Ne vem, če to res 100% drži, ampak sem poskusil na ta način lani in letos.
Torej, le skromno sem prikrajšal - odvedel veje na stranski poganjek in odstranil samo najbolj pokonče poganjke s hrbtov vej;
odrezal nekako le za kakšnih 30% tistega kar bi pri jablani.
V letih 2017-2020 je bilo na drevesu med 5 in 7 plodov, lani okoli 75, letos približno 150.
Sicer tvoje drevo niti ni več tako mlado, pa tudi dvomim, da izvajaš kakšno res korenito rez ... vseeno, morda komu kaj prav pride.
Ne vem, če to res 100% drži, ampak sem poskusil na ta način lani in letos.
Torej, le skromno sem prikrajšal - odvedel veje na stranski poganjek in odstranil samo najbolj pokonče poganjke s hrbtov vej;
odrezal nekako le za kakšnih 30% tistega kar bi pri jablani.
V letih 2017-2020 je bilo na drevesu med 5 in 7 plodov, lani okoli 75, letos približno 150.
Sicer tvoje drevo niti ni več tako mlado, pa tudi dvomim, da izvajaš kakšno res korenito rez ... vseeno, morda komu kaj prav pride.
Bi bilo možno, da gre tudi za vpliv tal? Da imajo tla, tam kjer raste, v sebi več snovi za rast listov in manj za tvorjenje plodov? Znankini rastejo na pusti apnenčasti peščeni brežini, košnja komaj da kaj enkrat letno, verjetno kaj dognojujejo, a ni sem vprašala s čim in koliko. Drevesce je še dokaj malo pa je vseeno dalo sadežev za 3 gajbice po eno vrsto.
Seveda bo. Predvsem kalij je počasi topen in bo letošnje gnojenje delovalo drugo leto.
Tipo je pri nas obran. Količinsko moram biti zadovoljen s pridelkom, čeprav je bila pred leti bolj rodna sezona te sorte.
Številke so zelo zaokrožene; sto plodov (plus 5 - 10 več, zaradi predčasno dozorelih na drevesu in nekaj že pokljuvanih), okrog 25 kil.
Povprečno 250 gramski plodovi.
Koliko jih bo uporabno/užitno, še ne vem ....
Po tem deževju oberemo še Nikito._________________mfranc
Tipo je pri nas obran. Količinsko moram biti zadovoljen s pridelkom, čeprav je bila pred leti bolj rodna sezona te sorte.
Številke so zelo zaokrožene; sto plodov (plus 5 - 10 več, zaradi predčasno dozorelih na drevesu in nekaj že pokljuvanih), okrog 25 kil.
Povprečno 250 gramski plodovi.
Koliko jih bo uporabno/užitno, še ne vem ....
Po tem deževju oberemo še Nikito._________________mfranc
-
- Kraj: Domžale