Skoraj sanjska sezona - ne, brez besede skoraj . Pa tako pozno se je začela. Pri nas smo se dobro založili z dopolnilno prehrano čez zimo. Pa še daleč čez ...
Hči je v počitniških dnevih nosila z Golovca velik izbor sort, vsega po malem. Gobani razni, sivke, kostanjevke, črne trobente, golobice,
pa še dve tri sorte, ki se jih trenutno ne spomnim.
Še črne trobente moram dopolniti, upam da me bodo počakale._________________mfranc
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gobarjenje 2022
Vi pa kar še gobarite! Pri nas so smrekovi gozdovi in je bila sezona samo par tednov, potem samo še izjemoma kakšen jurček. Na to temo sem slišala eno zanimivo teorijo, zakaj je bilo letos več jurčkov v listnatih gozdovih. Se mi zdi kar logična, ker imajo smreke zelo plitve korenine. Naj mi avtor (sem pozabila, kdo je ), ne zameri, bom kar kopirala.
"Sem pa tudi slišal razlago, zakaj je letos toliko jurčkov. Če ste bili pozorni, kje ste jih nabirali, jih je bilo največ v mešanih oziroma listnatih gozdovih, med smrekami so bili redki. Jurček je mikorizna goba in oni ponavadi pomagajo listavcem v sušnih poletnih obdobjih. Mikorizne gobe živijo v simbiozi z drevesom, zato mu je listnato drevo potem naredilo protiuslugo in ga izdatno napitalo z organskimi hranili za rast (ogljikovi hidrati predvsem). To se je seveda zgodilo po prvem močnem deževju po suši. Gobam menda bolj škodi zimska suša kot poletna."_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
"Sem pa tudi slišal razlago, zakaj je letos toliko jurčkov. Če ste bili pozorni, kje ste jih nabirali, jih je bilo največ v mešanih oziroma listnatih gozdovih, med smrekami so bili redki. Jurček je mikorizna goba in oni ponavadi pomagajo listavcem v sušnih poletnih obdobjih. Mikorizne gobe živijo v simbiozi z drevesom, zato mu je listnato drevo potem naredilo protiuslugo in ga izdatno napitalo z organskimi hranili za rast (ogljikovi hidrati predvsem). To se je seveda zgodilo po prvem močnem deževju po suši. Gobam menda bolj škodi zimska suša kot poletna."_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
- Kraj: Domžale
copatka je napisal/a: |
Na to temo sem slišala eno zanimivo teorijo, zakaj je bilo letos več jurčkov v listnatih gozdovih. "Sem pa tudi slišal razlago, zakaj je letos toliko jurčkov. Če ste bili pozorni, kje ste jih nabirali, jih je bilo največ v mešanih oziroma listnatih gozdovih, med smrekami so bili redki. Jurček je mikorizna goba in oni ponavadi pomagajo listavcem v sušnih poletnih obdobjih. Mikorizne gobe živijo v simbiozi z drevesom, zato mu je listnato drevo potem naredilo protiuslugo in ga izdatno napitalo z organskimi hranili za rast (ogljikovi hidrati predvsem). To se je seveda zgodilo po prvem močnem deževju po suši. Gobam menda bolj škodi zimska suša kot poletna." |
Zanimiva teorija ...
Vem da je letos bilo veliko gobanov v listnatih gozdovih, dolenjska, štajerska, pa še drugod .
Vendar mi tu ne gre iz glave Pokljuka z letošnjim enormnim "pridelkom". Za druge iglaste gozdove pa ne vem.
Danilo, kaj ti misliš o tem?_________________mfranc
Tej teoriji bi rad dodal par dejstev. Jurček je domače ime za več vrst gobanov in še kake polstenke včasih. Poletni, Jamičasti, Preprosti, Rumeni in Črni gobani se začnejo pojavljati od maja pa do jeseni (letos zaradi visokih temperatur še vedno rastejo). Ti so mikorizni z listavci in jih v iglastih gozdovih ni. To je glavni vzrok, zakaj se v smrekovih gozdovih pojavijo kasneje nekje konec julija (spet odvisno od padavin in temperature). To so Jesenski gobani (smrekovec je eno od imen), ki pa rastejo tudi v listnatem gozdu. Jurček je tudi Borov goban, rastoč pod bori, pa tudi bukvami in kostanji. Le ta zraste prvi (včasih že aprila) in prekine rast, ko postane pretoplo. Spet se pojavi, ko poletne temperature padejo in nato vztraja do zmrzali. Poseben izziv ga je najti pod prvim snegom. Letos so gobani množično odgnali (v listnatem gozdu) pred poletno sušo in če ste sledili družbenim omrežjem, se je lepo videlo, kako se rast širi po pokrajinah v skladu z vremensko sliko padavin. Obiskovalci hribovskih smrekovih gozdov so začeli uživati rezultate gorskih neviht in nižjih temperatur že sredi julija (lokalno), nižje pa spet zelo lokalno v odvisnosti od temperatur. Še prejle popoldan sem na sprehodu videl dva poletna gobana in enega jesenskega. Družbena omrežja kažejo podobno sliko skoraj po celi Sloveniji. Pri temperaturnem obratu znajo spet pognati tudi v hribih.
Ko govorimo o mikorizi jurčkov, bi teoriji dodal, da goba drevesu v zahvalo izloča hormone v okolico, ki rastapljajo organski materijal, katerega podgobje in koreninice dreves lahko uporabijo, vendar je pogoj za to vlaga. Menda svojega "mikorizneža" tudi brani pred boleznimi in škodljivci.
Ko govorimo o mikorizi jurčkov, bi teoriji dodal, da goba drevesu v zahvalo izloča hormone v okolico, ki rastapljajo organski materijal, katerega podgobje in koreninice dreves lahko uporabijo, vendar je pogoj za to vlaga. Menda svojega "mikorizneža" tudi brani pred boleznimi in škodljivci.