Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paprika 2022
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Morda tole? Ajvar, zeleni . Sicer so omenjene babure, a bi verjetno šlo tudi iz zelenih ostalih sort.
ce imaš fižol v zrnju, lahko narediš vloženo solato iz svežega fižola, paprike, paradižnika (če ga ni, ga pač ni), sesekljanih listkov peteršilja, česna in čebule. vse skuhaš (fižol že prej, vse skupaj toliko, da prevre), soliš, dodaš kis (jaz jabolčnega), vroče vliješ v kozarce za vlaganje in okusna solata je pripravljena._________________Lp, Živa
Mi imamo zelo radi omako za testenine, narejeno iz paradižnikov, paprike, seveda popražene čebule, česna, bazilike, peteršilja. Na koncu dodamo še konzervo tune.
Zato vsako leto pripravim kar se da veliko kozarčkov paprike (seveda tudi paradižnika, ki ga pripravim v posebnih kokarčkih).
Takole sem pripravila zadnjo večjo bero paprik pred nekaj dnevi.
Pobrala sem takorekoč vse plodove. Na rastlinah sem pustila samo še nekaj plodov čili paprik, ki bodo služile za sprotno rabo, do zmrzali.
Plodove sem očistila in narezala na primerno velike koščke. Potem sem vse skupaj dušila do mehkega. Na začetku sem dodala malo, res malo, vode in malo soli.
Ko je bila paprika dobro zdušena, sem še vrelo nadevala v kozarčke, jih dobro zaprla in ohladila pod odejo..._________________naredimo svet lepši
Zato vsako leto pripravim kar se da veliko kozarčkov paprike (seveda tudi paradižnika, ki ga pripravim v posebnih kokarčkih).
Takole sem pripravila zadnjo večjo bero paprik pred nekaj dnevi.
Pobrala sem takorekoč vse plodove. Na rastlinah sem pustila samo še nekaj plodov čili paprik, ki bodo služile za sprotno rabo, do zmrzali.
Plodove sem očistila in narezala na primerno velike koščke. Potem sem vse skupaj dušila do mehkega. Na začetku sem dodala malo, res malo, vode in malo soli.
Ko je bila paprika dobro zdušena, sem še vrelo nadevala v kozarčke, jih dobro zaprla in ohladila pod odejo..._________________naredimo svet lepši
O, kako lepo pisano, Brbr! Torej ti vložiš samo papriko, potem pa zmešaš z že pripravljeno paradižnikovo omako? Jaz delam iz obojega skupaj in uporabim kot omako za testenine ali sataraš ali džuveč.
Mimogrede - a se še kje dobijo babure, oziroma paprike, ki so v redu za polnjenje? Vedno jih naredim za v skrinjo, letos pa še ni bilo časa ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Mimogrede - a se še kje dobijo babure, oziroma paprike, ki so v redu za polnjenje? Vedno jih naredim za v skrinjo, letos pa še ni bilo časa ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ja, naredim posebej kozarčke paradižnika v koščkih ali polovicah in kozarčke paprike. To pa iz vsaj dveh razlogov: pri meni paprike kasneje zorijo kot paradižniki in pa paradižnike - koščke uporabljamo tudi za druge jedi.
Torej, shranim samo surovine (papriko, paradižnik), vse ostalo glede omak, pa pripravimo sproti._________________naredimo svet lepši
Torej, shranim samo surovine (papriko, paradižnik), vse ostalo glede omak, pa pripravimo sproti._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
GrGr je napisal/a: |
Znalke/ci, lahko eno "trapasto" vprašanje? Zakaj (nam) nekaterim paprike res dobro delajo šele jeseni? Tako je VSAKO leto :-o |
Domneva: ker jim je čez leto prevroče?
Drug možen razlog: da so sajene prezgodaj v prehladno zemljo in zato za nekaj tednov zastanejo v rasti.
Pri meni babure vsako leto zakrnijo sredi septembra. Tudi letos, čeprav smo imeli babje poletje. Niti pokrivanje s kopreno ne zaleže kaj prida. Sicer cvetijo, a plodovi ostanejo zakrneli in/ali gnijejo. Le male oranžne uspešno kljubujejo vremenu vse do mraza.
AB: čestitke za tako lep pozen pridelek!