Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Armillaria mellea (Štorovka)
Moja Stanley je stara 8 let, nikoli nič imela, ker je zmeraj pozeba vse vzela. letos pa upognjene veje zaradi obilo plodov. Deblo je razpokano, škropim z bakrom. v nedeljo sem škropila in v eni razpoki goba sivo črne barve z belim robom, nič večja od kovanca za 2 €. Upam, da ne bo začelo drevo propadati.
čedalje huje napada naše drevje vse, kar lahko. Včasih smo pustili drevesa rasti, kot se jim je zdelo. brez obrezovanja in škropljenja.
Večino drevja imam na sejancu, samo tistega, česar ne dobim na sejancu, kupim na MM106 ali 107 ali na tipični podlagi za eno vrsto sadja._________________Lp, Živa
čedalje huje napada naše drevje vse, kar lahko. Včasih smo pustili drevesa rasti, kot se jim je zdelo. brez obrezovanja in škropljenja.
Večino drevja imam na sejancu, samo tistega, česar ne dobim na sejancu, kupim na MM106 ali 107 ali na tipični podlagi za eno vrsto sadja._________________Lp, Živa
Pri meni je na slivah neka druga goba, ki počasi požre ves les, da v sredini debla in debelih vej nastane kar luknja. Dejansko ne ubije drevesa, ampak počasi mu slabi statiko, da se začnejo veje lomiti in potem lahko pride še kaka druga bolezen. Takole to zgleda od znotraj na starem drevesu, na katerem sem porezal prizadete veje:
Slike od zunaj nimam, zgleda pa to kot ena polkrožna zaobljena blazinica, ki se jo komaj opazi, ker je skoraj iste barve kot lubje. Razširi pa se po celem drevesu do najbolj zgornjih vej.
Slike od zunaj nimam, zgleda pa to kot ena polkrožna zaobljena blazinica, ki se jo komaj opazi, ker je skoraj iste barve kot lubje. Razširi pa se po celem drevesu do najbolj zgornjih vej.
živa je napisal/a: |
lpmami, ne vem. |
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Debata o štorovkah me je spodbudila, da sem se bolj pozanimal o škodi, ki jo povzročajo. Res je, kot pišete, da je hud parazit, ki ogroža cele sadovnjake in ponekod tudi gozdove. Tudi moj zapis, da ne napada zdravih dreves, drži bolj pogojno. Podgobje štorovk se pod zemljo širi v velik organizem, ko postopoma doseže tudi korenine zdravih dreves in le vprašanje časa je, kdaj najde priložnost, da poseže v njegove korenine. Kar srhljivi zapisi so v vaših linkih in literaturi. Andrej Piltaver, eden najboljših pozavalcem pri nas, mi je med včerajšnjim mikološkim raziskovanjem terena potrdil navedbe in dodal nekaj zanimivih informacij. Kot učinkovita zaščita naj bi bil 80 cm globok jarek okoli zdravega drevesa, izkopan seveda preden ga doseže podgobje štorovke. Obolela drevesa s koreninami vred moramo odstraniti in sežgati. Pri tem bi morali biti karseda dosledni. Nekako tako ste tudi že pisali in koristno bi bilo, da si pri tem še naprej delimo izkušnje. S tem se kot kaže, spopadajo marsikje po svetu in zaenkrat kakšne dovolj učinkovite, enostavne in poceni rešitve še ni.
V Ameriki so začeli dodajati v olje motornih žag trose štorovkam konkurenčnih manj agresivnih gob, ki naj bi zasedle prostor v lesu. Katere so to, zaenkrat še ne vem, menda pa jih ponekod že prodajajo za ta namen. Čeprav nismo za to področje specializiran forum, bom zapisal, če še kaj izvem o tem. Enako prosim tudi ostale.
V Ameriki so začeli dodajati v olje motornih žag trose štorovkam konkurenčnih manj agresivnih gob, ki naj bi zasedle prostor v lesu. Katere so to, zaenkrat še ne vem, menda pa jih ponekod že prodajajo za ta namen. Čeprav nismo za to področje specializiran forum, bom zapisal, če še kaj izvem o tem. Enako prosim tudi ostale.
muha je napisal/a: |
Danilo, hvala! Kdo od nas se je nedavno tega zavedal, da priljubljene štorovke, ki smo se jih tako zelo razveselili (še posebej okusne naj bi bile tiste iz sadovnjakov), predstavljajo tako nadlogo? Bi kaj pripomoglo tudi , če bi jih dosledno sproti porezali, preden raztresejo trose? |
Smo se......
@Danilo: Hvala za zapis! Kar se globine tiče, je menda odvisno tudi od sestave zemlje in od vlage, ampak večinoma naj ne bi šle globlje kot 30-40cm, tako da 80cm bo sigurno dovolj.
@muha: Rezanje trosnjakov ne igra posebne vloge. Kot prvo se okužbe ne širijo preko trosov, vsaj ne direktno (ti se menda uspejo naseliti samo na mrtev les), ampak po zemlji direktno z ene rastline na drugo, kot drugo pa naj bi bilo v večini primerov takrat, ko poženejo gobe, že zdavnaj prepozno, ker je to že zadnji stadij okužbe.
@muha: Rezanje trosnjakov ne igra posebne vloge. Kot prvo se okužbe ne širijo preko trosov, vsaj ne direktno (ti se menda uspejo naseliti samo na mrtev les), ampak po zemlji direktno z ene rastline na drugo, kot drugo pa naj bi bilo v večini primerov takrat, ko poženejo gobe, že zdavnaj prepozno, ker je to že zadnji stadij okužbe.