Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Citrus

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, res lepa drevesa, tudi očitno lepo oskrbovana.
Ompak dejstvo je , da je to obala in tam so citrusi skoraj tako običajna drevesa po vrtovih kot na celini jablane.
To tam pač raste in obrodi, tudi če se z njim nič ne ukvarjaš.

Mi celinarji pa ujčkamo, pazimo, prenašamo sem ter tja ... pa nam sem vsakih toliko let vedno znova crkne !
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Se mi zdi, da gojenje citrusov tudi na Obali ni čisto samoumevno - mogoče se motim, prav veliko pa jih ni videti.

Andrej Banko, kaj se nisi tudi ti ukvarjal s citrusi? In lonci ...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ko smo še imeli košček zemlje ob morju, smo imeli tam dva madarinovca, ki sta uspevala brez problema. Za limonovce in pomarančevce pa mislim, da je Slovenija preveč severno in morajo biti posajeni v zelo zatišnih legah in pa še to ne katera koli sorta._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Sem. Se še vedno ... Limona, Mayer limona, limeta ... prve dve leti po nakupu nekaj rodi, potem pa križi in težave.
Prekomerno odpadanje listov, odpadanje cvetov in plodov, sušenje vej, slaba rast ... močno dvomim, da je kriva velikost lonca.
Pa redno gnojim, dodajam foliarne "priboljške", skrivam pred mrazom, prenašam pozimi sem ter tja po hiši ...

Čakam na več kravjih prdcev, da se še celina približa mediteranskemu podnebju ! Wink
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

mravlja je napisal/a:
poklon

Sanjsko!

Kako se reže citruse tako nizko, kako se odzivajo?
Kako velik lonec imaš za limono? ...

Katera rastlina (grmiček) je na zadnji fotografiji levo spodaj?

Koliko vprašanj, kajne. Lepo prosim... Wink

-Dolge poganjke, ki poženejo sedaj, porežemo sproti in rahlo razredčimo notranjost. Letos bomo pustili malo daljše, da celotno krošnjo dvignemo vsaj 20 cm, da je kunca ne bosta več dosegla. Very Happy

-Drevesa so v zemlji, okoli je plastična obroba 10cm, ki zadržuje sekance.

-Tam sta 2 rastlini. Skrajno leva, kjer je videt samo par listov iza kamna je
Gynura procumbens. Malo manj levo pa hčerina lipa.

Druga limona v loncu je ta:

Iz leve proti desni:

Bor, papaja, avokado, mandarina(letos dobila žena za rojstni dan puli lase ), limona v največjem loncu,še ena papaja, zadaj cipresa in desno 14 letna oljka v loncu.

Pa še ena slika grenivke iz drugega zornega kota:

mravlja

Torej, limona v ca. 50-l loncu - in zanimivo, oljka (za naše konce častitljive starosti) v še manjšem. Tudi zame še obvladljivo.
Peter, hvala ti.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Peter, vidim, da ti pomaranča lepo dela. Meni pomaranča ne uspeva. Samo en plod ima gor na drevesu. Še enih 3, 4 leta bom počakala in če še vedno ne bo nič, pol bo šla ven. Mandarine so pa vedno polne. Morda lani jih je bilo nekoliko manj.

turnogo je napisal/a:
Seasmoon je napisal/a:
Moj sosed ima posajen Citrus ob moji ograji in drevo je neverjetno bogato s plodovi. Večina plodov je še vedno živo zelenih, a nekateri mu že rumenijo. Razmišljam, da bi ga posadila tudi jaz. Koliko cajta rabi, da se pojavijo plodovi?

Najboljši odgovor boš dobil od tvojega soseda, ki ima citrus posajen ob tvoji ograji.

Imaš prav. Ga bom vprašala.
Life is like a game ... play it ...

Slika
mravlja

Andrej Banko je napisal/a:
Sem. Se še vedno ... Limona, Mayer limona, limeta ... prve dve leti po nakupu nekaj rodi, potem pa križi in težave.
Prekomerno odpadanje listov, odpadanje cvetov in plodov, sušenje vej, slaba rast ... močno dvomim, da je kriva velikost lonca.
Pa redno gnojim, dodajam foliarne "priboljške", skrivam pred mrazom, prenašam pozimi sem ter tja po hiši ...

Čakam na več kravjih prdcev, da se še celina približa mediteranskemu podnebju ! Wink

Ni vse v toploti, saj nam tudi tu "gor" preko leta kar dobro kurijo (zima je seveda nekaj drugega). Takole na pamet (in po nekaj svojih izkušnjah - ne s citrusi) pa razmišljam, da je treba zagotoviti ustrezen (tudi ustrezno velik) prostor, ki ga imajo rastline na razpolago in predvsem ustrezno prehrano (mikrohranila) - potem pridelek ne izostane.
Kaj pomeni ustrezna prehrana, mi pa še ni čisto jasno. S kupljenimi proizvodi imam (pre)večkrat slabe izkušnje (tudi izbire tu ni takšne kot v "centru"), s foliarnimi pripravki in aktivnostmi tudi nimam dobrih - sem jih čisto opustil. Iščem naravne rešitve (gabez je čudovita stvar) in čez zimo moram nekaj "poštudirat".

ps:
Peter, saj res, kako ti hraniš svoje?
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

mravlja je napisal/a:

Peter, saj res, kako ti hraniš svoje?

Zgodaj spomladi odmaknem zastirko,dodam vsaki 50l domačega komposta, grenivki dvojno dozo, ker ima manj zemlje okrog, narahlo vkopam in nazaj pokrijem z zastirko. Po potrebi, če bledijo listi, dodam železove kelate v prahu, malo posipam po zastirki in zalijem. To je vse.
https://www.unichem.si/vrt_in_trava/zelenjavni_vrt/specialna_in_varovalna_sredstva/izdelek?prid=198
mravlja

Dokaj nezahtevna vzgoja, sodeč po zapisanem. Še enkrat hvala, Peter.
Odgovori