Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Rdeča pesa - Beta vulgaris
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Rdeča pesa - Beta vulgaris
(Prenos iz arhiva)
Pesa - Beta
- Recepti: Vložena rdeča pesa
Irena - 10. 1. 2014
sejem jo zmeraj tako, da naredim plitko ravno črto, v njo vržem semena. Sama vržem semena cca 0,5 cm narazen, kjer jih pa pade več, pa pustim. Samo enkrat sem se šla sejanja po navodilih in imela sem malo rastlinic. Sejem jo na svetnika - fižolar mu pravijo, mislim da je 27. aprila. Narejene plitke črte pokrijem z malo zemlje. Ko prvič plejem, jo prvič razredčim, kjer jih je več skupaj. Zemljo ogrobam kot pri krompirju, samo manj, višine cca 10 cmm. Vrste imam kar precej skupaj, tako da sta rastlini narazen za en otroški čevelj (35-36 št.). Pesa zahteva zrahljano zemljo in dosti vode. To pomeni, ko zalivaš paprike, zalij še peso. Seveda ne po listih. Rade jo napadjo uši, zato jaz zelo hitro posujem cimet in kropim z njim, jih je pol manj in zato ušive liste enostavno potrgam. Če preveč trgam, slabšam velikost korena.
muha - 10. 1. 2014
Gojitelj, od katerega jo kupujem jaz, prisega na poletno setev (zadnji teden junija, prvi teden julija) in poudarja, da jo je treba sejati zelo redko. Ko jo pobiram, jih je na 1 m2 le okoli 10 komadov. Kako je s sušo ne vem, nikoli ni jamral, da bi jo moral zalivati, res pa jo seje na njivi, kjer je par desetletij nazaj še rastel gozd in zemlja dobro zadržuje vlago. Tudi lega ni izpostavljena največji poletni vročini - večja jasa sredi gozda. Jo pa vsake toliko časa okoplje. Pa pravi, da kali postopoma ves mesec, zato je tudi jeseni ne pobere vse naenkrat, da imajo kasneje skaljene še čas dozoreti.
Za pobiranje dozori šele v oktobru, posamezni gomolji so težki povprečno 20 do 30 dag, se pa najdejo tudi kapitalke blizu kilograma.
Na podlagi tega in lastnih neuspešnih poskusov z rdečo peso sem prepričana, da je za dober pridelek odločilna tudi pesi ustrezna zemlja.
Nazadnje urejal/a TwityPity 11 Jan 2014 12:20; skupaj popravljeno 1 krat
- Recepti: Vložena rdeča pesa
Irena - 10. 1. 2014
sejem jo zmeraj tako, da naredim plitko ravno črto, v njo vržem semena. Sama vržem semena cca 0,5 cm narazen, kjer jih pa pade več, pa pustim. Samo enkrat sem se šla sejanja po navodilih in imela sem malo rastlinic. Sejem jo na svetnika - fižolar mu pravijo, mislim da je 27. aprila. Narejene plitke črte pokrijem z malo zemlje. Ko prvič plejem, jo prvič razredčim, kjer jih je več skupaj. Zemljo ogrobam kot pri krompirju, samo manj, višine cca 10 cmm. Vrste imam kar precej skupaj, tako da sta rastlini narazen za en otroški čevelj (35-36 št.). Pesa zahteva zrahljano zemljo in dosti vode. To pomeni, ko zalivaš paprike, zalij še peso. Seveda ne po listih. Rade jo napadjo uši, zato jaz zelo hitro posujem cimet in kropim z njim, jih je pol manj in zato ušive liste enostavno potrgam. Če preveč trgam, slabšam velikost korena.
muha - 10. 1. 2014
Gojitelj, od katerega jo kupujem jaz, prisega na poletno setev (zadnji teden junija, prvi teden julija) in poudarja, da jo je treba sejati zelo redko. Ko jo pobiram, jih je na 1 m2 le okoli 10 komadov. Kako je s sušo ne vem, nikoli ni jamral, da bi jo moral zalivati, res pa jo seje na njivi, kjer je par desetletij nazaj še rastel gozd in zemlja dobro zadržuje vlago. Tudi lega ni izpostavljena največji poletni vročini - večja jasa sredi gozda. Jo pa vsake toliko časa okoplje. Pa pravi, da kali postopoma ves mesec, zato je tudi jeseni ne pobere vse naenkrat, da imajo kasneje skaljene še čas dozoreti.
Za pobiranje dozori šele v oktobru, posamezni gomolji so težki povprečno 20 do 30 dag, se pa najdejo tudi kapitalke blizu kilograma.
Na podlagi tega in lastnih neuspešnih poskusov z rdečo peso sem prepričana, da je za dober pridelek odločilna tudi pesi ustrezna zemlja.
TwityPity je napisal/a: |
Zlata pesa Burpee's Golden čaka na presajanje. |
Seveda se uporablja, tako kot blitva. Po okusu je čisto enaka, saj sta bližnji sorodnici. Torej kot nadomestek špinače, mladi listi v solati ali za 'dalmatinski' krompir (krompir na kocke in grobo narezana blitva skuhano skupaj + sol, česen in olivno olje), odlična prologa ribi..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
če obtrgavanje pesi škoduje ali ne, ne bi vedela. Nikoli nisem porezala več kot par listov naenkrat. Velike količine sočnih listov dobiš pač naenkrat ob spravilu pese, takrat ko pobiraš gomolje, stranski 'produkt' pa so uporabni listi..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
No ja, upajmo na najboljše ker sem jo kar pošteno oskubil, sredico oz. srček pa sem pustil nedotaknjen.
Liste sem pripravil kot špinačo (zblanširal in zmiksal), del je šel v skrinjo, del pa na olivno olje, malce muškatnega oreščka, soli, sladke in kisle smetane ter začimbe, na koncu pa še česen. Stebla sem malce dlje pokuhal v slani vodi, vmešal med popražene drobtine na maslu, dodal še nekaj rezancev od kosila in nastal je prav okusen obrok.
Liste sem pripravil kot špinačo (zblanširal in zmiksal), del je šel v skrinjo, del pa na olivno olje, malce muškatnega oreščka, soli, sladke in kisle smetane ter začimbe, na koncu pa še česen. Stebla sem malce dlje pokuhal v slani vodi, vmešal med popražene drobtine na maslu, dodal še nekaj rezancev od kosila in nastal je prav okusen obrok.