Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Curcuma - kurkuma

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kaj jaz vem. Zdi se mi, da rastline (predvsem zdravilne) v loncih ne morejo razviti svojih zdravilnih učinkovin do te mere, da bi jih bilo smiselno gojiti za uživanje._________________naredimo svet lepši
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Evo me - spet jaz ... in spet tu.

Včeraj sem "obral" svoje kurkume...
Letošnje leto so bile zaradi vremena lahko dolgo zunaj in našel sem jim, kot kaže, idealno mesto. Vzhodna stran hiše, sonce do 12-e ure ter senca drevesa jim povsem ustrezajo. Celo leto so bile lepo zelene.
Gojil sem jih v ca 25-litrskih loncih. Zalival sem jih redno, občasno gnojil z "gabezom". Zadnji mesec so preživele notri, na sobni temperaturi, ostale lepo zelene, in začele na novo odganjati.

S pridelkom, kar nekaj ga je, vseeno nisem zadovoljen. Gomoljev je kar nekaj, a so majhni, v veliki meri "nedoraščeni". Do polne velikosti gomoljev bi rastline verjetno rabile še nekaj mesecev - ne znam oceniti koliko.
Verjetno sem se spomladi z njimi začel ukvarjati prepozno. Se mi tudi dozdeva, da sem izgubil "čarobno paličico" pri izbiri & izdelavi substrata.

Za naslednje leto načrtujem, da jih posadim prej (če bo vse po sreči, v februarju) in seveda napravim dober substrat zanje (v tem trenutku nimam pojma kakšnega).
Če se mi vseeno ne izide po pričakovanjih, bom začel razmišljati o "sobivanju" preko zime ali o "nekem" toplem prostoru zanje, da preživijo tudi zimo ali mogoče celo postanejo dvoletnice.
Toliko.

Pri vas kaj novega?
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Jaz sem kurkumo posadila 14 dni nazaj v dva lončka in upam, da bo vzklila.
Bom poročala.

Sem pa tudi Yacon vzela iz lonca in sem kar zadovoljna, saj mu ne posvečam več toliko pozornosti kot druga leta. Bilo ga je 7 kg.
Eden je tehtal cel kg.
Lonec je 70 litrski. Ga že kar veselo hrustam.

Lep pozdrav vsem
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
mravlja

Ha, prav lahko, da si to storila čisto pravi čas. Jo/jih imaš na toplem?
Meni so lonci (preveč njih) za praznike kar malo v napoto, mogoče pa kurkume drugo leto vseeno nekje prezimim.

Z yaconom pa nimam izkušenj, mogoče drugo leto. : )
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Dala sem jih v kopalnico, kjer imam najbolj toplo. Bomo videli, če bo kaj vzklilo.

Z Yaconom nimaš nobenega drugega dela, kot zalivanje redno in da je v veliki posodi.

Mi je pa v 5 litrski posodi letos lepo obrodil Ingver. Do 11.decembra sem ga imela v plastenjačku. Umaknila sem ga tik pred zelo nizkimi temperaturami.
Takoj po novem letu ga bom posadila v en lonček, da bo pravočasno vzklil.

lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr

Moja kurkuma, ki jo gojim samo za okras, je poleti cvetela. Na jesen je listje porumenelo in do zdaj že propadlo. Prezimujem jo na hladnem, kot vse ostale rastline, ki ne prenesejo mraza. Pustim jo v zemlji, ne zalivam. Ko začne zgodaj spomladi odganjati, jo začne zalivati.

Jo bom letos spomladi presadila in pogledala, kaj se skriva v zemlji..._________________naredimo svet lepši
mravlja

Cveti izredno lepo. Zelenje pa ...
Tako močnih in res lepo zelenih sadik, kot so bile letos, še nisem imel prilike razdreti - a ker jo gojim zaradi gomoljev, zato, da bom/o zdravi - ali vsaj"zdravejši" Wink - ni bilo druge.

Kakšen substrat naj jim pripravim naslednje leto?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

A lahko kdo objavi kurkumo v cvetju, prosim? Jaz sem jo gojila dve, tri leta, a dlje od lepega zelenja in drobnih gomoljčkov nisem prišla._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Na prejšnji strani sem jo objavila..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

brbr je napisal/a:
Na prejšnji strani sem jo objavila...
Sem našla. Pa je res lepa!_________________Barvit pozdrav,