Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Oljka - Olea

Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Opazila sem, da tisti ki imajo oljke imajo pogosto take plastenke obešene na oljkah. Zanima me, čemu to služi? Kaj je to za ena tekočina notri? A je to morda proti oljčni muhi? Jaz imam tudi oljke. Ampak nimam nobenih plastenk na vejah.

Life is like a game ... play it ...

Slika
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Za ostalo sadje velja, da so to vabe za insekte (Drosophila suzukii, ... ), polni se jih pa z raznimi doma napravljenimi mešanicami. Sam napravim mešanico z domačim malinovcem, domačim vinom (ali kisom) in nekaj vode. Običajno so pasti hitro polne. Za oljko po moje velja isto, za mešanico pa ne vem - verjetno je nekaj podobnega. Najbolje da ob priliki povprašaš. Pa zapiši še nam ... Wink
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Steklenice so namenjene oljčni muhi. Mi imamo obarvane z rumeno do prve zožitev steklenice. Navrtane so 2mm luknjice. Za vabo je malinovec, voda, malo tekočega mila in sardele.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

@tinko,
A vse tole našteto skupaj v flaško al si naštel uporaben sortiman.._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Vse tole skupaj po 2 dl. Mogoče sem še kaj izpustil. Oljčna muha je mušicaa, ki gre skozi 2 mm luknjice, ostale žuželke pa ne.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tinko, a ti imaš dejansko oljke v Šentjerneju zunaj na prostem posajene ? Surprised
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Jaz v pasteh uporabljam naslednjo mešanico: 1dl varikine(ne parfumirano), 3 dl vode, 2-3 manjše sardele.
V pasteh se ulovijo vse vrste muh, tudi oljčne in nobene čebele.
Črno na dnu so muhe.

Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Dva morda banalna uprasanja...
Kakšno vlogo v tem receptu igra varekina?
Sardele.... Iz konzerve al s tržnice_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Varikina je verjetno mišljena kot strup za žuželke, ki se ujamejo_________________Iščem zanimive sadne vrste...
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Sardele so sveže. Vloge varikine nebi vedel.
Jaz sem to uporabil prvič lani in deluje.
Prijatelj z oljčnikom s 450 drevesi uporablja ta recept že nekaj let in pravi, da se mu je ta mešanica najboljše obnesla.
Druga tudi delujoča mešanica je z amonijevim sulfatom.
Odgovori