Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
JABOLČNI KIS
Lpmami, kis iz beličnikov je pri meni uspešno prestal alkoholno vrenje. Ko sem ga pretočila v kozarec, je bil kisel. Zdaj je v kozarcu pokritem s tkanino. Na površini se je že po nekaj dneh naredila debela mrena, iz katere se bo s časoma izoblikoval klobuk. Tako zaenkrat dobro kaže.
Muha, od zadnjega zapisa sva se še menili okrog mojih "suhuh" jabolk. Si imela kar prav, da sem pač kis hotela pripraviti iz nesočne sorte jabolk - mislim, da so bili v veliki večini kosmači
No, ta nastavek za kis je še vedno v flaškonu z vrelno veho. Pred odhodom na dopust ga nisem imela časa pretočiti in pripraviti za ocetno vrenje. Upam, da mu podaljšano alkoholno vrenje ne bo škodilo...
Seveda pa obdobje glavne priprave kisa šele prihaja. Letos ga bo treba narediti čimveč, da bo še za prihodnja leta, ko mogoče spet ne bo jabolk. Kis se ne postara - pred kratkim sem odkrila flaškon kisa iz 2014. Je odličnega okusa in ostrine._________________naredimo svet lepši
Muha, od zadnjega zapisa sva se še menili okrog mojih "suhuh" jabolk. Si imela kar prav, da sem pač kis hotela pripraviti iz nesočne sorte jabolk - mislim, da so bili v veliki večini kosmači
No, ta nastavek za kis je še vedno v flaškonu z vrelno veho. Pred odhodom na dopust ga nisem imela časa pretočiti in pripraviti za ocetno vrenje. Upam, da mu podaljšano alkoholno vrenje ne bo škodilo...
Seveda pa obdobje glavne priprave kisa šele prihaja. Letos ga bo treba narediti čimveč, da bo še za prihodnja leta, ko mogoče spet ne bo jabolk. Kis se ne postara - pred kratkim sem odkrila flaškon kisa iz 2014. Je odličnega okusa in ostrine._________________naredimo svet lepši
pep je napisal/a: |
par let delam kis uspeva mi me pa zanima će kdo ki tudi to poćne dodaja zelišča |
Zelišča ravno ne, razen kasneje, ko je kis že gotov. Sem pa letos jabolkom dodajala nezrele slive, ki so odpadale in nezrelo grozdje - pa mi je vse uspelo .
Zaradi manjše vsebnosti sladkorjev v sadežih sem dodala malo sladkorja.
-
- Prispevkov: 5237
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Takšni so moji letošnji (ne)uspehi s kisom ...
Kis iz izvrstnega jabolčnega soka je zelo lepe, svetlo jantarne barve, skoraj čisto bister.
Nisem zadovoljen le s stopnjo kislosti, izmeril sem namreč le slaba 2,5%.
To je zdaj približno po 2 mesecih kisanja ( aerobne faze ).
Ta teden se je začela na vrhu delati kot neka svetlo bela mrenica.
Tukaj je pa kis iz namakanja razrezanih jabolk in kutin ter nekaj kakijev.
Moti me, ker je precej moten.
Tukaj je mrena na vrhu že nekaj časa, se mi zdi precej bela.
Mi bolj deluje kot kakšni zametki plesni kot pa "klobuk".
Tudi v tem primeru je odstotek ocetne kisline nizek - okoli 2%.
Kis iz izvrstnega jabolčnega soka je zelo lepe, svetlo jantarne barve, skoraj čisto bister.
Nisem zadovoljen le s stopnjo kislosti, izmeril sem namreč le slaba 2,5%.
To je zdaj približno po 2 mesecih kisanja ( aerobne faze ).
Ta teden se je začela na vrhu delati kot neka svetlo bela mrenica.
Tukaj je pa kis iz namakanja razrezanih jabolk in kutin ter nekaj kakijev.
Moti me, ker je precej moten.
Tukaj je mrena na vrhu že nekaj časa, se mi zdi precej bela.
Mi bolj deluje kot kakšni zametki plesni kot pa "klobuk".
Tudi v tem primeru je odstotek ocetne kisline nizek - okoli 2%.
-
- Prispevkov: 5237
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale