Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Odgovori
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pep, kako si se zamislil - boš kisal predhodno stisnjeni sok ali namok?
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

po starem receptu, na fermentirana jabolka sem dal zmečkano aronijo malo sladkal in dolil vodo, zdaj ćakam rezultat. na ta način delam drenov kis, enkkraten je vedno uporabimo svežega.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Drenov kis seveda delaš brez jabolk, kajne? Ali isto kot zgoraj?Nazadnje urejal/a mravlja 26 Avg 2022 09:54; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8383
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz pa delam takele čipke Wink





Pravzaprav vse delo opravijo voda, zrak in jabolka._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lpmami, kis iz beličnikov je pri meni uspešno prestal alkoholno vrenje. Ko sem ga pretočila v kozarec, je bil kisel. Zdaj je v kozarcu pokritem s tkanino. Na površini se je že po nekaj dneh naredila debela mrena, iz katere se bo s časoma izoblikoval klobuk. Tako zaenkrat dobro kaže.

Muha, od zadnjega zapisa sva se še menili okrog mojih "suhuh" jabolk. Si imela kar prav, da sem pač kis hotela pripraviti iz nesočne sorte jabolk - mislim, da so bili v veliki večini kosmači Embarassed

No, ta nastavek za kis je še vedno v flaškonu z vrelno veho. Pred odhodom na dopust ga nisem imela časa pretočiti in pripraviti za ocetno vrenje. Upam, da mu podaljšano alkoholno vrenje ne bo škodilo...

Seveda pa obdobje glavne priprave kisa šele prihaja. Letos ga bo treba narediti čimveč, da bo še za prihodnja leta, ko mogoče spet ne bo jabolk. Kis se ne postara - pred kratkim sem odkrila flaškon kisa iz 2014. Je odličnega okusa in ostrine._________________naredimo svet lepši
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

par let delam kis uspeva mi me pa zanima će kdo ki tudi to poćne dodaja zelišča
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

pep je napisal/a:
par let delam kis uspeva mi me pa zanima će kdo ki tudi to poćne dodaja zelišča


Zelišča ravno ne, razen kasneje, ko je kis že gotov. Sem pa letos jabolkom dodajala nezrele slive, ki so odpadale in nezrelo grozdje - pa mi je vse uspelo Smile.
Zaradi manjše vsebnosti sladkorjev v sadežih sem dodala malo sladkorja.
Andrej Banko
Prispevkov: 5237
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Takšni so moji letošnji (ne)uspehi s kisom ...

Kis iz izvrstnega jabolčnega soka je zelo lepe, svetlo jantarne barve, skoraj čisto bister.
Nisem zadovoljen le s stopnjo kislosti, izmeril sem namreč le slaba 2,5%.
To je zdaj približno po 2 mesecih kisanja ( aerobne faze ).
Ta teden se je začela na vrhu delati kot neka svetlo bela mrenica.




Tukaj je pa kis iz namakanja razrezanih jabolk in kutin ter nekaj kakijev.
Moti me, ker je precej moten.
Tukaj je mrena na vrhu že nekaj časa, se mi zdi precej bela.
Mi bolj deluje kot kakšni zametki plesni kot pa "klobuk".





Tudi v tem primeru je odstotek ocetne kisline nizek - okoli 2%.
metuljc
Prispevkov: 9410
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kako pa izmeriš kislost?
Andrej Banko
Prispevkov: 5237
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Z nevtralizacijsko titracijo z 0,1M raztopino NaOH.
Ob prisotnosti indikatorja fenolftaleina do preskoka iz brezbarvne v rahlo rožnato.
Potem pa iz porabe NaOH preprosto izračunaš količino in odstotek ocetne kisline v prej natehtanem vzorcu ( razredčenega ) kisa.
Odgovori