Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fižol
Jaz sem obupal nad fižolom. Ta vročina mi pobere ves pridelek , Nič ne pomaga lahko zalivam kolikor hočem , fižol začne delati šele po avgustu , potem pa nekje v decembru pobiram , če je kaj... Večinoma pridelam manj kot vsadim.
Je kakšna sorta ki je odporna na vročino in kje se lahko dobi semena?
Leto v glavnem ne bo fižola , bom raje "pomedorčke" prideloval...
Je kakšna sorta ki je odporna na vročino in kje se lahko dobi semena?
Leto v glavnem ne bo fižola , bom raje "pomedorčke" prideloval...
Rattlesnake, fortex?
https://growingfruit.org/t/any-heat-tolerant-green-bean-recommendations/6488/3
https://growingfruit.org/t/any-heat-tolerant-green-bean-recommendations/6488/3
Slovensko sorto Barianec oglašujejo kot odporno na vročino in sušo. Poskusi, morda pa bo.
Tole piše:
Fižol Barianec
Nova sorta fižola za stročje, ki izvira z Ljubljanskega barja
Stroki so sprva svetlo zeleni, kasneje svetlo rumene barve, dolgi 20 cm, krhki, mesnati, brez niti in odličnega okusa. Zgodnejši stroki se obirajo že konec julija. Zrna so črna, srednje velikosti.
Barianec je toleranten na bolezni, zelo dobro prenaša vročino in sušo in tudi v ekstremnih pogojih daje soliden pridelek. V dobrih letinah so pridelki strokov zelo veliki.
Prednosti pred drugimi sortami:
rani pridelek, odlična rodnost, atraktiven videz – zdravi srednje široki, mesnati rumeni stroki, brez niti do fiziološke zrelosti, odličnega okusa, primeren za svežo porabo in zamrzovanje, dobra odpornost na bolezni in klimatske ekstreme.
Tole piše:
Fižol Barianec
Nova sorta fižola za stročje, ki izvira z Ljubljanskega barja
Stroki so sprva svetlo zeleni, kasneje svetlo rumene barve, dolgi 20 cm, krhki, mesnati, brez niti in odličnega okusa. Zgodnejši stroki se obirajo že konec julija. Zrna so črna, srednje velikosti.
Barianec je toleranten na bolezni, zelo dobro prenaša vročino in sušo in tudi v ekstremnih pogojih daje soliden pridelek. V dobrih letinah so pridelki strokov zelo veliki.
Prednosti pred drugimi sortami:
rani pridelek, odlična rodnost, atraktiven videz – zdravi srednje široki, mesnati rumeni stroki, brez niti do fiziološke zrelosti, odličnega okusa, primeren za svežo porabo in zamrzovanje, dobra odpornost na bolezni in klimatske ekstreme.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Meni pa ni preveč všeč, ker je rumen in ima kar široke stroke. Pri nas imamo raje zelene, tanjše. Od rumenih za stročje gojim (bolje vzdržujem seme) samo Kofetarja, ker je star, skoraj izumrla sorta.
Sicer je pa pri fižolih večji problem pridelati suho zrnje. Za stročje še nekako uspe..._________________naredimo svet lepši
Sicer je pa pri fižolih večji problem pridelati suho zrnje. Za stročje še nekako uspe..._________________naredimo svet lepši