Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Rezanci iz domačih jajčk

živa
Prispevkov: 2431
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Sama delam rezance od višjih razredov OŠ dalje. Jajca in navadno moko zelo trdo zamesim, ampak res zelo trdo (zato multipraktik odpade), obvezno mora testo počivati 2 uri. Potem pa pride na vrsto močan moški, ki testo razvalja zelo tanko, jaz pa na Pocajtovem strojčku še ene parkrat dam skozi, da so trakovi res tanki. Ko so prav suhi, jih na strojčku razrežem.

Delam iz pirine moke. Tiste, ki imate strojček za uravnavanje debeline trakov, vam ni treba valjati ročno, samo na strojčku daste iz 6 postopoma na 2 in ste razvaljale.

Testo mora res biti zelo trdo zamešeno, potem se odlično delajo rezanci._________________Lp, Živa
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Je že katera delala kakšne posebne testenine (iz graham ali ajdove moke, morda z dodatkom špinačne, ali pa brez jajc ...)?
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Mi smo jih predkratkim delal z posušenim čilijom. Pa mislim da so jih delal tut z korenčkom vendar mene ni blo zraven._________________LP seba993
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 700
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Peter »

Sem vedel, da iščem na pravem forumu Cool

Tudi mi smo doma navdušeni nad domačimi testeninami, ki jih delava z ženo.
Zanima me koliko časa in kako jih hranite, glede na to, da je not jajce?
Do sedaj smo jih delali sproti, torej dan prej in nič na zalogo.
Delali smo jih po receptu 1 jajce:100g bele moke.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Treba jih je res temeljito posušiti potem lahko na suhem in hladnem zdržijo najmanj 3 mesece.
Pozimi jih sušim na kaminu. Po enem dnevu sušenja jih spravim v papirnato vrečko, ki jo pustim na kaminu še 2 do 3 dni, da sem ja na varni strani. Potem to vrečko dam v PE vrečko in neprodušno zaprem.
Poleti jih en dan sušim nekje, kjer menim, da se bodo najhitreje posušili. Potem jih dam za kako uro v pečico na 50 °C. Dalje, kot opisano zgoraj.

Edinkrat, ko so se mi spridili, sem spravila premalo posušene.

PS: na Srčkovih domačih, ki jih prodajajo na ljubljanski tržnici (ti so po okusu skoraj enakvredni mojim domačim pa sem glede tega kar natančna) piše, da je rok trajanja 9 mesecev.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz jih dam za kakšne dva tri dni pladenj, potem jih prestavim v kartonasto škatlo, ki je odprta. Čez nekaj dni jo zaprem. Recimo, da se sušijo na sobni temperaturi kakšen teden. V zapreti kartnsko škatli počakajo dokelr jih ne pojemo. Zna biti, da tudi pol leta, ker poleti ne jemo goeveje juhe..._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Brbr, v paradižnikovi juhi se rezanci super obnesejo.
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 700
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Peter »

Hvala obema, to sem želel vedeti, 3 mesece in več brez problema.
brbr, večinoma delamo široke rezance, ki so bolj primerni za omake, golaže in ne juho.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Metuljc, paradižnikova juha pri nas ne gre v promet. Ko je zunaj vroče, ne jemo juh. No, kumarično ledeno pa...

Peter,
široke rezance jaz sušim kar na palici, postavljeni na dva stola. Po enem dnevu, pa jih prestavim na pladnje in posušim do konca._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Brbr, iz paradižnikovih koščkov je imenitna tudi v drugih letnih časih, paradižnikova juha namreč.
Odgovori