Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Hranjenje divjih ptičev z roke
-
- Site Admin
Hranjenje divjih ptičev z roke
(Prenos iz arhiva)
Pri nas je zelo veliko sinic in tudi jaz bi rada doživela, kaj takega s sinicami. Baje, da so sinice še najmanj plašne in sramežljive in morda mi bo uspelo, da mi bo kakšna sinica vzela seme z roke. Če se recimo vsedem zraven krmilnice, pa vzamem malo sončničnih semen v roko in stegnem roko in potrpežljivo čakam in sem čisto pri miru... je to dovolj, da k sebi privabim sinice in da mi zaupajo? Ali je morda treba pri temu upoštevati kakšen postopek, da se sinice najprej navadijo na bližino človeka in šele potem pridejo in vzamejo seme z roke? Kako je glede tega? Tukaj se lepo vidi, kako enemu fantu, sinice jemljejo semena z roke. https://www.youtube.com/watch?v=kAP_-X011wI
Life is like a game ... play it ...
Siničke so res ene zaupljivejših (ali pogumnejših?) ptic, a do take bližine s človekom je dooolga pot. Mora biti vmes kak dogodek, ki jo pospeši. Bodisi, da mama sinička prične gnezditi nekje v neposredni bližini, v koritu na okenski polici recimo, , bodisi, da človek pomaga ptičkom, ki ostanejo brez mame ....
Lahko pa poskusiš, morda si ena tistih, ki jih ptički nagonsko dojemajo kot nenevarne. Verjamem, da te po ogledu videa neznansko mika. Joj, kako so ljubke!
Lahko pa poskusiš, morda si ena tistih, ki jih ptički nagonsko dojemajo kot nenevarne. Verjamem, da te po ogledu videa neznansko mika. Joj, kako so ljubke!
https://youtu.be/QhyG8812fw8
V Šmarjeških toplicah so prišle na roke, če so slišale trenje orehov.
V Šmarjeških toplicah so prišle na roke, če so slišale trenje orehov.
Če ti jih uspe privabiti v bližino z nastavljanjem orehov recimo, se postopoma bližaj pojedini in ko vidiš, da jedo tudi v tvoji bližini, jim ponudi iz rok. Dokaj hitro ti začno jemati iz rok in pristajajo na tebi. Zanimivo, d jih je pri nas navadil oče, a so hitro sprejeli tudi ostale in celo sosede. Še ob spomladanskih delih na vrtu so me obletavale in zahtevale stalno zalogo nekje v bližini. Kar pogrešam jih, ko potem nekam izginejo?
Aha, hvala za nasvete.
Dajmar, video je prekrasen. Najlepše je, ko je istočasno 5 sinic na rokah. Nisem vedela, da imajo sinice rade orehe. Orehov imam veliko doma. Najprej bom probala s trenjem orehov in, če to ne bo učinkovalo, potem bom pa probala posipati orehe po tleh. In, če bodo začele zobati orehe v moji bližini, pol bom hodila vedno bliže pojedini in ko bom zelo blizu, bom ponudila orehe iz rok in da vidim, če bodo jedle iz moje roke. Ampak recimo, če trenje orehov ne bo delovalo, koliko metrov daleč naj se postavim od orehov, ki bodo na tleh? Tam okrog 3 metre? Mislim prvi dan, ker pol bom itak hodila vedno bliže.Nazadnje urejal/a Seasmoon 13 Feb 2023 15:50; skupaj popravljeno 1 krat
Dajmar, video je prekrasen. Najlepše je, ko je istočasno 5 sinic na rokah. Nisem vedela, da imajo sinice rade orehe. Orehov imam veliko doma. Najprej bom probala s trenjem orehov in, če to ne bo učinkovalo, potem bom pa probala posipati orehe po tleh. In, če bodo začele zobati orehe v moji bližini, pol bom hodila vedno bliže pojedini in ko bom zelo blizu, bom ponudila orehe iz rok in da vidim, če bodo jedle iz moje roke. Ampak recimo, če trenje orehov ne bo delovalo, koliko metrov daleč naj se postavim od orehov, ki bodo na tleh? Tam okrog 3 metre? Mislim prvi dan, ker pol bom itak hodila vedno bliže.Nazadnje urejal/a Seasmoon 13 Feb 2023 15:50; skupaj popravljeno 1 krat
Citiram: |
Najprej bom probala s trenjem orehov in, če to ne bo učinkovalo, potem bom pa probala posipati orehe po tleh. In če bodo začele zobati orehe v moji bližini, pol bom hodila vedno bliže pojedini in ko bom zelo blizu, bom ponudila orehe iz rok in da vidim, če bodo jedle iz moje roke. Ampak recimo, če trenje orehov ne bo delovalo, koliko metrov daleč naj se postavim od orehov, ki bodo na tleh? 3 metre? Mislim prvi dan, ker pol bom itak hodila vedno bliže. |
Na tleh se ne bodo počutile varne. V bližino krmilnice postavi neko polico in na njej razbij
orehe. Namaži se z mastjo potrpljenja. Ti ne bo ratalo v enem tednu. Tudi mesecu ne.
Dajmar, praviš, da mi ne bo ratalo v enem tednu. Tudi mesecu ne. Uffff pol bom morala imeti jekleno potrpljenje. Pa lahko postavim palico blizu krmilnice. Ampak palica mora biti dovolj široka, da na njo lahko postavim orehe. Danilo pravi, da so se pri njemu sinice hitro navadile na bližino človeka in da dokaj hitro začnejo jesti iz rok. Zdaj sem hodila proti krmilnici, da vidim na koliko metrov, me sinice pustijo blizu. Najprej sem bila oddaljena okrog 10 metrov, pol sem bila oddaljena 7 metrov in pol okrog 5 metrov. Na 10 metrov in na 7 metrov so sinice hodile na krmilnico brez problema, a ko sem prišla na okrog 5 metrov, je samo ena sinica prišla na krmilnico in začela se je glasno oglašati in pol so vse ostale odletele stran.
David, koliko časa so pri tebi potrebovale sinice, da so začele jesti iz roke? In kako ste začeli dajati orehe, da so pol začele jesti iz roke?
David, koliko časa so pri tebi potrebovale sinice, da so začele jesti iz roke? In kako ste začeli dajati orehe, da so pol začele jesti iz roke?