Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cornus mas - rumeni dren

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tudi pri meni izgleda zaenkrat perspektivno :

______
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Sem razvil še ostale.

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Danes je bila akcija nabiranja (in čiščenja) drena - sicer kitajskega zdravilnega Cornus officinalis, a sta si z našim rumenim tako podobna, da pišem kar sem (drugam se tako ali tako ne da).
Po resnih grožnjah "po život" zaradi izpada rodnosti v preteklih nekaj sezonah, je bil letos grm začuda poln - kakih 4,5 kg očiščenih plodov se je nabralo. Kar nekaj ga je še v grmu, še ni dozorel.
Zori precej kasneje kot rumeni dren in je za naše kraje nekoliko pozen - vsaj ta, ki je pri nas in naj bi bil "original", torej "brez-sortni". Plodovi so po obliki podobni našemu rumenemu divjemu, po okusu pa grenko-kisli in rahlo sladki. Letos mogoče celo neizrazitega okusa, malenkost "vodeni".
Kaj bo z njim? Še ne vem, odločitve še ni.
Dajmar

2cepljenje drena 2022-2023.JPG3 dren 2022-2023.JPGcepljenje drena 2022-2023.JPGdren 2022-2023.JPG
V februarju , ko je bil mraz sem jih dal v garažo.
DSC04101.JPGDSC04100.JPG
Zunaj se cvetki že odpirajo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri meni se še ne. Glede na število popkov upam na obilno cvetenje.
mravlja

Oja, se že odpirajo.
Upam, da kakega hudega mraza ne bo več.

Dajmar, ti solzijo?
Dajmar

Nekateri so bolj živahni.
mravlja

To so ti s fotografij lanske jeseni, kajne.
Kako si jih oskrboval, si jih (od)rezal lani ali zdaj, koncem zime?
mravlja

Seasmoon je napisal/a:
mravlja je napisal/a:
Liste za čaj (katerega koli drevesa) naj bi se nabiralo spomladi predno se začno razvijati plodovi, takrat naj bi imeli največ v sebi - za murvo to velja, sem preizkusil (sem preizkušal po večkrat na leto, več let).
Za čaj sem preizkusil tudi drenove liste - se ga da skuhati, popije se ga pa malo teže, tako neokusnega oz. (verjetno bolj prav) tako zdravega čaja še nisem pil. Very Happy

Me ne preseneča, da je čaj iz drnuljevih listov neokusen. Jaz še ploda, ki je na drevesu ne morem pojesti, ker je čist preveč kiselkast za moj okus. Sirup je pa odličen. Bi se dalo primerjati čaj iz drnuljevih listov s čajem od tavžentrože? Meni ima čaj od tavžentrože grozen okus in zelo težko ga pijem. Po mojih osebnih izkušnjah, rastline, ki so najbolj zdrave, so najbolj neokusne.

Zmagovita kombinacija te zime: čaj iz drenovih cvetov in granatnega jabolka! Tako dobrega čaja se ne pije vsak dan.
Se bom tudi "listja" še lotil, bo kmalu čas.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

A za čaj se nabira mlado listje?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori