Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

A je tukaj že kdo delal rožmarinov kis? Če ja, kako ste ga naredili? Hvala v naprej za odgovor.
Life is like a game ... play it ...

Slika
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Verjetno je to kis, v katerega namočiš vejico rožmarina. Jaz tako "oplemenitim" rdeče vino: vejico rožmarina namočim v steklenico vina za kak teden. To je pijača za krepčanje srca, pravijo._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Seasmoon

Brbr, kis iz vina, to pa še nisem probala. V čemu je pa razlika, če se dela kis s toplotno obdelavo, ali brez toplotne obdelave? Najbrž se to čuti po okusu. Enkrat bom probala narediti oboje, pa da vidim.

Slika
brbr

Tole s toplotno obdelavo pa ne razumem. Kis se ne dela s toplotno obdelavo, kot je meni znano. S segrevanjem bi se uničili mikroorganizmi, ki sodelujejo pri nastajanju kisa, a ne?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Seasmoon

Se spomnim, da je moja babica segrevala kis in je imela nek svoj postopek in pol ga je dala v steklenice. Pa ne vem, zakaj je to počela.

Slika
brbr

Pred časom smo se pogovarjali o tem, koliko časa se v kisu delajo "mrene".
Pa sem modrovala, da se verjetno po treh letih (pravijo, da je kis takrat zrel in goden za rabo) dejavnost mikroorganizmov ustavi/konča. No, pa ni čisto tako. V shrambi sem našla kis iz leta 2014. Je odličen, a še vedno se v njem pojavlja mrena. Torej je "še živ". Sklepam, da, če hočemo ustaviti tvorjenje mren, moramo kis pasterizirati. Tako ga "ubijemo" in je povsem stabilen. Mogoče je babica kis zato segrevala...

No, sama raje ohranjam življenje v kisu in ga vsakič, ko napolnim "kuhunjsko" steklenico, precedim._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

V zadnji oddaji Na vrtu https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174930332?s=tv pove o izdelavi kisa.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Saga s kisom 2022/2023 - nadaljevanje ...

Torej, moj kis iz jabolčnega soka je konec januarja potem le začel tvoriti klobuk(-e), ki pa so se potapljali.
Ta mesec sem ga precedil in pretočil iz flaškona v velik steklen kozarec ter kozarec zaprl s pokrovom.
Obenem sem ponovno izmeril kislost, ki je narasla z 2,5 na 3,25%.
Tudi v kozarcu se je prejšnji teden izoblikoval lep klobuk, ki pa je ponovno potonil.

Zakaj se potaplja?

Kis je drugače okusen, že skoraj uporaben.
brbr

Ne vem, zakaj se potopi. Pri meni se je v enem kozarcu potopil, ker sem ga premaknila...
Sem ga takoj pretočila, klobuk pa odstranila.

Praviš, da si ga (nekaj?)zaprl v flaškon. Mislim, da ni najbolje, ker bo še delal klobuk in bo v tvojem primeru, površine bolj malo. Naredil se bo debel zamašek, ki ga boš težko spravil ven..._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ne, iz flaškona sem vse prelil v ta velik kozarec.
Nič nisem premikal, sam od sebe je potonil, tako prej v flaškonu kot zdaj v kozarcu.
Odgovori