Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Radič - Cichorium intybus

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, daj poslikaj glavice, za katere te zanima kam sodijo. Takih sort, ki imajo zdaj rdeče glavice je kar nekaj.
Tudi kakšen posamezen list bi dobro prišel pri določitvi sorte._________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Metuljc, a v HOFERju ga imajo? Na to pa res ne bi pomislila 🙄
Brbr, bom jutri pofotkala, hvala!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Okus Hoferjevih accetov je dober, pravi. Jaz kupujem temnega, razlog pa je v zamašku, ki je odličen, saj niti kaplja ne gre dol po steklenici.
Čuden razlog, a zame na mestu ;-)
copatka

Metuljc, v mozirskem Hoferju ga seveda nimajo, nič novega Evil or Very Mad .

No, to so pa še moji radiči v topli gredi Smile :

Tole je pa ta kupljen, za katerega me zanima, kaj za ena sorta je to. Take glavice lahko jaz samo sanjam.

Pa še drugi del tople grede s pori in solatko. Še malo in jo bom lahko že malo obrtrgovala Wink

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Lepo, lepo, Copatka.
Tale tvoj je Castelfranco, kupljen pa Palla Rossa. Nič ne vzdihuj za velikostjo. Sem skoraj gotova, da ima tvoj dosti več dobrih snovi v sebi in konec koncev to šteje, ne velikost in zunanja popolnost._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

copatka: Pallarossa, sejan zgodaj v juniju in dobro pognojen naredi tudi na domačem vrtu dokaj primerljive glavice. Pri kasnejših setvah, vsaj pri meni, mu je jeseni zmanjkalo primernega klime.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Torej moramo uvoziti malo (južno)italijanske klime, da bodo radiči lepše obrodili ! Wink

Predlani sem imel tudi jaz izjemno lepe Palla Rosse, pa se sejal šele julija.
Lanska suha sezona je sicer dala bistveno manjše glavice, tako PR kot CF, ampak jih je bilo številčno toliko, da bo radiča še vsaj za en mesec.
Prostora na njivi je dovolj !
copatka

Brbr, ne vzdihujem zaradi velikosti kot take, ampak moja topla greda ni prav velika in se z večjimi glavicami prišpara prostor Laughing
Če praviš, da je moj v topli gredi Castelfranco, potem očitno prezimi. Ker ob googlanju je videti, da ni prav za zimo.

Na glavno gredo ga pa raje ne sadim več, ker mi vsega popapa voluhar.

Očitno bom letos radiče kar sama sejala, da bom točno vedela, kaj imam, ker sadike od moje prijateljice so mešane. Wink . In to res že junija, pri moji klimi ni najbrž to nič prezgodaj._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Copatka, seveda ti privoščim velike glave. Čeprav imam jz skoraj raje rozetaste radiče - take, ki nimajo kompaktnih glav. tako jim lahko vso zimo obtrgujem zunanje liste, srček pa raste naprej...

Pravijo, da se radiči in endivije sejejo v drugi polovici junija, ker gredo zgodnejše setve rade v cvet. Za endivije, po mojih izkušnjah to kar velja, za radiče, pa ne vem.
Glede prezimitve, so radiči kar trpežni. Castelfranco je gotovo med njimi. Vsako leto gojim več sort. Se bom malo pogobila v moje ugotovitve in jih zapisala. Mogoče bodo v pomoč pri sestavljanju posadke..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr: palla rossa se je pri meni izkazala podobno kot Indigo - začetek junija sejana ni nobena šla v cvet. Vem pa, da je včasih to bil problem. Morda so jih vmes selectionirali?

Glave: nekatere odrežem, druge samo oberem in pustim srčke rasti naprej. Na moji težki ilovnati zemlji glavnati čez zimo radi zgnijejo, ne glede na sorto.
Odgovori