Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Blanc de Vibert

Moderator: Melona

crtj-admin
Site Admin

Blanc de Vibert

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

1vrtnica je napisal/a:
Pri eni od mojih vrtnic - Blanc de Vibert opažam še eno zanimivost. Ko je cvetela junija prvič, je večino cvetov odprla v krasne, dišeče cvetove, tudi grm je za enoletnico lepo razraščen.

Pri drugem cvetenju ji je uspelo odpreti le še nekaj cvetov, ostali so se nekako 'sfižili'. Nastavljeni popki so se kar nekako potegnili skupaj, večina se jih nikakor ni uspela odpreti. Sedaj pravkar poskuša cveteti še tretjič z le enim popkom, pa še temu izgleda ne bo uspelo.

Garden-ja, se tudi pri tebi dogaja podobno??

1vrtnica je napisal/a:
Ja, vsekakor jo bom še pustila, saj pri meni ni še niti eno leto. Res bi jo rada imela v dobri formi, ker je med redkimi belimi portlandkami, pa tudi vonj cvetov je res lep. Škoda, da ni kakšnega recepta, kako to težavo odpraviti, saj praviš, da je nagnjena k temu...

1vrtnica je napisal/a:
Hvala, Garden-ja, bom še bolj upoštevala, čeprav sem se kar trudila z zalivanjem že letos. Moja je na soncu dopoldne in popoldne, čez poldan je rahlo zaščitena z bližnjim drevesom, vendar je senca kar svetla. Upam, da ji bo uspelo. Rolling Eyes

1vrtnica je napisal/a:
Letos mu je pri meni uspelo. Lepi cvetovi so, tu in tam se kateri sicer ne odpre, a ker je tudi vonj nežen in lep sem kar zadovoljna.

Ugotavljam pa, da sta dva grma res preveč. Tako lepo se je oblikoval, da je eden preko dovolj.
Če si ga kdo želi, ga rade volje podarim. Nimam srca, da bi ga zavrgla, rada bi pa posadila še nekaj novih vrtnic in mi zanje zmanjkuje prostora...
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

1vrtnica, kako se je razrasel tvoj Vibert?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Blanc de Vibert - pri meni zgodba zase. Višina cca 1,50cm, širina okrog metra, lepa grmasta rast, ogromno nastavljenih popkov, žal pa se odpre le tu in tam kakšen, vsi ostali se zaližejo. Vonj izredno močan, zazna se ga že pri še neodprtih popkih in tudi cvetovi ki se uspejo odpreti imajo izredno močan vonj.
Ena in ista misel mi roji vedno po glavi ko grem mimo njega - kakšen božanski vonj bi bil, če bi se odprli vsi cvetovi?
Isaan

Odgovor Napisal/-a Isaan »

Blanc de Vibert je tudi na poti k meni to jesen. Nekako sem se izogibala vrtnic, ki naj bi se zalizale (zato nisem naročila Suv. de Malamaison) pa očitno temu ne bo čisto tako, nekako sem spregledala, da se rada zlepi... Ampak luknjo ima skopano, tako da bo tudi na mojem rožniku mesto zanjo.

Naj pa povem še to, da ima moj oče vrtnico (neznana sorta), ki je pri njemu že zelo dolgo, sklepam, da vsaj 20 let. Vsa leta kar se je spomnem, ko sem bila še doma, je bila popolnoma zalepljena, redko se je kakšen cvet odprl, zadnja leta pa vsako leto, ko pridem domov preseneča. Cvetovi niso zalizani, cveti v vsej svoji lepoti... Mogoče tudi tele, ki sedaj nagajajo čez leta postanejo prave lepotice.
Odgovori