Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
No, sem se probal "brezplačno" prijaviti, pa ni šlo brez tega, da jim zaupam svoje osebne podatke . Hja, eni imajo alergijo na cvetni prah, jaz pa na takšne malenkosti .
Ja,jaz sem prijavljen,ker kupujem pri njih za namakalni sistem in agrotekstil.Nisem pa vedel,da neprijavljen ne more odpreti strani.Pardon.L.p.
Ni problema, Janiko. Jaz za enkrat ne rabim nič od njih . Sem pa lani rigorozno porezal stare grme, ki pa tekom sezone niso veliko rodili in rastli. Pozeba, pa že dolgo niso bili pognojeni .
Letos sem jih že malo počistil, jeseni založno pognojil s PK+Mg; po sezoni pa pride na vrsto nova rez. Takrat pogledam tudi to varianto._________________mfranc
Posadil sem še nekaj teh Haskap borovnic, skopal velike luknje, dal šajtrgo preperela gnoja, še nekaj kupljenega organskega založnega gnojila, drastično porezal, pustil samo eno skrajšano šibo od kupljenih in jih bom naslednjih nekaj let rezal na ene par močnih vej, vse ostalo bom porezal, pa cvetove bom trgal stran, pa da vidimo, če bom lahko vzgojil močne grme. Ker do sedaj imam vse kilavo, pa so stare cca. 6-7 let, rodijo nekaj, za eno do dve pesti plodov, morda je napaka, ker sem jim pustil od začetka cvetove in so rodili in je šla energija v rodnost in ne v korenine in moč grma, zemlja ne bi smela biti kriva, razen če manjkajo kakšni pomembni minerali za njih? Ne vem nisem delal analize zemlje...
Hmm, mogoče nekaj k temu prispeva neugleden videz tega jagodičevja. Pritlehno je, brez listja že sredi poletja, slabo se razrašča in še kaj. Ameriške vsaj zgledajo, tako plodovi kot rdeče listje jeseni Moja mama ima en grm v Kr že ufff dolgo, kakih 20 let, v pretežno senci pod visoko živo mejo. Dokler jih nisem imel sam, jih sploh opazil nisem, oni pa še manj, saj so jih začeli jest šele, ko sem jih opomnil na to. Grm je lep, košat, poln, olistan itd. Mogoče kupim za probo še kakega in ga dam v senco za hišo - pa da vidimo...
AB, tudi pri meni so vse žive. Vajo ponovili bomo zato, ker so spet po 4 eur.
Povrhu imajo še akcijo, da podarijo 500 sadik - tako da očitno imajo res ogromno te robe, ki pa vsaj maloprodajno ne gre ravno v promet. In je škoda, ker ravno serija Boreal je za moje pojme (in kakor berem, tudi za druge) med najboljšimi sortami.
Bom kar kopiral, ker sem prevelik štor glede uporabe FB, da bi našel uporaben link na posamični post. Prijave so do 2. aprila, če bi koga zanimalo sodelovati.
**
Novica, kot je še ni bilo 🫐🎋 - vzpodbujamo povečanje lokalne samooskrbe s hrano in to pomlad podarjamo skupno kar 500 sadik sibirskih borovnic 🫐🫐🫐 Tokrat smo se odločili, da podpremo pridelovalce jagodičevja in tiste, ki bi to želeli postati, pa nimajo zagonskih sredstev ali pa jim manjka zgolj motivacija, da se lotijo zasaditve 🎋. V sklopu naše akcije vzpodbujanja lokalne samooskrbe, bomo kar petim zainteresiranim pridelovalcem podarili vsakemu po 100 sadik sibirskih borovnic 🎋. V kolikor vas projekt zanima, nas prepričajte s svojo idejo in nam pošljite vašo kratko predstavitev in načrt, kako ste si zamislili pridelavo sadik, mi pa vam bomo posredovali podrobnejše pogoje naše akcije. Petim izmed vas, ki nas boste najbolj prepričali s svojimi načrti 🤝za prihodnost in ki imate osnovne pogoje, oziroma prostor za zasaditev, bomo še to pomlad podarili 🤝vsakemu po 100 sadik sibirskih borovnic 🎋, pri sajenju pa vam bomo pomagali tudi s strokovnimi nasveti.