Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Odgovori
Andrej B.

Odgovor Napisal/-a Andrej B. »

cinija1 je napisal/a:
Andrej B pozdravljen

Imam fižol Sveta trojica, visok rumeno stročje, za stročje in zrnje št. 16 od Brbr.
Snow cap, visok za zrnje, ki je zelo lepo in veliko.
Potem imam še fižol, ki ga mi je dala Pika99. Je zeleno stročje, stroki hitro kuhani in dobri. Je visok.
Vsakega ti lahko dam za dve do tri prekle.

lp cinija

Cinija, kako lepo od tebe, hvala!

Bova se dogovorila dalje v zasebnem sporočilu, če lahko.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Andrej B., že dve sezoni sta bili pri meni porazni, kar se tiče fižolov. Tako sem izgubila veliko sort.

Tudi jaz gojim fižol največ za zrnje. Dane ne utegnem, jutri ali pojutrijšnjem pa pregledam/poslikam, katere imam in kaj lahko dam...

Kar se tiče tvojega izbora:

- o sivčku ne vem dosti, sem ga imela samo enkrat, na njivi in se ne spomnim več, kako se je obnesel.

- Laški fižol bujno cveti, a se poleti zaradi previsokih temperatur cvetje ne oplodi. Tako začne stroke nastavljati šele jeseni. Ker pa so stroki/zrnje veliki, potrebuje dolgo časa do zrelosti. Tako težko dozori, ker prej nastopi mraz. Po navadi je bilo tako. Zato ga ne gojim. Pa tudi prevelik je za naše načine uporabe.

- Jeruzalemski, odlično rumeno stročje (za jest). Jaz sem ga gojila za zrnje. Tudi to je več kot odlično. Je pa pozen fižol. S cvetenjem začne čele konec avgusta.

- Barianec - sem ga gojila eno/dve sezoni. A mi ni preveč všeč, ker ima rumeno stročje (jaz imam raje zelenega) in stroki so zelo veliki (široki). Pri nas pa imamo raje tanjše stroke.

- Ptujskega maslenca nisem golija

- Antea dober fižol za stročje. Roden in okusen.

- Kanadian Wonder - gojim vsako leto, ker mi je všeč njegova rdeća barva. Je roden, srednje zgoden fižol.

- Čudo Piemonta ne gojim...

Kar se nizkega za zrnje tiče, toplo priporočam Ribnčana (Semenarna). Je roden, zgoden fižol. Pri nas je najbolj zastopan med nizkimi za zrnje.

Kot rečeno, več napišem kasneje.

Ima pa veliko fižolov tudi Melona. MOgoče se kaj oglasi..._________________naredimo svet lepši
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Pri nas je dovoljen samo sivi cipro. Ker pa je število kolov omejeno, bom letos poskusil tudi ribnčana. Če bo prestal preizkus (suh, zabeljen z ocvirki), bo dobil dovoljenje za naprej._________________Bedno.....
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

... in/ali s čebulo Very Happy .

Sivček je odličen, vendar (zelo) pozen.
Andrej B.

Hvala vsem za izkušnje ki jih imate. Sem dobil sedaj neko sliko kaj vam najbolje uspeva. Seveda bo pa vse odvisno od vremenskih vplivov na končni rezultat. Če bo še kakšno mnenje bo tudi zelo dobrodošlo.

Cinija, vam sem pa pisal ZS.
Andrej B.

Še tole želim vprašati, vas poznavalce:

V naši vasi soseda goji nizki fižol ki ga imenuje fižolica že od pamtiveka.

Gospa je stara 89 let in je še pri zdravju hvalabogu. Je pa to nizki fižol za zrnje

in je zrnje zelo majhno napram ostalim in bele barve.

Mogoče še kje obstaja pod drugim imenom ?

Ko bo priložnost, ga posikam in objavim.

Andrej
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz takega tudi poznam pod imenom fižolica. Ni mi bil posebej všeč, veliko raje sem jedla običajen fižol. Zdelo se mi je, da je fižolica po okusu nekako bliže grahu.

Takole smo se o njej že enkrat pogovarjali:

muha je napisal/a:
Včeraj na praznovanju rojstnega dne našega Gartlca smo se na našem koncu mize (copatka,cinija1, muha, bodika, tajana) pogovarjale o "fržolci" oz "fižolici", kakor so že krajevno poimenovali droban nizek bel fižol, stara rodna in skromna sorta. Kasneje sem ob brskanju po internetu naletela tudi na zapis o njem:

Najmanjša sorta belega fižola – fižolica se v Franciji uporablja za pripravo svetovno znane jedi cassoulet, v Združenih državah Amerike pa za pripravo znanega ‘bostonsko pečenega fižola’. Majhna zrna med kuhanjem obdržijo svojo obliko, zato ga veliko uporabljamo za pripravo različnih solat in v kombinaciji s testeninami.

Vir

Pa še en zapis iz drugega vira:

.... Že prej smo omenili fižol, ki je na Loškem fšk, fržolica (z naglasom na zadnjem zlogu) pa je izraz za vrsto drobnega fižola....
Andrej B.

No, super, da se je nekje ohranil. Nam je fižolova juha nekaj neprecenljivega po okusu.

Upam, da mi bo ga letos uspelo kaj pridelati. Lani, ko sem bil še podnajemnik

na eni drugi njivi, ga je suša zdelala, da ni bilo nič pridelka.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pri nas mu rečemo fižolička. Meni je bil zelo dober.
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Fižoličko/fižolico sem imela nekaj sezon tudi jaz. Mislim, daše imam kozarec zrnja, ki pa je bolj staro.
Za naše potrebe je bila premajhna._________________naredimo svet lepši
Odgovori