Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pozeba 2023

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Laično vprašanje: A to, da so dnevi tudi sicer dokaj hladni nič ne pripomore, da bi se narava prebujala bolj počasi? Da bi drevje cvetelo daljši čas in se tako z najkasnejšimi cvetovi izognilo pozebi? Kaj pa pozne sorte, teh še ne bi smelo prizadeti?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Tu na vzhodu je familija prunus v celoti v cvetu, tudi pozne češnje (Regina) razen izjem s posebno mikro lego, tako da ni več česa zavirati (OK ja, faza narejenih plodičev bi bila seveda še bolj občutljiva, vendar že sedanje stanje je dovolj).

Če bomo res šli zelo globoko je načeloma lahko rizično tudi za naslednji val (torej za jablane). So pa napovedi vsaj zaenkrat še precej raznolike, vse od -2 do -5. Riziko sicer ni samo za cvet in plod, je tudi za debla zlasti tam, kjer že sicer drevesa niso ravno znana po veliki volji do življenja (marelice, breskve). Trta prav tako marsikje že pogumno brsti ali kar odpira popke.

Čez šparglje, ki so avanturistično ravno začeli lesti ven, bom kar poveznil škatle, pa če bo kakršnakoli korist od tega, odtehta tistih 10 min dela.

Za takele pojave imamo dvakrat rodne maline, sibirske borovnice in rdečo zvezdasto reneto...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Crtj, pa s kakšnim listjem/senom jih zasuj in jim ne bo hudega._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Tako ja, imam še na zalogi bale žitne slame.

Bolj me skrbi grah, kjer kot kaže prva serija ni uspela, za drugo pa ni jasno, kdaj bo sploh priložnost - premokro, premrzlo, pa spet premokro, pa spet premrzlo... kot kaže, bomo šli direktno na fižol v par tednih Smile
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

veter nas je obdržal pri 2°C. napoved za naprej pa je res slaba._________________NM
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Danes dobre 4 ure pod ničlo, do -3,6 C je šlo.
JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Pri meni, par km proti vzhodu, do -4,6 st., na Brniku pa še stopinjo manj. Sem zjutraj mislil, da so se termometri kaj pokvarili ...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Zanimivo dogajanje, MS minusi nekje od 02h naprej, sicer so prignali vse do -2, vendar je zdaj sonce že v akciji.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Včeraj in danes pri meni po moje ni bilo krize.
Jutri naj bi bila kakšna stopinja nižje; morda zgodaj zjutraj malo zakurim ?!
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hja, danes pa kar - 5,7 C !

In junijska lepotica v polnem razcvetu...
Odgovori