Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ptičje krmilnice

Odgovori
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Tudi jaz sem že porabil 7 kg sončnic. Salo je stalno na razpolago, v krmilnico pa natresem le zjutraj in pozno popoldne.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Letošnjo zimo in še zdaj je pri meni vse polno ptic, različnih sort. Poleg kosov, sinic, močvirskih sinic, plavčkov, brglezov, taščic, zelencov, ščinkavcov, ki so običajni obiskovalci vrta, so letos po dolgem času že jeseni v lepem številu prišli liščki, na pomlad pa še par dleskov. Vsak dan pride tudi par grlic (pri nas jih še ni bilo) in par detlov.
Vsi se veselijo sončnic in pogačic, ki so že od novembra obešene po drevesih. že nekaj let pa opažam, da gredo pogačice ( loj s semeni) pozimi bolj malo v pormet. Zdaj, na pomlad, pa je zanimanje zanje drastično poskočilo in so že skoraj pojedene. Sem razmišljala, zakaj pticam pozimi loj ne tekne tako kot spomladi. Ali mogoče zato, ker pozimi v naravi ni na voljo "živalske" hrane (gosenice, črvi, uši,...) in so v tem času navajene jesti predvsem rastlinsko hrano? Kaj pravite?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Redni obiskovalci krmilnice. Wink Zelenci, dleski, sinice in plavčki. Po travi pa skačejo kosi, vrabci, šoje, srake, grlice, pastirice in taščice. Na vsake toliko časa se pojavi tudi detel in tolče po deblu od stare hruške. Za kose dajem jabolko na drevo. Imam še en zabojček sončničnih semen. Ptice vedno manj hodijo na krmilnico, ker imajo očitno dovolj hrane in smo sredi pomladi. Zime je konec. Mislim, da bo ta zadnji zabojček semen ostal za naslednjo zimo.

Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Berem malo po netu o krmilnicah. Jaz sem vedno mislila, da so klasične krmilnice za vse ptice. Zdaj pa berem, da ni ravno tako in da nekaterim pticam bolj ustreza drugačen tip krmilnice od klasičnih krmilnic. Nekje sem prebrala, da recimo detel ima najraje cevaste krmilnice in morda zato nikoli ne pride na našo krmilnico, pa čeprav ga imamo v bližini, ker ga vidim in slišim. Ali pa recimo, da talne krmilnice imajo najraje taščice. Je to res?

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bravo, kako pester nabor ptičkov ! In lepe sličice.

Tiste navadne krmilnice v obliki hišice so verjetno najbolj univerzalne. Jaz imam eno tako, kot je na tvoji zadnji sliki a nisem zadovoljna. Vrabci in tudi čižki kljuvajo v odprtine in vse v pol ure zmečejo na tla. Zato imam raje žičnate v obliki valja. Tam se morajo vsaj malo potruditi, da dobijo sončnico ven. Pri nas jih iz od zadnjega snega dalje ne hranimo več.
brbr

Seasmoon, detli so žužkojedci. Pri nas so stalni gosti na lojnih pogačicah. V krmilnico zaidejo včasih. Mislim, da bolj iz radovednosti - pogledat, kaj je tako zanimivega/okusnega, da je toliko ptičjih obiskovalcev...

Muha, Jaz bom ptice hranila, verjetno, do konca aprila, ali še malo v maj, da bodo lažje prebrodili starševsko obdobje.
Zanimivo je, recimo, da se je v zadnjem obdobju poraba hrane v krmilnicah ponovno povečala. Vsak dan pojedo vse, do zadnjega zrnčka..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Seasmoon

Muha, to je res, da pri takšni krmilnici kot je moja, ptice pogosto mečejo semena dol na tla. Jaz sem to opazila pri zelencih. In, ko ni več semen v krmilnici, pol grejo na tla pod krmilnico in pojejo do konca še tista semena, ki so na tleh. Letos je zelencev ko rusov. Oni dominirajo. Pol pa so še siničke, plavčki, dleska, ki sta v paru (samček in samička), ščinkavci, vrabci in letos so se prvič pojavili na krmilnici tudi liščki, ki so pa meni najlepši od vseh. Prej jih nikoli ni bilo. Brglez in čižek pa pri meni ne hodita na krmilnico. Jih ni! Vem, da je tudi redni obiskovalec krmilnic kalin, a tudi njega nikoli ne vidim na krmilnici. Pa čeprav je prisoten v našem gozdu. Baje, da je zelo plašen. Na tleh pa so taščice, srake, grlice, pastirice, kosi, škorci in detel in žolna sta tudi na tleh. Imamo, kar precej ptic in jih je lepo opazovati. RazzNazadnje urejal/a Seasmoon 06 Apr 2023 15:23; skupaj popravljeno 3 krat

Slika
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Krmilnici, iz katere padajo semena na tla, lahko mirne duše rečemo da je kombinirana mačje-ptičja krmilnica._________________Bedno.....
brbr

Ker smo letos odžagali eno vejo leske, na kateri je ponavadi visela krmilnica, nisem našla nobenega ustreznega "naravnega" mesta, kamor bi jo lahko obesila.
Tako sem razmišljala, da bi psotavila krmilnico na stojalo. Ob tuhtanju kako naj bi to stojalo izgledalo, mi je v oči padla moja konstrukcija za kumare... Zazdela se mi je idealno stojalo za organiziranje ptičje jedilnice... Ne izgleda ravno kakšen oblikovni presežek, a odlično služi svojemu namenu. Pa še prestavljati (po potrebi) je ni noben problem...

IMG-20231107-125710_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Seasmoon

Brbr, super imaš tole za ptičke. Pa veliko zelenja imaš okrog.

Mi smo do sedaj vedno imeli krmilnico na orehu, kar je čist v redu. Po drugi strani pa bi rada, da pride še več ptic. Recimo brglez, menišček in kalin nikoli ne pridejo na krmilnico. Baje, da je kalin zelo plašen in, da ga je težko videti. Lahko bi postavili krmilnico ob ograji tik ob gozdu ali na kaki, kar bi najbrž privabilo še večje število ptic. Ampak pol jih jaz ne morem videti. Tako, da mislim, da ne bo prišlo do spremembe.

Slika
Odgovori