Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Stik z terenom me ne skrbi, tule na barju to res ni problem. Plus, na začetku lahko dam "kompostni štarter", vsaj deset cm debelo plast materijala bogatega
z rdečimi glistami.
Bolj me zanima praktičnost, oziroma nepraktičnost Cool plastičnih kompostnikov. Na spletu se najde morje variant kako uporabiti raznorazne plastične vrečke za kompostiranje.
Od čisto navadnih vrečk do biorazgradljivih.

Tale je že kar tehnološko dodelan https://m.media-amazon.com/images/I/41d8e4hsrLL._AC_.jpg

Vreča, ki mi jo ponujajo, izgleda bolj enostavna, če jo ne bom uporabil za kompostiranje bo lahko domek kakšni drugi "stvari" Wink ._________________mfranc
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Ok,ni čisto prava tema, a upam, da je dovolj blizu (boljšega približka nisem našla).
Imela bi kihinjsko posodo za kompostoranje alla Bokashi Organko. Živim v mestu, ločujem in se matram s temi organskimi smetmi, ampak mi to s temi vrečkami in potopnimi kantami ne gre..
Skratka, rada bi kar sama doma naredila kompost. Je to možno?!
Hvala!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

kate: pravijo, da gre. Kompostni stolp s kalifornijskimi deževniki naj bi bil primeren prav za stanovanja.
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Hvala!
Sem pripravljena preizkusit karkoli. Ampak tole z deževniki je pa kar precej dela - da jih navadiš na hrano... v stanovanju...
Hmmmmm.... no, bom še malo tuhtala.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Imam pri roki velik zelen plastični zaboj za jabolka - volumen nekje 0,75 m3, fotka.

Razmišljam, da bi bilo to morda zanimivo v vlogi kompostnika, ker

- čvrsta, trda plastika
- UV stabilno, mislim, da tudi prehrambeno primerno
- ima reže tako ob strani kot na dnu

Edino, kar bi morda bil problem za tako rabo,

- ima nogice, ki se jih ne bi zlahka odstranilo, visoke ranga 15-20 cm

Ali je za kompostnik bistven stik z zemljo (da bodo prišli not ... razni koristni to in ono) - ali pa je morda celo boljše da tega stika ni (da ne bodo prišli not... razni zoprni to in ono) in se vanj "umetno" naseli kalifornijske gliste in gas?

Glede na to, da so tema tudi kuhinjski kompostniki, bi bilo za moje pojme logiš, da tla niso bistvena komponenta procesa.

Nazadnje urejal/a crtj 26 Apr 2023 12:41; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Kakšni so pa kupljeni kompostniki? Imajo dno?

Jaz bi nogice pustila, če ne bo na trdni podlagi se bodo sčasoma pod težo komposta itak vdrle v zemljo. Če kompostu dodajaš mikroorganizme, verjetno ni potrebe, da bi bil stik z zemljo nujen.
Končno pa lahko služi tudi samo za zbiralnik kompostnega materiala, ki ga potem pretreseš na "tapravi" kompost.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Za naselitev kalifornijcev so te nogice kot nalašč, naluknjano dno pa tudi. Teže bo dobiti primerno posodo za spodaj, za lovljenje odcejenega "soka" - ki je še posebej dragocen.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Je blizu drevje, ki ga bo veselo, tako da po moje bi se stvar lahko vsestransko obnesla. OK, bomo poskusili.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Včerajšnji izplen. Izpraznil sem kompostnik, ker ga moram prestaviti na novo lokacijo.

Približno računam da je tole 20% do 40% populacije kompostnika.

Verjetno bo tole v prihodnosti "super živilo" ali kaj takega. Very Happy

https://ibb.co/cvR1thJ_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Prepričana sem, da je kakšnim domorodcem (ne pri nas) to že sedaj poslastica.
Vsako leto, kadar ni krta, jih na mojem kompostniku (neto pol kubika približno) poberem ven tja do 500! Kadar pride krt jih ni, ni pa takrat niti deževnikov. Crying or Very sad
Odgovori