Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šmarna hrušica - Amelanchier sp.

Odgovori
aladin
Prispevkov: 953
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

Jaz se priporočam za kakšen potaknjenec... tista bolgarska mi ni preživela.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

GrGr, po mojem vtisu vsaka obdelava (kuhanje, namakanje, sušenje) povečuje izrazitost marcipanskega okusa, s tem pa zaostruje to, da bo zadeva enim res všeč, drugim res bljak.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Prispevkov: 1139
Pridružen: Pe Jun 19, 2020 2:00 am
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

mravlja je napisal/a:
Moje so stare 10 let, zadnjih par let so jih odkrili ptiči. Kosi so najhujši - no ja, takoj za kosovkami, te so se pripravljene pretepati - tudi z mano.
Jih skoraj ne vidimo več.

Hehehe, kako pa to zgleda?
Life is like a game ... play it ...

Slika
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Si predstavljaš kake 3-4m visoke šmarne hrušice?
In pol manjšega "dedca" pod njimi, v "kapo" pa se mu zaganja dva para kosov?

Komično. Ampak mi ni več do smeha.
Mreža ne pomaga najbolje. Bi, če bi bila rahlo dvignjena na neko podkonstrukcijo, tako pa pokljuvajo vse, na kar je mreža položena - kar je praktično skoraj vse.

Motijo jih tudi ovoji, s katerimi zaščitiš mesta, ki jih zračno grobaš.
Sem na treh grmih napravil kake 7-8 grobanih vej, ki so mi postale pregoste. Vse ovoje, vse alu folije so mi naluknjali, raztrgali. Vsebina se je seveda posušila, večino vlaknenega substrata je končalo kdovekje.
Če sem pred leti uspel ukoreniniti par sadik na leto, zdaj 0.

Naj jih dam "pod peko"?
GrGr
Prispevkov: 612
Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Banda ptičja! Za časa moje mladosti bi bil problem zelo hitro in ekološko rešen Smile
Zdaj pa smo na srečo drugačni...
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

ja, se je ravno sorodnik hvalil nekaj časa nazaj, kako je v mladosti mami prinesel kup ptičev in jedel slastno pečenko. jaz pa debelo gledam in mislim, da se šali._________________Lp, Živa
Pepe
Prispevkov: 732
Pridružen: Če Mar 13, 2014 1:00 am
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Oče je pravil, da sta kot otroka z bratom iz gnezd jemala mlade srake in to očitno jedla. Prav tako so bili pri hiši golobi za prehrano. Z bratom sta bila letnik 193x.
Danes se nam zdi to malo čudno, vendar je bistvena razlika, če se uporabi ulov za prehrano, kot če se ulov bodisi zavrže ali uporabi samo majhen del živali.
kate
Prispevkov: 980
Pridružen: Ne Maj 04, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a kate »

Itak. Perjad je verjetno perjad.
Če bi bili lačni...
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

A boste izvedli morda kakšen skupinski nakup jeseni? Sem navdušen, ampak hkrati malo prestrašen, ker je hrušica velik gostitelj bakterijskega hruševega ožiga. Mogoče pa zato se ne goji toliko?
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pravijo, da je gostitelj, tudi svarijo (najglasnejši so na oni strani Luže, kjer je ožig kar velik problem), a doma nisem nikoli opazil, da bi bilo na mojih kaj narobe. Sam bi ga, hrušev ožig, če že, najprej iskal na hruški.

Pri nas avtohtona Amelanchier ovalis se množično pojavlja v Kamniških Alpah, ali pod njimi, tudi v Polhograjskih Dolomitih se jo najde, je pogosta. Da bi iz bližine rastišča kdo jamral zaradi hruševega ožiga pa ne pomnim.
Je pa Amelanchier ovalis dokaj "nejedljiva" zadeva - ima male in neokusne jagode, nasprotno pa so ameriške in kanadske (in hibridi) zelo okusne. Moje so stare kakih deset let, daljni sosed ima eno staro kakih 40 let (zanjo sem izvedel nedolgo nazaj), vse so zdrave. Za več tu okoli ne vem. "Na Gartlcu" jih je pa kar nekaj.
Odgovori