Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Narcissus - narcisa

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

O temle sva se pogovarjala s Figulo, pa dajem še sem, če komu prav pride... Tale tetica se je res res poglobila:

https://www.pumpkinbeth.com/2017/08/scented-daffodils/

https://www.pumpkinbeth.com/2018/08/scented-daffodil-trial-2018/
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Hvala, Borut. Za rumeno sem kar dopisala to ime, to, ki je mogoče Bridal crown, bom pa tudi jaz prinesla na srečanje za primerjavo.
Crtj, hvala za linka.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Plamenka, zdaj sem prebral bolj podrobno in si povedala, da gre pri tej morda-Bridal-crown za lansko fotko in se letos cvet šele odpira.

Potem je to lahko Sir Winston Churchill. To bi pojasnilo "preveč oranžno sredico". So tudi pri nas. Pozne, močno dišeče, fantastične. Čeprav morda so pa tvoje malo bolj polne od njih. Še par približkov in bomo kam prišli Smile

Naše lanske:

Uporabniški avatar
Plamenka

Ne, Sir Winston Churchill imajo več cvetov na steblu, moje imajo le po enega velikega, s premerom 8 cm. Dišijo. Večkrat sem že gledala po raznih spletnih trgovinah, pa take še nisem zasledila. Še enkrat tale lanska skupinska fotografija za primerjavo s tvojima.

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Tele so mislim da Kedron, zdaj so že malo utrujene, cvetijo že kake dva tedna, lepo pokrivajo sredino sezone. Imajo prijeten vanilijev vonj, ki pa je nežen, se je treba potruditi, ni ravno, da dehtijo, kar recimo velja za Winstona ob primerni vlažnosti.

Uporabniški avatar
Plamenka

Še vedno brezuspešno iščem ime moje dišeče bele narcise. Predvsem za vsak slučaj, če mi propade, če jo kdo poje...

Zelo verjetno je ena iz mešanice narcis, ki sem jo kupila pred leti. Embalažo od Flora Elite imam še vedno, a na njej imen narcis ni.

https://www.samenhaus.de/narzisse-mischung-5-stueck-narzissenzwiebeln-von-flora-elite/a-544028

Na nekaterih fotografijah je še najbolj podobna Acropolis, a bi jo morala videti v živo, da bi lahko primerjala.

Tule recimo so na prvi in predzadnji sliki narcise Acropolis podobne mojim, na ostalih fotografijah pa ne.
https://garden.org/plants/view/121845/Double-Daffodil-Narcissus-Acropolis/
Uporabniški avatar
Plamenka

Uganka je zelo verjetno rešena s pomočjo neke gospe na FB. Narcisa se imenuje Gay Kybo. Poguglala sem več fotografij, pa nikjer preveč ne odstopa. V nekem opisu piše, da je cvet v obliki vrtnice, kar je res.

Pa ta seznam narcis je tudi zanimiv za pogledat. Ravno v njem je na 2. strani tudi Gay Kybo.

https://ppennings.com/assortiment-narcissen/
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Super, da si našla.

Od mene pa danes malo drugačna zanimivost na temo narcis...

Race imajo na voljo nekaj sto m2, vendar od vsega najraje poležavajo na narcisah (s primernimi posledicami za narcise). Morda zato, ker se tam pogosto nahajajo polži, morda zato, ker jih kakorkoli spominjajo na obvodno rastje (šaš) ... Končni rezultat je, da ko se jim ne da več tacati naokoli in za en čas nekam parkirajo, je to ponavadi tam, kjer so narcise Smile
Uporabniški avatar
Plamenka

Ojoj, za naslednjo pomlad boš moral racam najti kaj bolj vabljivega.
Uporabniški avatar
Plamenka

To pa niso moje narcise, ampak rastejo v Arboretumu Volčji Potok, kjer smo bili danes. Tam so narcise na večin mestih, na velikih površinah, a vse pomešane. Ko začneš bolj podrobno opazovati, vidiš, da je ogromno različnih. Na večih mestih sem našla po nekaj narcis, ki so podobni moji Gay Kybo. Lahko pa, da so Acropolis. Dišijo.

Zelo všeč mi je bila ta, ki je v živo videti, kot da ima na vsakem steblu nekaj malih zvezdic.

Pa tudi ta, ki ima nežno rožnato nagubano trobento. V resnici je lepša kot na fotografiji.

Soet bo treba iskati imena. Laughing
Odgovori