Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ujede in ostale divje živali, ki napadajo domačo perutnino

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kanja, ki ji rečrjo tudi mišar, se hrani z mišmi in drugimi glodalci, za domačo perjad pa naj bi ne bila nevarna, niti za piščance._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Andrej Banko je napisal/a:
Jastrebi v Sloveniji, resno ? Surprised

Drugače pa, ali ni postovka kot malo večja sraka. Hudo dvomim, da bi se spravila na raco ali kokoš.
Drugo je npr. kanja ali kragulj ...

Ups: se mi je narobe zapisalo. Kragulj je pravilno. (Doma smo jim res rekli jastrebi, a je v resnici šlo za kragulje.) Je že popravljeno.

Znabiti, da sem s tem v napačno poimenovanje zapeljala še aladina.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Hvala vsem, sem se še dodatno razlgedal in kaže, da naj bi bilo OK.

Ja, velikosti je kot vrana ali pa še to ne (pri nas vrane zgledajo za v pečico Smile

Vendar sem kot pri vsaki novi stvari malo bolj nervozen glede možnih rizikov, pa ni škoda omeniti in preveriti.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Velikokrat vidim ob avtocestah na ograji ujedo, verjetno je postovka, le tako živo rjave barve ni, bolj sivkaste. Tudi pri nas jih je veliko, je pristala v krošnji mladega drevesa pri meni in hitro odletela, čeprav imam obilo glodalcev, ki jih ujete stresem iz pasti in nastavljam na kamne. Eni izginejo, eni ostanejo.

v otroštvu smo se bali kraguljev zaradi prostopasočih kokoši. lisice v kokošnjake niso udrle, je pa res, da smo vestno vsak večer kokoši zapirali._________________Lp, Živa
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Ko imajo lisice mladiče (torej približno ta čas), gredo po zalogaje tudi sredi dneva. Verjetno nimajo izbire, za naraščaj je treba tvegati svojo glavo. Kak teden nazaj je ena bila na lovu okrog poldneva. Kar po cesti mimo naše hiše jo je mahnila, očitno najbolj optimalna pot do cilja.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

živa, za privabljanje kanj (mišar) je potrebno imeti primerno visok drog s prečko, ki mora biti primerne dimenzije,da se lahko s kremplji oprime. Vtipkaj v Google preža za kanjo in poglej fotke. Malo dela in velik učinek, kaj več ti bodo povedali na DOPPS.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja, ko imajo lisice mladiče, je huda nuja za hrano. Tako so lani (a je bilo že predlani?) pri hčerki hodile okrog kokošnjaka in se niti niso dale odgnati. So se že bali, ker so po tako nenavadnem obnašanju sklepali, da bi lahko bila stekla in so šli na posvet k lovcu (ali veterinarju, ne vem natančno). Za odstrel ni bila, tisto leto so pa mladiči morali biti lepo rejeni, ker je šlo vseh šest kur._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

metuljc, imam 2 m visoko ograjo okoli parcele, sosedje pravijo, da pogosto čepijo na njih, ampak kot da bi se vsi glodalci naselili pri meni. res pa je, da je čez cesto na eni strani gozd, na drugih pa travniki, njiva z žitom._________________Lp, Živa
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ograja ni isto. Preža je dosti bolj učinkovita, saj ima z nje neposreden pogled na lep del njive. Tak je njen naravni način, ograje so bolj za silo, ker višjih prež pač ni.
No, že veš........
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

živa je napisal/a:
metuljc, imam 2 m visoko ograjo okoli parcele, sosedje pravijo, da pogosto čepijo na njih, ampak kot da bi se vsi glodalci naselili pri meni

Če pa ne morejo ven.... ;)
Odgovori