To je že napitek iz gornjih (letošnjih) kopriv? Kako ga napraviš?
Pri nas se sicer dela napitke iz cele vrste zelišč, vse popijemo - a za napitek iz koprive še nismo slišali.
Listi pred cvetenjem imajo največ "v sebi".
Kopriva (Urtica dioica in Urtica urens)
- Seasmoon
- Prispevkov: 1221
- Pridružen: Pe Jun 19, 2020 2:00 am
- Kraj: Obala
Danes sem odkrila novo lokacijo kopriv v naravi in to čist slučajno. Bom vedela za naslednje leto.
Mravlja, ja to je napitek iz gornjih letošnjih kopriv. Naredila sem ga pa takole ..... dve pesti listov sem oprala in jih namočila v 1 liter vode, nato sem pokrila posodo s krpo iz tkanine in pustila čez noč. Zjutraj sem precedila skozi gazo in še z rokami močno stisnila vso tekočino iz listov koprive in pol sem dodala še iztisnjen sok limone in malo medu in tekočino sem zlila v kozarec in jo dala v hladilnik. Napitek je osvežujoč, dober in zdrav.
Koprive tudi, ko so mokre in stečkane pikajo in pečejo.
Jutri bom pa naredila koprivin sok v sokovniku, pa, da vidim, kaj mi bo bolj všeč.
Mravlja, ja to je napitek iz gornjih letošnjih kopriv. Naredila sem ga pa takole ..... dve pesti listov sem oprala in jih namočila v 1 liter vode, nato sem pokrila posodo s krpo iz tkanine in pustila čez noč. Zjutraj sem precedila skozi gazo in še z rokami močno stisnila vso tekočino iz listov koprive in pol sem dodala še iztisnjen sok limone in malo medu in tekočino sem zlila v kozarec in jo dala v hladilnik. Napitek je osvežujoč, dober in zdrav.
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Life is like a game ... play it ...
![Slika](https://i.postimg.cc/WpWQ62zc/myst1c-0.gif)
![Slika](https://i.postimg.cc/WpWQ62zc/myst1c-0.gif)
-
- Prispevkov: 961
- Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
Koprive nehajo peči ko jim polomiš drobne iglice na listih (zgornja stran prevladuje, vsaj pri mladih) in kislina iz iglic pobegne. Torej odrežeš, zaviješ ne prevelik šop kopriv v krpo ali vrečko ali karkoli dovolj diht za iglice in povaljaš.
Vršičke kopriv lahko tudi ješ surove - pariš da ne primeš zgornje strani listov, odtrgaš vršiček, povaljaš med dlanmi in poješ. Ko so otroci to demonstrirali sosedom, so dobili naziv Indiana Jones otroci![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Vršičke kopriv lahko tudi ješ surove - pariš da ne primeš zgornje strani listov, odtrgaš vršiček, povaljaš med dlanmi in poješ. Ko so otroci to demonstrirali sosedom, so dobili naziv Indiana Jones otroci
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
- Seasmoon
- Prispevkov: 1221
- Pridružen: Pe Jun 19, 2020 2:00 am
- Kraj: Obala
aladin je napisal/a: |
Koprive nehajo peči ko jim polomiš drobne iglice na listih (zgornja stran prevladuje, vsaj pri mladih) in kislina iz iglic pobegne. Torej odrežeš, zaviješ ne prevelik šop kopriv v krpo ali vrečko ali karkoli dovolj diht za iglice in povaljaš. Vršičke kopriv lahko tudi ješ surove - pariš da ne primeš zgornje strani listov, odtrgaš vršiček, povaljaš med dlanmi in poješ. Ko so otroci to demonstrirali sosedom, so dobili naziv Indiana Jones otroci ![]() |
Včeraj sem tole probala in drži. Koprive sem zavila v krpo in povaljala in so nehale peči. Zdaj vem, kako se izogniti temu pekočemu občutku, ki mi ga daje kopriva. Hvala! To, da vršičke kopriv lahko tudi ješ, nisem vedela. Bom probala!
Včeraj sem naredila koprivin sok v sokovniku in, če naredim primerjavo z napitkom iz kopriv, ki sem jih namočila v posodi in jih pustila čez noč, razlika je občutna in to v okusu. Napitek iz kopriv ima bolj blag okus in mi je bolj všeč od koprivinega soka v sokovniku, ki ima zelo močan okus po koprivi. Dala sem probati tudi mami in dragemu in oba se strinjata z menoj. Ampak najbrž je koprivin sok v sokovniku bolj zdrav.
Life is like a game ... play it ...
![Slika](https://i.postimg.cc/WpWQ62zc/myst1c-0.gif)
![Slika](https://i.postimg.cc/WpWQ62zc/myst1c-0.gif)
- Seasmoon
- Prispevkov: 1221
- Pridružen: Pe Jun 19, 2020 2:00 am
- Kraj: Obala
Napitek iz kopriv je močan? Moj je bil blag. Ne vem, če se napitek lahko dela tudi iz posušenih listov. Morda! Do sedaj iz posušenih listov koprive, sem delala samo čaj. Problem pri koprivi je, ker se listi zelo hitro posušijo. Recimo, ko sem delala koprivin sok v sokovniku, sem šla nabrati sveže liste v naravo. Če pa mislim uporabiti koprivo v kulinariki, jo pa dam v hladilnik, da se mi takoj ne posuši in pol naslednji dan, jo uporabim. Razmišljam, če bi šla nabrati tudi malo mrtve koprive. Baje, da je bolj blaga in, da deluje podobno kot melisa in, da se nabira tudi cvetove. Divje čebele in čmrlji jo obožujejo.
Life is like a game ... play it ...
![Slika](https://i.postimg.cc/WpWQ62zc/myst1c-0.gif)
![Slika](https://i.postimg.cc/WpWQ62zc/myst1c-0.gif)