Jablana - Malus domestica

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni je zdaj Merkur prvič zatajil ( posajen 2015 ).

Kar se jabolčne letine tiče, zdaj večino upov pokagam na Ananasovo reneto. Sicer meni izjemno ljuba sorta, se pa ne skladišči najbolje.
V zgornem delu krošnje pri Karnevalu tudi izgleda OK. Cvetovi so na videz nepoškodovani pri nacepljenih vejah Opala in Kanzija.
Pri Siriusu in Boskopu bo najbrž le nekaj posameznih plodov.
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Andrej Banko je napisal/a:
P... na Ananasovo reneto. Sicer meni izjemno ljuba sorta, se pa ne skladišči najbolje....

V dobri kleti se mora dobro skladiščiti. Upam, da nimaš kakšno drugo sorto.

Torej že tretji tukaj na forumu, ki ima jablano Merkur brez cvetnega nastavka !? Rolling Eyes

Tudi pri meni v enem sadovnjaku ni bilo skoraj nič cvetov, višje v krošnji par cvetov, pa imam na različnih podlagah. Ali je to mraz kriv, ker je bilo tudi minus 4 nekaj zaporednih dni, najnižje je bilo -5.5°C, pa še vlažen zrak brez vetra, torej še hujši efekt, ne vem. Prav tako na Fuji in Fuji Kiku popolnoma nič.

Zdaj samo treba skrbet za drevesa, da bodo v dobri "kondiciji", dodatki, gnojila, alge, brez bolezni itd., da bodo šla v zimo dobro pripravljena ob morebitnem ponovnem stresu naslednje leto.....
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Če ni cvetov to ni krivda mraza, saj če bi cvetovi bili, bi se jih videlo - pomrznejne seveda - torej s črnim pestičem ali pa celo slabimi cvetnimi listi, vendar bi še vedno bili.

Kriva je lanska suša in velika vročina, kar je lani oboje skupaj pri nekaterih sortah jablan (ki so bile obložene s plodovi) zavirala normalno fotosintezo in s tem nastajanje dovolj velike količine hranil, da bi se tvorili cvetni brsti, zato jih letos ni._________________lp
Andrej Banko

laksikon je napisal/a:
P... na Ananasovo reneto. Sicer meni izjemno ljuba sorta, se pa ne skladišči najbolje....

V dobri kleti se mora dobro skladiščiti. Upam, da nimaš kakšno drugo sorto.

Po moje je kar prava.
Lanska fotografija . 3-4x toliko je bilo gor ( sem redčil plodiče ).

Na nekaterih plodovih so se potem začele pojavljati takšne čudne lise, kot bi bili plodovi udarjeni. Prejšnja leta ni bilo tega.

Kakorkoli, žal nimam dobre kleti. Jabolka so po obiranju shranjena zunaj v konstantni senci do sredine/konca decembra, oziroma do izrazitejših minusov.
Nato gredo v neogrevano garažo ali pod stopnišče. ( 10-15 stopinj ).
Topaz, Opal, Karneval, Kanzi zdržijo skoraj do marca. Lupina se sicer malce zguba, ampak meso je OK.
Ananasova reneta je pri meni fuč pred Božičem. Merkur pa še prej.

---------
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Ananas reneta ne zdrži dolgo. Morda bi v kakšni extra hladni kleti do januarja. To enostavno ni zimska sorta._________________lp
laksikon

Spomnim se pri kolegu, da sem jo jedel nekje po novem letu, tam nekje meseca februarja in je bila v dobrem stanju in zelo okusna. Samo on ima super klet, stara klet še od njegovih starih staršev, vkopano v hrib, spodaj zemlja ilovka, ta "prava" klet...raste pa na hribu, podlaga divjak-lesnika.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Halo ...
Kdo ima probleme z redčenjem plodov? - https://www.youtube.com/watch?v=Ng11W-jE8z4

Hitro in natančno. Smile
Andrej Banko

Ruska amazonka ( cepljena na Boskopa ) še kar spi ...
Me res zanima, kakšno bo to čudo, ki nikoli ne pomrzne ?!

------
laksikon

Ruska amazonka ( cepljena na Boskopa ) še kar spi ...
------

A lahko malo več o tej sorti napišeš? Drugače jaz tudi eno opazujem pri eni kmetiji, stara jablana, ki cveti komaj sredi maja, noben ne ve nič o sorti, en tam živeči je rekel, da ji rečejo zaspanka:) Lansko leto sem zamudil, da bi pogledal plodove kakšne ima...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ruska kaj Smile Da ni Antonovka?
Odgovori