Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vinogradniška breskev

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Voda, ti kar verjamem. Samo da pri meni čisto skup rasteta mala figica in breskev in sem mislila figici dati več prostora. Eh, bomo pa figico presadili.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

ravno sem prejela od mame vrečico koščic vinogradniških breskev, ki pa imajo sončno rumeno meso in rumenkasto lupino, ki sicer greni po "vinogradniško", ampak občutno manj, kot bele. In resnično so okusne, res pa je, da so letoš manjši plodovi, kot ponavadi.

Če jih kdo želi, jih prinesem na srečanje._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

bobolino je napisal/a:
ravno sem prejela od mame vrečico koščic vinogradniških breskev, ki pa imajo sončno rumeno meso in rumenkasto lupino, ki sicer greni po "vinogradniško", ampak občutno manj, kot bele. In resnično so okusne, res pa je, da so letoš manjši plodovi, kot ponavadi.

Če jih kdo želi, jih prinesem na srečanje.

Bobolino, tu je nekaj skregano z logiko.
Kako to sploh ocenjuješ, če si prejela od mame samo kosti? Breskvice so pojedli, po kosteh sklepaš o verjetnosti veličine plodov. Laughing Laughing Laughing
Vsaj grenčico so ti pustili na kosteh za sklepanje.
lp. Vinkoz
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

o ne ne, sem jih kar nekaj pokonzumirala, mama je pač kak dan prej shranjevala vse, kar so pojedli._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Bobolino- Nisem videl. Laughing
lp. Vinkoz
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kako vzgajate iz koščic? Ali jih natolčete? Pustite prek zime zakopane ali dajete v lončke? Kakšne posebne finte? Hvala.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

crtj, a ti nič ne prebiraš za nazaj?
torej ponovimo; lahko daš v lonec ali v zemljo sveže cele koščice. naj bodo na prostem, a nikakor jih ne prekrij z več kot za 1 cm z zemljo. naslednjo jesen jih presadiš in čez tri leta obiraš sadeže. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

crtj, če jih posadiš na prostem je nevarnost, da ti kali pojedo škodljivci. Tako se je zgodilo mojim. K sreči sem jih del dala v korito k pelargonijam, te so vse lepo kalile, one na gredi sem spomladi našla delno odprte in prazne.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

hej, mislim, da bodo sadeži rastlin breskev, katere vam bom prinesla na srečanje, takšne kot so na sliki, od sosede. te na sliki naj bi zorele še nekaj dni. zame so okusnejše ta zelene. lpvoda

in ta zelene:

dedek

Odgovor Napisal/-a dedek »

Nasploh ljudje imenujejo "vinogradniške" breskve, ki niso cepljene oz. so samorastne. Da jih je veliko sort, sem videl pri sorodniku, ki jih ima po celem vrtu in mu rodijo od junija do septembra. Najbolj zgodnja je vendarle edina, ki je cepljena (ne vem imena). So raznih okusov, a ne strinjam se s trditvijo, da so bolj okusne od cepljenih. Nekatere so res dobre. Sam imam dve sorti cepljenih: "mostarska rana" (kupljena pred 35let) in "red haven", ki sem si jo precepil. Obe sta zelo okusni in sočni! Po mojih izkušnjah, je izredno pomembno, pravilno obrezovanje in pravočasno škropljenje. Z rezjo uravnavamo rodnost in s tem kakovost plodov, hkrati pa osvetljenost krošnje in podaljšujemo življensko dobo. Kupljena "mostarska rana" je preživela 30 let!
Najhujši bolezni sta: breskova kodravost in listna luknjičavost koščičarjev.
POZOR! Breskova kodravost ima specifičen razvoj, saj nastopi že pozimi. Priporočam zimsko plavo škropljenje z eno odstotnim bakrovim pripravkom (nordoks ali cuprablau ali podobnim), januara ali februara (temperatura nad 0 stopinj C). Obvezno še pri nabrekanju popkov z ZIRAM-mom, ali delanom ali dodinom. Ziram je tudi proti listni luknjičavosti (ali kakšen mankozeb, ditan ipd.) vendar šele avgusta. Obe bolezni povzročita odpadanje listov in slabitev dreves! Lep pozdrav!

http://www4.slikomat.com/13/0105/iax-DSC006.jpg

http://www4.slikomat.com/13/0105/mp9-DSC006.jpg
Odgovori