Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Iris - perunika

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lepo!
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Plamenka, v Arboretumu bodo ljubosumni, ko vidijo tole!
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Bi bilo zaželjeno, da bi tam imeli bradate perunike. In razstavo perunik, tako kot tulipanov. Pa jih imajo manj kot katerihkoli drugih rož.
Lahko bi imeli vsaj perunike Izidorja Goloba, saj niti od vseh njegovih registriranih ni fotografij na spletu. Vrtnic imajo ogromno, iz vseh držav,posebej so predstavljene vse slovenske. Za perunike pa kot kaže, nimajo volje. Včasih so vsaj prodajali kar nekaj različnih, zdaj samo ene dve ali tri.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Morda še pridejo na vrsto. Ne morejo vsega naenkrat. Že tako jih je za občudovati.
Uporabniški avatar
Plamenka

Sem prejle pisala Matjažu Mastnaku in ga vprašala glede bradatih perunik. Menda bodo dobili vrtnarico, ki bo specializirana za trajnice in možno je, da bodo potem imeli tudi nasad perunik. Upam. Ker perunike so v Sloveniji zelo zanemarjene. Niti enega ponudnika perunik nimamo več, vsaj legalnega ne. V vrtnarijah se dobi eno vijoličasto, pa eno rumeno, kaj dosti več pa ne. Tudi v Trajnicah Golob Klančič so jih prenehali prodajati. Vrtnice, potonike, hortenzije, to se prodaja v vseh mogočih barvah, perunik, ki so prav tako ali še bolj raznolike, pa ne.
Prej sem preštela - Izidor Golob ima 28 registriranih perunik, kar ni malo, pa nikjer v Sloveniji nimajo celotne zbirke. Da ne omenjam, da ima tudi precej lepih, ki niso registrirane.
Uporabniški avatar
Plamenka

Prejšnji teden so bile perunike na vrhuncu cvetenja, sedaj, 6. teden, gre naglo navzdol. Včeraj sem porezala že precej cvetnih stebel, ker so prazna. Z letošnjim cvetenjem sem lahko več kot zadovoljna,saj je bilo kljub slabemu vremenu bogato in raznoliko. Nekateri so rekli, da so jim letos cvetele slabše, kot druga leta.

To je Cabbage patch in spada med 'space age' bradate perunike. Le-te imajo na koncu brade rožiček, žličko ali volanco. Cabbage patch ima volanco.

Lani sem ti dve posadila skupaj ob ograjo, ker se oranžni cvetna stebla zelo povešajo, potem pa sem ugotovila, da je oranžno - roza kombinacija letos moderna pri oblačilih. Laughing

Uporabniški avatar
Plamenka

Moji lani posejani križanci so prerasli prve lončke. Nisem pričakovala, da bodo tako hitro rasli. Danes so bili posajeni v večje lončke, ter pognojeni in zaliti. Upam, da delam prav. Na zadnjih dveh slikah pa sta semenski glavici letošnjih križancev.

Uporabniški avatar
Plamenka

Danes je zacvetela Again and again. Zame pravo veselje!

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prekrasna! Je normalno, da toliko kasni v primerjavi z drugimi?
Uporabniški avatar
Plamenka

Muha, najbrž se ji je ritem malo zamešal. Je sicer ena tistih, ki jeseni ponovno zacvetijo, nekje od konca avgusta do novembra. A pri njej sem zgodaj spomladi odkrila zmrznjen popek. Maja potem ni cvetela.
Odgovori