Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hranjenje divjih ptičev z roke

Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

No takole, danes sem strla orehe in jih posipala po tleh. Krmilnico sem pa odstranila in sinice so začele jesti po tleh. Jaz sem sedela na stolu in jih opazovala. Med mano in sinicami je bilo okrog 7 metrov. Ampak niso jedle tam, kjer sem jaz posipala orehe. One so jedle sončnična semena po tleh, kjer vsak dan padejo iz krmilnice. Orehe sem posipala malo bliže proti meni. Na tistem delu, kjer sem posipala orehe, niso prišle sinice. Ampak so prišle taščice. Vendar niso jedle ničesar. Kaj so taščice bolj pogumne od sinic? Jutri bom šla še malo bliže proti semenom, ki padajo po tleh iz krmilnice. Moram biti potrpežljiva!

Pa še nekaj. Jaz sem mislila, da sinice ne gredo jesti orehov zaradi moje bližine, ker so orehi preblizu mene. Ampak tudi, ko sem šla notri v hišo. Sinice še vedno niso jedle orehov na tisti lokaciji. One so vztrajno jedle le sončnična semena pod krmilnico, ker so tako navajene in, kar pomeni, da ni bila kriva moja bližina. Morda niso videle, da so orehi po tleh.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Danes sem šla meter bliže in sem se odločila, da ne bom več odstranjevala krmilnice, ker sem opazila, da sinice gredo raje na krmilnico kot pa na tla. Skozi obletavajo krmilnico, pa čeprav je krmilnica prazna. One, kar naj hodijo na krmilnico. Jaz bom pa nekje v bližini, da se navadijo na mojo prisotnost. Jutri bom šla še meter bliže. Morda zveni malo čudno, ampak jaz se tudi pogovarjam s sinicami, da se me hitreje navadijo. Siničke so tako srčkane. Lepe živalice.

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tako, ja. Tja jim dajaj, kjer so navajene. Potem kasneje, ko se boš bližala, imej tudi dlani z orehi v podobni višini.
Uporabniški avatar
Seasmoon

Danes sem probala še nekaj. Ko so siničke spraznile krmilnico, sem vzela en krožnik, ki ga ponavadi uporabljam, ko vrtnarim in sem ga napolnila z orehi in sem ga položila na tla v bližino krmilnice. Sem mnenja, da če posipam orehe po tleh, jih sinice ne vidijo. Zanimalo me je, če bodo sinice vzele orehe iz krožnika ali ne bodo?! Najmanj 5 siničk je sedelo na drevesu in so gledale proti krožniku in so obletavale krožnik in samo ena sinička se je opogumila in vzela oreh iz krožnika. Pol sem se spomnila, da ne marajo preveč jemati hrane iz tal. Po mojem je bil problem, ker je bil krožnik na tleh.

Dajmar, mislim, da imaš prav. Sinice se na tleh ne počutijo varne. Sem se odločila, da bom uporabila tvoj predlog. Ampak namesto palice, bom postavila en lesen stol v bližino krmilnice in gor bom postavila krožnik z orehi. Ampak krmilnica mora biti prazna. In, ko bom precenila, da sem dovolj blizu, bom primla krožnik in da vidim, če bodo jedle orehe iz krožnika, ki ga bom jaz držala. In pol kasneje bom nastavila dlan. Upam, da bo delovalo.

Muha, jaz probam različne načine in če to ne bo šlo, se bom vrnila na stare tirnice. In jim bom dajala, kjer so navajene in postopoma, ko se bom bližala, bom imela tudi dlani z orehi v podobni višini.

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Da se ponovno malo oglasim. Cool Počasi napredujem.

Danes sem bila oddaljena od siničk 2 metra. Nisem mogla verjeti. Sem, kar zadrževala dih in gledala v tla. No, ko sem šla stran in pol čez dobrih 15 minut prišla nazaj, me pa niso pustile več tako blizu. Pa sem malo razmišljala, zakaj? In jaz mislim, da siničke mislijo, da ko pridem prvič, je pač tam ena stvar, ki stoji pri miru in to je to. Ko pa pridem drugič, pa vidijo, da se jaz premikam in mi ne dovolijo, da pridem ponovno tako zelo blizu. Jutri bom probala biti oddaljena od siničk dober meter, pa da vidim, če mi bodo dovolile. In pol bom probala, da najprej jemljejo orehe iz krožnika, ki ga bom držala v rokah in pol bom nastavila dlani. Po vašem, zakaj mi prvič, ko pridem dovolijo, da se jim zelo približam in pol drugič pa ne? Čudno, hm, očitno me niso še navajene.

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Danes so sinice priletele na stol in so zobale orehe iz krožnika in jaz sem bila oddaljena 1 meter. Very Happy Kakšne čveke so siničke in kako telovadijo po vejah hehehe. In skozi se neki menijo med seboj. Cool Jutri bom zagrabila krožnik z orehi in upam, da se bo kakšna sinička opogumila in pristala na krožniku. Čeprav malce razmišljam, da bi morda raje probala nastaviti, kar dlani. Se bom jutri odločila. Upam, da mi bo zadeva uspela v vsakem primeru. Jaz, ko vidim, da so siničke zelo blizu automatsko zadržim dih in jih ne gledam v oči.

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

V kakšen projekt sem se spravila. Ampak ni mi žal. Upam, da mi bo uspelo. Tukaj je res na veliki preizkušnji moja potrpežljivost. Trenutna situacija je nekak tako, orehe trem in dajem na stol in sinice in plavček pridejo jesti in jaz sedim čist blizu. Nekaj časa bom še pri temu vztrajala, ker želim, da se navadijo na mojo bližino in da mi zaupajo. Veliko siničk se še vedno boji in ne gredo na stol, če jaz sedim na stolu v bližini. Priletijo zelo blizu in pol se premislijo in gredo nazaj. Je pa tako, da točno vem, kdaj prihaja plavček in kdaj prihaja sinička, ker plavček preden prileti na stol ornk kriči, siničke imajo pa bolj nežen zvok. Ko bom ocenila, da je čas, bom dlan z orehi položila na stol in čakala, da prileti plavček ali sinička. Je pa plavček najbolj pogumen. Siničke so bolj previdne in boječe. Jih je pa veliko več. Moram biti strpna in moram iti postopoma in počasi. Grem pa proti koncu! Sem pa mislila, da bo bolj preprosto.

Slika
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Lepo, vztrajaj, prejkoslej bo.
Uporabniški avatar
Seasmoon

Danes sem položila dlan z orehi na stol, da mi je lažje in ena sinička je bila okrog 10 cm nad mojo dlanjo v letu. Je imela željo vzeti orešček in sem mislila, da bo pristala na moji roki, a se je premislila in odletela stran. Jo je premagal strah. Sad Sem pa danes prvič stegnila dlan z orehi in sem opazila, da so siničke začele krožiti okrog mene. Prej tega niso počele. Aja, soseda mi je rekla, da sedaj siničke delajo gnezdo pri njej v nabiralniku. Jutri bom ponovila vajo in upam, da bo tokrat uspelo. Mi pa zmanjkuje orehov. Bom morala začeti dajati sončnična semena.

Melona, saj vztrajam. Sem pa res mislila, da bo lažje. To počnem že dober mesec.

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Da se malo oglasim v tej temi. Letos mi ni uspelo. Siničke niso hotele jesti z moje dlani. So pa prišle zelo, zelo blizu. Sem probala več načinov, da kako bi jih lahko privabila na mojo dlan in mislim, da sem ugotovila najboljši način.

1. Najprej postavim stol tik ob okrasnem dreveščku in na stol postavim krožnik in v krožnik stresem sončnična semena in orehe.

2. Ob stolu postavim tudi pručko, kjer se jaz usedem, da se siničke najprej navadijo na mojo bližino.

3. Ko vidim, da jemljejo orehe in semena iz krožnika, pol začnem še držati z rokami za rob krožnika, da se še navadijo na bližino roke. In, ko še v tem primeru začnejo jesti, pol odstranim krožnik in samo stegnem roko z orehi in semeni v dlani in potrpežljivo čakam, da kakšna sinička pride po hrano.

Jaz sem prišla do točke, ko sem držala z rokami za rob krožnika in so siničke hodile po hrano. Na dlan pa niso hotele priti. Bom v pozni jeseni še enkrat ponovila tole vajo v celoti in upam, da mi bo takrat uspelo.

Je pa tko, ko so siničke čist blizu (recimo na okrasnem dreveščku) in hočejo vzeti hrano, pa ornk kričijo kot, da me želijo opozoriti, da prihajajo in, da naj se ne premaknem. So pa plavčki bolj pogumni od siničk. Še nekaj sem opazila, siničke in plavčki kričijo samo takrat, ko pridejo po hrano in jaz sedim v bližini. Če me pa ni, pol pa ne kričijo. Očitno me še vedno vidijo kot sovražnika.
Nazadnje urejal/a Seasmoon 05 Jun 2023 20:33; skupaj popravljeno 1 krat

Slika
Odgovori