Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Posušeni pridelki v shrambi
ja, enako: dam začimbe, poper v zrnju, por, kolerabo, čebulo, česen, korenje, peteršilj, zeleno, luštrek, žafraniko. Kolerabo, korenje pojemo. začimb ne, ker so še na vejicah, por bi se dalo, ampak je na kolute rezan.
nemogoče je jesti to v goveji juhi. v zelenjavni je drugače. Škoda je domačo vegeto metati stran._________________Lp, Živa
nemogoče je jesti to v goveji juhi. v zelenjavni je drugače. Škoda je domačo vegeto metati stran._________________Lp, Živa
Ker nekako nisem našel primerne teme kjer bi vprašal, bom pa tule..
Zanima me, če ste že delali iz povrtnin domačo začimbno mešanico - vegeto ?
Na spletu je kar nekaj receptov, še največ v hrvaščini kar me ne moti. Sem videl, da delajo mokro in tudi suho izpeljanko vegete. Me pa zanimajo vaše izkušnje, če je že kdo to delal.
Rad bi se lotil ta suhe izvedbe, pa kak nasvet nebi škodil.
Hvala!
Zanima me, če ste že delali iz povrtnin domačo začimbno mešanico - vegeto ?
Na spletu je kar nekaj receptov, še največ v hrvaščini kar me ne moti. Sem videl, da delajo mokro in tudi suho izpeljanko vegete. Me pa zanimajo vaše izkušnje, če je že kdo to delal.
Rad bi se lotil ta suhe izvedbe, pa kak nasvet nebi škodil.
Hvala!
Jaz sicer ne sušim, uporabljam pa enako kot bi sušeno.
V multipraktik zmečem korenje, čebulo (oboje različnih barv, kakor nanese), peteršilj (korenino in perje), kolerabo, brokoli in kar je še pri roki in se mi zdi da bi pasalo zraven - izogibam se pa recimo karfjoli, ki ima precej več vode kot brokoli in ostalim vodenim zadevam.
Včasih sem dodajal še olivno olje, da se je lepše zmlelo, sedaj zaradi protestov ne več.
Pridobljeni zelenjavni masaker stehtam in dodam za 10% teže soli.
Natlačim v pasterizirane kozarce, da je čim manj mehurčkov zraka vmes in pospravim nekam na čimbolj hladno.
V multipraktik zmečem korenje, čebulo (oboje različnih barv, kakor nanese), peteršilj (korenino in perje), kolerabo, brokoli in kar je še pri roki in se mi zdi da bi pasalo zraven - izogibam se pa recimo karfjoli, ki ima precej več vode kot brokoli in ostalim vodenim zadevam.
Včasih sem dodajal še olivno olje, da se je lepše zmlelo, sedaj zaradi protestov ne več.
Pridobljeni zelenjavni masaker stehtam in dodam za 10% teže soli.
Natlačim v pasterizirane kozarce, da je čim manj mehurčkov zraka vmes in pospravim nekam na čimbolj hladno.
Vsako zelenjavo na primerno tanke koščke posušim. Potem vsako posebej zmeljem v multipraktiiku ali podobni napravi, presejem, zmešam. Trše dele, ki so ostali na situ meljem še 1x. In spet presejem, za male količine je uporaben tudi kavni mlinček, uporabljan le v te namene (sploh za 2. ali 3. krog mletja). Soli ne dodajam, hranim v steklenih kozarčkih, dobro zaprtih.
Aja, potem seveda hranim ločeno ali v poljubni mešanici.
Aja, potem seveda hranim ločeno ali v poljubni mešanici.
Andrej B. je napisal/a: |
Ker nekako nisem našel primerne teme kjer bi vprašal, bom pa tule.. Zanima me, če ste že delali iz povrtnin domačo začimbno mešanico - vegeto ? Na spletu je kar nekaj receptov, še največ v hrvaščini kar me ne moti. Sem videl, da delajo mokro in tudi suho izpeljanko vegete. Me pa zanimajo vaše izkušnje, če je že kdo to delal. Rad bi se lotil ta suhe izvedbe, pa kak nasvet nebi škodil. Hvala! |
Jaz ne sušim,nekako mi ne uspe.
Delam pa mokro varianto in sicer je toliko različic kot je takrat zelenjave na voljo.
Na vso zelenjavo dam 20% soli,natlačim v kozarčke nekako nekaj mm do roba in vse še zalijem z domačim olivnim oljem.
Nekaj sem pred leti spisala tudi na blogu
http://poosmiinpol.blogspot.com/2022/09/domaca-vegeta-oziroma-zacimbna-mesanica.html
http://poosmiinpol.blogspot.com/2016/09/domaca-vegeta.html
Mogoče pa letos naredim tudi suho varianto,tole od Metuljc se fajn bere._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Hvala za vaše izkušnje ! Nasveti vedno prav pridejo.
Tule sem našel tudi zanimiv filmček :
https://www.youtube.com/watch?v=YaORAGtOSVU
Tule sem našel tudi zanimiv filmček :
https://www.youtube.com/watch?v=YaORAGtOSVU
Delala sem že obe varianti domače "vegete", suho in svežo v soli. Na koncu sem pristala pri tem, kar delam sedaj že desetletja: kar ne morem ohraniti sveže, posušim ali zamrznem ločeno in ločeno tudi dodajam jedem. Moj občutek mi pravi, da se tako značilne lastnosti posamezne začimbe najbolje ohranijo. Zmešane so se mi zdele preveč prepojene v nek ničkajposebnega okus.
Posušena zelišča zmeljem tik pred zdajci v možnarju. Mmmm, kako lepo zadišijo!
Posušena zelišča zmeljem tik pred zdajci v možnarju. Mmmm, kako lepo zadišijo!