Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Navadni oreh - Juglans regia

Odgovori
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

kaj mislite, kdo mi je pobral orehe? cvetel je Fernor, letnik 2019, istega leta posajen tudi Fernette, 2022 Franquette, vsi so imeli gor orehe, zadnji dva, srednji 5 in Fernor kar 16. no, od teh je ostal samo eden na Fernorju, Fernette dva, enega ima še Franquette. na tleh ni ničesar, le pecelj na drevesu ali ostanek peclja na drevesu, spodaj ničesar. gozd je oddaljen od 150 - 200 m, vmes glavna cesta.

naslednje leto bom pokrila z mrežo, da vidim, če bo kaj ostalo.. sem se letos veselila kapitalnih jederc, pa tudi letos ne bo nič. enako se je zgodilo lani._________________Lp, Živa
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sumim slabo oplodnjo. Tudi pri meni nastavki plodov ( iz ženskih cvetov ) odpadajo.
Imam Franquette in Fernette. Moški cvetovi se pri obeh pojavijo nekje v sredini maja, žensku pa ponavadi šele konec maja alu Ačetek junija.
Ni mi jasno, katero sorto bi moral še posaditi, da bi v tem poznem času imela moške cvetove ( mačice ).

Oreha pri meni sta stara sedem let.
Lani in predlani je bilo nekako 3-5 plodov na drevo. Tudi letos ni videti hudo bogato.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Mogoče so preprosto še premladi in se sami otrebijo. Oreh rabi več let od ostalih dreves, da daje sadež.
Andrej Banko

Ja, tudi to je opcija. Čeprav cepljeni orehi žlahtnih sort naj bi zarodili bistveno prej kot sejanci.
Bi moral na pogovor h komu, ki ima nasad ...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

GrGr je napisal/a:
Mozno je marsikaj, celo kebri (majski hrosci) , ceprav je zanje ze pozno.
Pred dvema tednoma sem veslal po Cerkniskem jezeru in presenecen opazoval iz vode strlece bilke ovesene s kebri...

pa saj je junij in junija letajo junijski hrošči, sicer manjši od majskih, a njim zelo podobni.https://www.zdravgozd.si/prirocnik/zapis.aspx?idso=445
živa

AB, tudi jaz mislim na neoploditev, ampak potem bi bili vsaj na tleh. V enem tednu ne zgnijejo tako hitro oz. od nedelje do petka, da ne bi bilo ničesar na tleh.

Če je to res, potem ne vem, katerega naj še posadim. imam še dva oreha, enega kupljenega (ne spomnim se prav, ali je sejanec ali kaj) in enega, ki je zrastel iz podarjenega plodu oreha na enem našem srečanju leta 2016. Ta dva nimata nikoli nič, pa je prvi star že 10 let. večino let botruje nični letini pozeba, lani in letos pa ne. pozno odženejo vsi._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Grgr in muha, hvala. Danes zvečer bom bolj pozorna na brenčanje okrog oreha. Včeraj zvečer je bila že skoraj tema in sem jih samo slišala, nisem jih pa videla. Bi znalo biti, da so to kebri. Preko dneva se jih ne sliši.

metuljc je napisal/a:
GrGr je napisal/a:
Mozno je marsikaj, celo kebri (majski hrosci) , ceprav je zanje ze pozno.
Pred dvema tednoma sem veslal po Cerkniskem jezeru in presenecen opazoval iz vode strlece bilke ovesene s kebri...

pa saj je junij in junija letajo junijski hrošči, sicer manjši od majskih, a njim zelo podobni.https://www.zdravgozd.si/prirocnik/zapis.aspx?idso=445

Aha, pol so lahko tudi junijski hrošči. Bom danes bolj pozorno pogledala. Hvala za link.
Life is like a game ... play it ...

Slika
živa

AB je napisal: Jaz sumim slabo oplodnjo. Tudi pri meni nastavki plodov ( iz ženskih cvetov ) odpadajo.
Imam Franquette in Fernette. Moški cvetovi se pri obeh pojavijo nekje v sredini maja, žensku pa ponavadi šele konec maja alu Ačetek junija.

AB, razmišljam in ugotavljam, da pri mojih orehih mačic še nikoli ni bilo. Evil or Very Mad
Kako spodbuditi moške cvetove? odtrgati na drugih orehih pri sosedih in ročno prenašati na ženske?_________________Lp, Živa
Andrej Banko

Pri meni je bilo letos precej mačic.
Se sprašujem, če bi jih lahko kako shranil za dva tedna, bi bil cvetni prah po tolikem času še uporaben ?
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Moj znanec ima nasad z okoli 50 orehovih dreves. Letos je posadil sadiko, ki pozno cveti. Poleg tega cveti dlje, tako da je dober opraševalec za vsa ostala drevesa. Bom povprašal po imenu.
Odgovori